Rundvlees grillen: perfect rundvlees grillen op gril en barbecue

Voor het goed grillen van rundvlees is best wat kennis nodig, zorg dat je weet wat je doet dat is ook beter voor de gezondheid.

Rundvlees Grillen 1

Rundvlees grillen: perfect rundvlees grillen op gril en barbecue 

Een stappenplan voor het perfekt grillen van rundvlees zoals ribeye en rumpsteak.

Stappenplan voor het perfekt grillen van ribeye en rumpsteak

  1. Voor het beste resultaat zullen ribeye- en rumpsteaks minstens 2.5 centimeter dik zijn.
  2. Neem het vlees minstens een uur voor bereiding uit de koelkast, om de kerntemperatuur alvast wat te verhogen. Dit zorgt voor een gelijkmatiger garingsproces.
  3. Dep het vlees goed droog en bestrijk het vervolgens met wat olie. Door het instrijken van het vlees met olie hechten de kruiden zich beter aan het vlees vast en plakt het vlees niet aan het grillrooster vast.
  4. Bestrooi het vlees met zout en eventueel kruiden (naar keuze). Vers gemalen peper kan men het beste gebruiken na het grillen omdat het gevoelig is voor warmte.
  5. Grill de steak in plusminus 2 minuten bij krachtige hitte, draai het vlees dan om en bak ook de andere zijde mooi bruin.
  6. Belangrijk is het om het vlees na het aanbakken goed na te garen bij lagere temperaturen. Doe dit in gesloten grill of in bakoven bij plusminus 90 graden 15/20 minuten.
  7. Als laatste stap van het stappenplan voor het perfekte grillen van rundvlees is de rustfase van het vlees. Deze fase is erg belangrijk omdat het de smaak zeer ten goede komt. Pak het vlees in in aluminiumfolie en laat het minstens tien minuten rusten op een warme plaats. Ideaal is een temperatuur tussen de 50 en 55 graden. De afgekoelde oven kan bijvoorbeeld zo’n plaats zijn.

Tips voor het perfekt grillen van ribeye en rumpsteak

  • Temperatuurcontrolle is erg belangrijk.
  • Gebruik voor de temperatuurcontrolle evenals topkoks een vleesthermometer.
  • Kenners garen het vlees niet boven een kerntemperatuur van 58 graden om de beste smaak en sappigheid te behouden.
  • Een steak is het lekkerste als hij enkel gekruid is met zout en peper. Daarbij komen de grillaroma’s en de pure vleessmaak.
  • In de rustpauze steigt de kerntemperatuur automatisch nog 2 tot 3 graden. Houd hier bij het grillen rekening mee.

Gaarstadiums en kerntemperaturen

  • ‘Bleu rare’ – alleen de buitenkant is gebakken, de binnenkant is nagenoeg rauw. Kerntemperatuur ongeveer 45 graden.
  • ‘Rare’ – de buitenkant is knapperig, de binnenkant is nog voor 75 procent rauw. Kerntemperatuur tussen 48 en 50 graden.
  • ‘Medium rare’ – het midden van het vlees is nog rauw, verder is het vlees rose gebakken. Kerntemperatuur tussen 50 en 52 graden.
  • ‘Medium’ – het vlees is in zijn geheel rose gebakken. Kerntemperatuur 54 graden.
  • ‘Medium well’ – in de kern is de steak nog rose, verder grijsbruin. De kerntemperatuur ligt tussen de 58 en 62 graden.
  • ‘Well done’ – het doorbakken vlees is gelijkmatig grijsbruin van kleur. Kerntemperatuur tussen de 65 en 70 graden.

Grillen of op de Barbecue

Voor werkelijk goed grillen of barbecueën is dus heel wat kennis nodig, en om vlees goed en netjes bruin te bakken komt heel wat kijken. Op de barbecue is meestal het vlees snel donker of zwart geblakkerd en dat is niet goed. Beheersbaar bakken, braden of grillen is het beste. Met houtskool en hout is het voor velen moeilijk controleerbaar.

 

Bron : http://artikelsschrijven.nl/2014/rundvlees-grillen/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: