ALS spierziekte: zenuwbanen diagnose en symptomen hulpmiddelen en verzorging bij spierziekte ALS

De ALS spierziekte is een zeer ernstige ziekte, deze ziekte is zeer progressief en leidt bijna altijd tot de dood. ALS is een ernstige ziekte van de zenuwbanen en er bestaat helaas nog geen doeltreffende behandeling.

ALS spierziekte

ALS spierziekte: zenuwbanen diagnose en symptomen hulpmiddelen en verzorging bij spierziekte ALS

Bij ALS zijn de zenuwbanen die de verbinding tussen de spieren en de hersenen verzorgen niet in orde. De spieren krijgen geen prikkel meer van de hersenen, omdat de cellen van de zenuwbanen langzaam aam uitvallen, en het gevolg hiervan is dat deze spieren niet meer, of zeer slecht, functioneren met alle gevolgen daarvan. Met uitzondering van de hartspier worden alle spieren door deze progressieve ziekte aangedaan. ALS begint overwegend bij mensen van 50-60 jaar, maar er zijn ook mensen die al eerder met deze ernstige ziekte in aanraking zijn gekomen. De oorzaak van de ALS spierziekte is nog onbekend en deze ingrijpende ziekte komt bij vrouwen minder voor dan bij mannen.

Diagnose stellen bij de spierziekte ALS

Meestal kan de diagnose ALS pas gesteld worden als er al enige lichaamsdelen zijn getroffen door de ziekte. Aan de patiënt wordt de diagnose pas bekend gemaakt als de specialist vrij zeker is van zijn diagnose, want het krijgen van deze diagnose houdt vrijwel altijd de dood in. De ALS spierziekte is een ernstige ziekte en meestal zit er ongeveer een jaar tussen de eerste verschijnselen en het stellen van de diagnose.

Symptomen van de spierziekte ALS

De eerste symptomen van de ziekte ALS zijn vaak spierzwakte, verminderde belastbaarheid en vermoeidheid. De spieren van de keel en de tong, de strekspieren in de voet en de kleine handspieren zijn meestal de gebieden waar de spierzwakte zich het eerste manifesteert. De ziekte breidt zich daarna uit naar andere spieren, de spieren worden steeds dunner en zwakker en men krijgt pijnlijke spierkrampen. Er kan een klapvoet ontstaan als de strekspieren van de voet worden aangetast en worden de spieren van de keel en de tong aangetast dan is het mogelijk dat er slik- en spraakproblemen optreden. De spierziekte ALS is een ernstige ziekte en een zeer moeilijk te overwinnen tegenstander.

ALS spierziekte 1

Behandeling van ALS en de zenuwbanen

Voor de spierziekte ALS is er helaas nog geen afdoende behandeling. Op de snelheid waarmee de ziekte zich verbreidt kan het medicijn Rilutec een remmende werking hebben en ook medicijnen om de pijn stillen helpen om deze ziekte beter te verdragen. En deze pijnstillers zijn overwegend ’s nachts nodig om de pijnlijke spierkrampen die op kunnen treden te bestrijden. Oefentherapie en ergotherapie kunnen helpen om spierstijfheid te bestrijden en de leefomgeving naar gelang dit nodig is aan te passen. Ook wordt logopedie gebruikt als er slikproblemen zijn.

Spierziekte ALS de Hulpmiddelen en aanpassing van de woning

ALS is een ernstige ziekte in de zenuwbanen en het kan al in een vroeg stadium van deze ziekte nodig zijn om de woning aan te passen en om gebruik te maken van hulpmiddelen. Opstakels en ongelijkheden kunnen al snel tot struikelen leiden en moeten dus alle opstakels en ongelijkheden uit de weg worden geruimd, tapijten moeten dus weg en het kan al snel nodig zijn om de woning voor het gebruik van een rolstoel geschikt te maken.

ALS en de Voedsel en gebitsverzorging

Voor een patiënt met ALS kan eten en drinken erg belastend zijn en ook slikken en kauwen geven vaak snel moeilijkheden. Enige middelen om deze problemen te vergemakkelijken zijn het gebruik van een beker met ren neusuitsparing, zodat de patiënt met het slikken geen moeilijkheden heeft omdat het hoofd dan niet naar achteren wordt gebogen, en ook het zorgen dat de vloeistoffen niet te dun zijn is belangrijk. Het is beter om geen rietje te gebruiken, want het gebruik van een rietje kost meer energie en het vergroot ook de kans op verslikken. Verslikken moet zo veel mogelijk worden vermeden, want dat kan in longontsteking resulteren. Zorg dat het voedsel klein is, de vloeistoffen niet al te dun zijn en in plaats van grote maaltijden is het beter meerdere kleine porties te geven om dat beter te verwerken is. Er kunnen vrij makkelijk voedselresten in de mond achter blijven omdat het eten moeilijker gaat en daarom is het het beste om een elektrische tandenborstel voor de verzorging van de tanden te gebruiken. Persoonlijk zou ik bij dit soort spierziekten zeker vitamine C adviseren, want deze vitamine heeft de eigenschappen om verzieking tegen te gaan en zo een krachtige vitamine is bij deze ziekte zeker erg nodig. Vitamine C is dus een echte aanrader!

 

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/als-spierziekte/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: