Tanden en zoetigheid: Zoetigheid eetgedrag en tanden problemen voorkomen tips

Onze tanden zijn zeer belangrijk en je zult merken dat goede verzorging van je tanden veel problemen voorkomen kan wanneer je ouder wordt. In dit artikel schrijf ik over de tanden, zoetigheid, eetgedrag en tips voor de randen.

Tanden en zoetigheid

Tanden en zoetigheid: Zoetigheid eetgedrag en tanden problemen voorkomen tips 

De combinatie van tanden en zoetigheid past niet zo goed bij elkaar. Zetmeel bestaat enkel en volledig uit suiker, zetmeel wordt door mondbacteriën voor hun eigen voeding gebruikt en dit zetten ze om in energie. Melkzuur wordt dan als afvalstof gevormd, dit is voor de mondbacteriën giftig en daarom wordt dit uitgescheiden als plaque op de tanden. Je tanden moet je proberen te sparen door de momenten dat je zoetigheid sterk te beperken.

Zoetigheid en tanden het eetgedrag en je tanden 

Je tanden en het eetgedrag, dat ze hun kinderen een goed eetgedrag aanleren is voor de ouders een grote verantwoordelijkheid. Een bekend spreekwoord dat hier ook zeker klopt is: goed voorbeeld doet goed volgen. Je kunt je kinderen hierin ook bij het groter worden sturen door bijvoorbeeld bij een verjaardag door het kind iets te laten trakteren wat niet schadelijk is voor de tanden. En ook is het niet goed om als ouders en grootouders kinderen om ze gunstig te stemmen of uit gewoonte een snoepje te geven.

Te veel zoet is niet goed voor de tanden

Het is niet goed om teveel zoetmomenten op een dag te hebben, tot maximaal 7 moet je het proberen te beperken, want elk snoepje bestaat voor ongeveer 90 procent uit suiker en suiker is heel slecht voor je tanden. Je kunt frisdrank ook beter in de supermarkt laten, of in ieder geval proberen om een alternatief te vinden met heel weinig suiker of als beste helemaal zonder suiker. Het is ook heel slecht om een zuigflesje met appelsap of met andere zoetigheid aan een baby mee naar bed te geven om te zorgen dat ze zoet zijn, want dan kunnen de bacteriën hun verwoestende werk een hele nacht op de kindertandjes uitvoeren. De kans op zuigflescariës is groot als je dit wel regelmatig doet.

Tips over zoetigheid en tanden 

Het is belangrijk om ook de ruimten tussen de tanden en de kauwvlakken goed te poetsen en schoon te houden tijdens het tandenpoetsen. Er word geen melkzuur op gevormd als er geen bacteriën op de tanden zitten en daarom is goed tandenpoetsen dus voor het behoud van je tanden heel erg van belang. Het verminderen van het snoepgedrag kan veel positieve uitwerkingen hebben en het is belangrijk om de kinderen daarop te wijzen. Het beste kun je het laten blijken door zelf het goede voorbeeld te geven.

Als je onzeker bent over de juiste manier van tandenpoetsen dan kun je jezelf hierin laten voorlichten en op basisscholen word aan deze zaak ook veel aandacht besteed. De begeleiding van de kinderen is belangrijk zodat ze zich hierin een bewuste houding kunnen ontwikkelen.

Tanden en zoetigheid en tandplak

In de loop van de dag ontstaat tandplak op en tussen de tanden, op het gehemelte en op het tandvlees als een dunne, kleverige, plakkerige laag. Tandplak is niet goed, zeer slecht, zichtbaar omdat het bijna dezelfde kleur als de tanden heeft. Het vormt zich uit slijm, bacteriën en voedselresten. Tandplak kan vrij gemakkelijk verwijderd worden door minstens twee keer per dag liefst elektronisch goed de tanden te poetsen. Tussen de uitwerking van een handtandenborstel en een elektronische tandenborstel zit een heel groot verschil, een elektronische tandenborstel verwijderd wel twee keer zoveel tandplak dan een handtandenborstel. Eenmaal flossen per dag of het gebruik van een tandenstoker is ook aan te raden. Je kunt een tandplakverklikker gebruiken als je benieuwd bent hoe het met de tandplak gesteld is, dit is een tablet die vol zit met rode kleurstof en die kleurstof wijst uit waar in de mond nog tandplak aanwezig is.

De gevolgen van achtergebleven tandplak

Het kan heel vervelende gevolgen hebben als tandplak niet regelmatig en grondig wordt verwijderd en die zijn:

  • Tandsteen: verkalkte tandplak wordt tandsteen genoemd. De tanden voelen ruwer aan als men last van tandsteen heeft. Door de mondhygiënist of door de tandarts moet tandsteen worden verwijderd.
  • Ontstoken tandvlees of gingivitis, in ernstigere vorm paradontitis: Deze gevolgen van tandplak kunnen tot het verlies van kiezen of/en tanden leiden.
  • Gaatjes of cariës: deze gaatjes worden veroorzaakt doordat de bacteriën in tandplek zuren vormen in de mond.

Aanwijzingen voor het voorkomen van tandplak:

  • Stoken of flossen
  • Minstens twee keer per dag liefst elektronisch grondig poetsen
  • Er is ook mondwater en kauwgom te koop dat naar beweerd wordt de ontwikkeling van tandplak tegen gaat

Conclusie tanden en zoetigheid

Na dit verhaal te hebben gelezen is de conclusie dat het best te doen is om af en toe te snoepen, het is natuurlijk het beste om het niet te doen, maar als je dit niet kunt dan is goede verzorging en aandacht heel erg belangrijk. Het is niet goed voor tanden en gezondheid om doorlopend te snoepen, het is voor de tanden van belang om heel weinig momenten met zoetigheid te hebben, ook is het voor het lichaam beter dat er niet enkel zoetigheid naar binnen gaat, na het eten gebak of snoep nemen is bijvoorbeeld beter dan dat er enkel snoep (zoetigheid) in de maag komt een niets anders. Je kunt hier rekening mee houden al je weet hoe het is en dan heb je daar als je ouder bent veel voordeel van.

 

Bron : http://www.watkosteenkroonnu.nl/tanden-en-kiezen/tanden-en-zoetigheid/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: