Comomeer: vakantie aan het comomeer in Italie zon en zee

Een vakantie aan het Comomeer in Italië met de gezellige stad Como en meerdere dorpen en stadjes zoals Bellagio, Gravendonna en Varenna. Flaneren aan en op het water vaak vergezeld van mooie blauwe lucht en heerlijke temperaturen. Lees meer !!

comomeer - lago-di-como

Comomeer: vakantie aan het comomeer in Italie zon en zee

Het mooie 146 vierkante kilometer grootte Comomeer door de Italianen Lago di Como genoemd ligt op plusminus 200 meter hoogte centraal in het Italiaanse merengebied. Het is het 3e grootste meer van Italie (de anderen zijn het Lago Maggiori en het Gardameer) maar het heeft merkwaardig genoeg wel de langste kustlijn. Het Comomeer heeft een diepte van maximaal 425 meter en is daarmee het diepste meer van Europa. Het meer wordt gevoed door de rivier de Adda. De rivier de Adda stroomt vanuit de noordelijke ‘arm’ het meer in bij de plaats Colico om deze bij het zuidoostelijk gelegen plaatsje Lecco weer te verlaten. De oevers aan de zuidzijde zijn het meest toeristisch, de noordelijke oevers zijn wat ruiger. Het eiland Isola Comacina ligt midden in het Comomeer, het is het enige eiland. Het Comomeer wordt omringd door bergen, de hoogste berg langs het meer is de Monte Legnome met zijn 2609 meter. Het meer heeft de vorm van een omgekeerde Y.

Bijzonderheden over het Comomeer

De naam Comomeer heeft het meer te danken aan de aan het meer gelegen gezellige stad Como. De mistnevels die voornamelijk in voorjaar- en najaar boven het meer kunnen hangen geven het meer een sprookjesachtige aanblik. De romantische aanblik van het meer en de omgeving trekt al verschillende eeuwen kunstenaars aan. Momenteel woont bijvoorbeeld de filmster George Clooney uit Amerika in een villa aan het Comomeer bij het dorpje Laglio. Bekende inwoners in vroegere jaren waren onder andere de 19e eeuwse dichters Heine en Byron. Naast kunstenaars komen er eveneens veel Noord-Italianen en Milanezen naar het in Lombardije gelegen Comomeer vooral tijdens de vakantieperiodes en de weekenden. Tijdens het hoogseizoen natuurlijk aangevuld met vele duizenden buitenlandse toeristen die willen genieten van deze mooie streek en het vaak goede weer.

Bezienswaardigheden rond Comomeer in Italie

  • Belangrijke toeristische plaatsen rondom het meer zijn: Bellagio, Bellano, Cernobbio, Colico, Como, Gravedona, Lecco, Tremezzo en Varenna.
  • In het eerste weekend na 24 Juni viert men op het midden in het Comomeer gelegen eiland Isola Comacina het jaarlijkse ‘ Festa di San Giovanni ‘. Dit feest met zijn processie, verlichte bootjes en nachtelijk vuurwerk trekt vele bezoekers.
  • Een vaartocht over het meer is een aanrader. Men heeft vanaf het water een prachtig uitzicht over de omliggende Alpen.  Een veerdienst onderhoudt regelmatig contact tussen de verschillende aan het meer gelegen plaatsen, ook zijn er op verschillende plaatsen bootjes te huur.
  • Een wandeling rond het meer kost door het te verrichten klimwerk wel behoorlijk wat inspanning maar is zonder meer de moeite waard. Er zijn meerdere mooie wandelingen te maken.
  • In het noordelijke deel van het meer vinden we de vlakte Pian di Spagna. In de Romeinse tijd maakte deze vlakte nog onderdeel uit van het Comomeer, nu vormt de vlakte de scheiding tussen het Comomeer en het meer Lago di Mezzola. Deze delta is in relatief vrij korte tijd ontstaan door de vele overstromingen van de rivier de Adda. De meren zijn nu nog met elkaar verbonden door de rivier de Mera die ontspringt dichtbij de Splügenpas.

Belangrijke plaatsen aan het Comomeer

Bellagio Comomeer Italie

Bellagio was ooit een Romeinse nederzetting en nu is het één van de meest exclusieve vakantieplaatsen in Italië. Het is leuk om rond te dwalen door de smalle straatjes met de mooie veelkleurige gevels. Ook de vele terrassen gelegen aan het water zijn een bezoekje waard. Om te genieten van de Italiaanse keuken en een geweldig uitzicht is het restaurant la Punta een echte aanrader. Het restaurant ligt op de punt van Bellagio waar het meer zich opsplitst in twee richtingen. Het historische centrum van Bellagio en de boulevard zijn mooi gaaf bewaard gebleven en het is leuk om hier rond te kijken. In het dorp Bellagio vinden we de villa Melzi, wat het neoklassieke zomerverblijf was van de vice-president van de Italiaanse Republiek in de tijd van Napoleon. Ook de componist Franz Liszt was hier regelmatig te gast. De bijbehorende Japanse tuin is leuk om te bekijken. Villa Melzi is gebouwd tussen 1808 en 1810. Boven het dorp uit torent het park van villa Serbelloni, deze villa wordt gebruikt voor vergaderingen en congressen en is helaas enkel onder begeleiding te bezoeken. Voor verdere verkenningen vanuit Bellagio is de westelijke arm het meest geschikt.

comomeer - lago-di-como 2jpg

Bellano Comomeer Italie

Bellano behoort tot de vier belangrijkste toeristenplaatsen in het middelste deel van het meer. Het is gelegen aan de oostoever van het Comomeer in de provincie Lecco daar waar de rivier de Pioverna uitmond in het meer. Het historische centrum van de stad is zeer de moeite waard met zijn smalle steegjes en gezellige pleinen. Ook kan men lekker over de boulevard wandelen en genieten van het kleine vissershaventje. De rivier de Pioverna heeft in Bellano een nauwe, diepe kloof (orrido) uitgesleten. Bezoekers kunnen door middel van loopplanken tot diep in de kloof komen. ’s Avonds is de kloof verlicht, wat een bijzonder effect geeft.

De kracht van het water werd vroeger gebruikt voor het maken van ijzer. Een erg smalle maar mooie hoogteweg verbindt het dorp Bellano met het dorp Verenna. Vanaf deze weg heeft men een heel mooi uitzicht over de omliggende bergen en het Comomeer. In de omgeving van Bellano liggen heel wat traditionele kleine bergdorpen zoals bijvoorbeeld Vendrogno.

Bezienswaardigheden Bellano

  • Kloof van de rivier de Pioverna (Orrido di Bellano), te bereiken door vanuit het oude stadscentrum naar boven te lopen.
  • De 14e eeuwse kerk Santi Nazzaro e Celsio die prachtige fresco’s bezit. De kerk is te vinden in het oude dorpscentrum.
  • Op ongeveer drie kilometer van Bellano ligt het gehucht Lezzeno, hier vinden we het 17/18e eeuwse gebouw waarvan men veronderstelt dat het op de plaats is gebouwd die te maken had met het wonder van Maria die bloed huilt.

Cernobbio Comomeer Italie

In het dorp Cernobbio vinden we de bekende villa d’Este een wit, groot patriciërshuis wat al sinds 1873 één van de meest exclusieve en duurste hotels van Europa is. Het hotel heeft in deze jaren vele beroemde gasten mogen ontvangen zoals: Frank Sinatra, Paul McCartney, Maria Callas, Bette Davis , Arnold Schwarzenegger en vele anderen.

Colico Comomeer Italie

Colico is een belangrijk verkeersknooppunt. Het dorp Colico ligt in het noorden van het meer aan de voet van de 2609 meter hoge berg de Monte Legnone wat de hoogste berg is die rond het Comomeer is gelegen. Colico heeft een mooie boulevard met leuke terrasjes en winkeltjes, vanwaar de rondvaartboot vertrekt. Met deze boot kunnen verschillende plaatsen die aan het meer zijn gelegen bezocht worden. Leuke uitstapjes vanuit Colico zijn de aan de linkerkant gelegen heuvels van Montecchio. Op deze heuvel staat het oude Fort van Montecchio wat het oudste best bewaarde Fort van Europa is. Het Lago di Piona wat net buiten Colico is gelegen is een bezoek ook zeker waard, men noemt deze plaats ook wel ‘de baai’. Het is hier rustig, er zijn verschillende strandjes, varen kan men hier ook maar alleen met een rustige snelheid op de punt van ‘de baai’ staat het mooie klooster van Piona.

Como aan Comomeer in Italie

Como is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de grootste stad aan het Comomeer. Tevens is de stad Como de naamgever van het meer. Er wonen ongeveer 84000 inwoners in de grootste stad aan het Comomeer. De stad Como is gelegen aan de zuidwestpunt van het mooie meer aan de grens met Zwitserland. Het ligt vastgegroeid aan de Zwitserse plaats Chiasso (kanton Ticini) en zo’n 35 kilometer ten noorden van Milaan. Como staat bekend als zijdestad in verband met de hier tegenwoordige zijde-industrie die de stad welvaart heeft gebracht. Nog steeds wordt hier zijde geproduceerd en bewerkt voor verschillende grote en bekende modehuizen. Wanneer men de stad binnen rijdt komt men langs verschillende fabriekswinkels. Como is voor het grootste deel autovrij en heeft een mooi historisch centrum. Breng een bezoek aan de kathedraal(1396) die renaissance en gotiek verenigd en waar men verschillende interesante graftomben, wandtapijten en mooie schilderijen kan bekijken. De kathedraal behoort tot de belangrijkste kerkelijke gebouwen van Italië. Het middelpunt van het oude stadscentrum is de Piazza del Duomo waar men naast de al genoemde kathedraal ook veel winkels, restaurants en specialiteitenzaken vindt. Naast de kathedraal staat het vroegere stadhuis uit 1215 dat geheel is uitgevoerd in rood, wit en grijs marmer. Van hieruit kan men de oude kabelbaan (de Funicolare ) nemen naar het bergdorpje Brunate vanwaar men een prachtig uitzicht heeft.

Ook is het leuk om vanaf een bankje de aankomst en het vertrek van de veerboten te bekijken, die de verbindingen tussen de verschillende dorpen en steden die langs het meer zijn gelegen over het water onderhouden. Como heeft één van de drukste grensovergangen van Italie. Deze grensovergang ligt op een belangrijke noord-zuidverbinding ten opzichte van de belangrijkste industrie- en landbouwgebieden van Noord-Italië en onder andere Duitsland. In de Romeinse tijd bestond de stad ook al en werd in opdracht van Marcus Claudius Marcellus ommuurd. Ondanks dat werd Como bijna geheel verwoest in de 12e eeuw door Milaan. De straten in het oude gedeelte van de stad Como lijken op een schaakbord. Sinds 1990 is er aan de Via Castel Nuovo een zijdemuseum geopend.

De stad Como gelegen aan het Comomeer

Wanneer men vanuit het middelpunt van de stad Como het plein Piazza del Duomo in enkele minuten naar de mooie levendige promenade ( Lungo Lario ) langs het water loopt zal men zien en ervaren dat deze promenade uitnodigt tot flaneren. Als men bij ‘de ontmoetingsplaats’ van Como het Piazza Cavour komt kan men hier genieten van het aankomen en vertrekken van de veerboten en cruiseschepen. Ook zijn hier heel wat restaurants, café’s en hotels waar men kan overnachten, ontbijten, luchen, wat drinken of genieten van een heerlijke avondmaaltijd. Loopt men verder langs het water dan komt men bij de openbare tuinen, waar een museum (Tempio Voltiano) gebouwd is ter ere van de bekende fysicus Alessandro Volta die afkomstig was uit Como. Men toont in het museum onder andere de instrumenten die hij gebruikt heeft om de batterij uit te vinden.

Gravedonna Comomeer Italië

Gravedona ligt aan de noordwestelijke zijde van het meer en neemt hier een belangrijke plaats in. Het stadje met zijn 3000 inwoners ligt in een heel mooie baai die is gelegen in een bocht van het Comomeer. ’s Zomers trekt Gravedonna veel toeristen. Het stadje heeft een oud, traditioneel centrum met smalle straatjes, oude kleine huizen en stijle trappen. Daarnaast heeft Gravedonna een pas gerenoveerde, gezellige boulevard met winkeltjes en gezellige terrasjes vanwaar men ontspannen rond kan kijken. Gravedonna heeft verschillende mooie kerken onder andere: San Vincenzo, Santa Maria del Tiglio, Santa Maria delle Grazie. Deze kerken zijn een overblijfsel van vroegere jaren toen Gravedonna een belangrijke religieus centrum was. Het prachtige Palazzo Gallio met zijn vier torens staat hier bij Gravedonna te schitteren aan de oever van het meer. Dit paleis is gratis te bezichtigen op doordeweekse dagen.

Lecco Comomeer Italië

Het stadje Lecco heeft een mooie historische kern en is de tweede grootste stad aan het Comomeer. Naast een mooie boulevard met terrasjes en restaurants heeft Lecco behoorlijk wat winkels en een groot overdekt winkelcentrum. Lecco is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en een echte industriestad. Aan de kustlijn kunnen we de gevolgen van de ijzerindustrie duidelijk zien.

Tremezzo Comomeer Italië

In Tremezzo staat villa Carlotta, wat één van de spectaculairste villa’s aan het meer is en gediend heeft als woonplaats van prinses Charlotte Bourbon. Tegenwoordig is er in de villa een museum gevestigd met kunst en meubilair uit de 18e eeuw. De prachtige tuin in Italiaanse en Engelse stijl nodigt uit om hier heerlijk te picknicken en te genieten van de mooie natuur, het mooie gebouw en heerlijke Italiaanse specialiteiten. Ook wijnkelder ‘Cantina Follie’ waar men lekkere wijnen kan proeven samen met kazen en vleeswaren uit de regio is een aanrader.

Varenna Comomeer Italie

Varenna is een schilderachtig dorpje wat halverwege het Comomeer ligt. Varenna heeft een zeer mooie boulevard en een wandelpad langs de rotsen boven het Comomeer. Het wandelpad verbindt het dorpscentrum met de aankomst/vertrekplaats van de veerboot. Voor een zelfgemaakt heerlijk ijsje is de ijszaak tegenover de aanlegsteiger een aanrader waar men geen spijt van zal krijgen. Bekende bezienswaardigheden in Varenna zijn Castello di Vezio een 11e eeuws kasteel en Villa Monastero.

Bron : http://vakantie2014.com/comomeer/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: