Mosselgratin: preischotel met aardappelen en mosselen heerlijk recept

Een heerlijke mosselgratin met prei, echt een verrassend recept wat eenvoudig klaar te maken is ook als men geen ervaren kok is. Heerlijk voor de mosselliefhebber !

mosselgratin

Mosselgratin: preischotel met aardappelen en mosselen heerlijk recept

De ingredienten voor dit recept :

  • 2,5 kilo aardappelen
  • 1kilo prei
  • 600 gram gekookte mosselen zonder schelp
  • 100 tot 120 gram geraspte jong belegen kaas
  • 200 mililiter kookroom
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • gedroogde peterselie, zout, peper, kruidenzout, provencaalse kruiden of tijm
  • Deze hoeveelheden zijn bestemd voor 6 personen.

Voorbereidingen voor de mossel – preischotel

Schil de 2,5 kilo aardappelen, was deze en snij ze in kleine blokjes. Doe de blokjes in een pan, zet ze net onder water en kook deze 5 minuten. Giet de aardappelen af in een vergiet. Warm de oven voor op 200 graden. Maak de prei schoon was deze en snij in gelijke ringen. Doe de twee eetlepels olie in een bak- of wokpan en wok hierin de prei plusminus 4 minuten. Wanneer men gebruik maakt van diepvriesmosselen deze in warm water ontdooien en uit laten lekken.

Bereiding mosselgratin 

Gebruik twee lage ovenschalen, men hoeft deze door dat men in het recept kookroom gebruikt niet in te vetten schep de gekookte aardappelen, de gewokte prei, de uitgelekte mosselen goed door elkaar en breng het mengsel op smaak met peper, zout, kruidenzout, gedroogde peterselie en provencaalse kruiden, in plaats van het laatsgenoemde kan men ook tijm gebruiken. Verdeel de kaas over de twee ovenschalen en giet hierover de kookroom. Zet de schalen in het midden van de goed voorverwarmde oven van 200 graden op het rooster en bak de mosselgratin in twintig minuten tot vijfentwintig minuten goed gaar en mooi bruin. Voor liefhebbers van een krokant laagje op het gerecht kan men over de kaas-roomlaag een verkruimelde beschuit of wat paneermeel strooien.

Alternatieven op deze mosselgratin 

Zoals in ieder gerecht kan men ook in dit gerecht variatie aan brengen, gebruik bijvoorbeeld in plaats van zelf geschilde aardappelen kant en klare mini krieltjes. Vul de mosselen aan met andere zeevruchten zoals bijvoorbeeld garnalen. Gebruik in plaats van kookroom, gepureerde tomaten voor een mosselgratin met tomatensmaak. Men kan ook variëren met de kaassoorten die men gebruikt. Alhoewel prei een belangrijk onderdeel is van deze ovenschotel zijn ook hierin variaties mogelijk, maak deze ovenschotel in plaats van met prei bijvoorbeeld is een keer met ui, champignon en knoflook of kies voor de genoemde tomatensmaak. Mosselgratin een lekker afwisselend gerecht waar men heerlijk mee kan varieëren en wat altijd lekker is. Natuurlijk kan men ook de gekookte mosselen vervangen door bijvoorbeeld gerookte spekblokjes, of blokjes gemarineerde kipfilet.

Mosselen mosselgratin met prei suggesties en tips 

Mosselen zijn een heerlijk zeeproduct die vers gekookt zeer lekker smaken, kook er iets meer zodat de overgebleven mosselen uit de schelpen gedaan kunnen worden. Bewaar deze tot de volgende dag in de koelkast en maak hiervan dit heerlijke mossel-preigerecht, of vries de mosselen in en maak de mosselgratin over enkele dagen of weken.

Ook onze kinderen genieten van deze mosselgratin, als men de hoeveelheid kaas verdubbeld wordt deze schotel extra lekker voor kaasliefhebbers. Een goed recept waarmee men zeker succes zal hebben als men gasten krijgt die liefhebbers zijn van mosselen en zeeproducten. Makkelijk en redelijk snel gereed te maken, en terwijl de schotel in de oven staat heeft men tijd om zich nog wat op te knappen of om een lekker aperatiefje te drinken met de gasten en/of gezinsleden. Een voordeel is dat men voor dit gerecht diepvriesmosselen kan gebruiken die men in voorraad kan hebben, ook te koop in de supermarkt. Als men een driegangenmenu op tafel wil zetten zijn goede suggesties:

  • Als voorgerecht champignonroomsoep of gerookte zalm met mierikswortel en stokbrood
  • Mosselgratin
  • Als nagerecht citroenmousse of een lekkere ijsbeker met vanille-ijs, verse vruchten en slagroom

Mosselgratin een heerlijk, makkelijk gereed te maken gerecht waarmee men altijd succes oogst bij de eigen gezinsleden, vrienden of gasten zeker als deze liefhebbers zijn van mosselen, zeevruchten, ovenschotels of kaas. Succes en eet smakelijk.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/mosselgratin/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: