Techniek toernooi: techniekwedstrijd voor basisschoolleerlingen in Nederland

Techniek onderwijs op de basisschool stimuleren is één van de doelstellingen van  het ministerie en het bedrijfsleven. Doormiddel van het techniek toernooi kunnen kinderen al op jonge leeftijd ontdekken hoe leuk techniek en wetenschap kan zijn. Lees meer over  techniek op de basisschool en over dit landelijke toernooi. 

Techniek toernooi

Techniek toernooi: techniekwedstrijd voor basisschoolleerlingen in Nederland 

Techniekonderwijs op de basisschool stimuleert kinderen om al hun  talenten te ontwikkelen en om volop met hun handen te werken. Tevens zijn in de praktijklessen samenwerken en probleemoplossend werken belangrijk. Het techniek toernooi helpt om  aan de verschillende kerndoelstellingen van de basisschool invulling te geven, tevens kunnen kinderen ontdekken dat techniek leuk en uitdagend is.

Techniekonderwijs op de basisschool 

Het geven van technieklessen is verplicht op de basisschool maar de praktijk leert dat veel leerkrachten moeite hebben om hier een leerzame en nuttige invulling aan te geven.

Leerkrachten met een bèta-achtergrond zijn in het voordeel. Tips die leerkrachten kunnen helpen aan hun technieklessen een betere invulling te geven:

  • Zorg voor een aansprekend, uitdagend project dat aansluit bij het niveau van de leerlingen.
  • Zorg voor goed en voldoende gereedschap.
  • In kleinere groepen werkt men makkelijker.
  • Laat leerlingen elkaar zo mogelijk helpen.
  • Kies voor mooi uitziend werkmateriaal.

Wat leert techniek kinderen 

Kinderen leren van techniek verschillende dingen zoals onder andere:

  • Samenwerking
  • Ze ontwikkelen hun technische creativiteit en leren hier mee experimenteren
  • Ze leren planmatig werken
  • Ze maken op een speelse wijze kennis met natuurwetenschappelijke basisprincipes
  • Hopelijk ontdekken ze eveneens dat techniek en wetenschap leuk kan zijn en niet saai of ingewikkeld.

Stichting techniekpromotie organisator techniektoernooi 

Stichting Techniekpromotie wil de kwalitatieve aandacht voor wetenschap en techniek bij kinderen tussen 4 en 15 jaar bevorderen. Zij biedt via haar uitvoeringsorganen leerzame activiteiten aan die de kennis en vaardigheden op het gebied van techniek en wetenschap kunnen stimuleren en bevorderen. Het techniektoernooi is één van deze activiteiten. Met het organiseren van dit toernooi is men begonnen in 2005 ter aanleiding van het Internationale jaar van de Natuurkunde. Men stond overal ter wereld stil bij de grote verdienste van Albert Einstein op het gebied van de wetenschap. Het initiatief voor het techniektoernooi is afkomstig van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, terwijl de Stichting Techniekpromotie de wedstrijd voor het eerst  heeft georganiseerd in 2012.

Techniektoernooi techniek voor kinderen 

Het landelijke techniektoernooi kent acht uitdagingen voor iedere leeftijdscategorie twee. Men houdt eerst regionale wedstrijden op verschillende plaatsen in het land, als men daar wint gaat men door naar de landelijke wedstrijd. De landelijke wedstrijd is ’s morgens voor de groepen 1 tot en met 4 en na de middag strijden de groepen 5 tot en met 8 tegen elkaar. De schoolteams krijgen tijd en gelegenheid om hun meegebrachte spullen op te stellen. De jury van het techniektoernooi bestaat uit hoogleraren van Nederlandse universiteiten die in toga met baret de werken van alle deelnemers uitgebreid bekijken en vergelijken. Dan overleggen zij met elkaar en worden de winnaars bekend gemaakt. Voor iedere uitdaging zijn er vier prijzen beschikbaar. Voor de leerkrachten is het fijn als ouders zich voor het project interesseren en zonodig meehelpen, dit vergroot de onderlinge betrokkenheid en steunt de leerkracht van wie het techniektoernooi met al zijn voorbereidingen veel extra tijd, inzet en energie kost.

Deelname techniek toernooi 

Ongeveer een honderste deel van alle Nederlandse basisscholen neemt aan het toernooi deel. Helaas is er niet genoeg geld beschikbaar om op grote schaal promotie voor het toernooi te maken. Wel wil de Stichting Techniekpromotie de regionale wedstrijden uitbreiden om zo het aantal deelnemers te vergroten. In de toekomst verwacht men een tekort aan technische mensen het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd op een leuke manier kennis maken met techniek en wetenschap. Het techniek toernooi kan hier zeker bij helpen. Tevens zijn er kant en klare lesbrieven beschikbaar die men ook kan gebruiken voor de technieklessen. Sommige scholen maken wel gebruik van deze lesbrieven maar nemen geen deel aan het techniek toernooi.

Landelijk Techniek Toernooi 2013 

In 2013 is wederom een landelijk techniek toernooi de finale hiervan is op donderdag 6 Juni in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem. Het thema van het techniek toernooi van 2012/2013 is energie. De deelnemers zijn verdeeld in vier groepen met per groep twee uitdagingen te weten:

  • Groep 1 en/of 2 (tot en met 7 jaar) – de uitdagingen (deelonderwerpen): de parachute en de windmolen.
  • Groep 3 en/of 4 (tot en met 9 jaar)– de uitdagingen (deelonderwerpen): de wind in de zeilen en de bijdehante tol.
  • Groep 5 en/of 6 (tot en met 11 jaar)– de uitdagingen (deelonderwerpen): energierijke kettingreactie en blij dat ik glij.
  • Groep 7 en/of 8 (tot en met 13 jaar)– de uitdagingen (deelonderwerpen): boot op drift en de zonnecel.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2013/techniek-toernooi/

Plaats een reactie