Salade Nicoise: heerlijk van smaak en mooi om te zien

Salade Nicoise een heerlijke mediterane salade met tonijn die lekker is om te eten, eenvoudig om te maken en er heel mooi uitziet. Altijd een succes.

Salade Nicoise

Salade Nicoise: heerlijk van smaak en mooi om te zien

Recept salade Nicoise en de ingrediënten:

Benodigdheden voor 5 personen:

  • 1 grote ui of 2 kleinere uien
  • 120 gram radijs
  • 2 stengels bleekselderij
  • 100 gram gewone sla
  • 1 grote rode paprika
  • 1 grote teen knoflook of twee kleinere teentjes
  • Verse of gedroogde basilicum
  • Anderhalf blikje tonijn in olijfolie
  • 125 gram zwarte olijven zonder pit
  • 5 tomaten
  • 5 eieren
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels (wijn)azijn

Salade Nicoise bereiding:

We beginnen met het koken van de eieren, doe de eieren in een pan en zorg dat ze net onder water staan, zet de pan op het gas en laat de eieren als het water kookt in zeven minuten hard koken. Neem dan de pan van het gas gooi het kokende water van de eieren af en spoel deze onder koud stromend water. Pel de eieren en bewaar ze op een schoon bord. Maak de ui(en) schoon en snij deze in mooie dunne ringen. Was de radijs en snij deze in kleine stukjes. Was de bleekselderij en snij deze in kleine stukjes. Maak de rode paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in kleine stukjes. De uien, radijs, bleekselderij en paprika kunnen in één schaal bewaard worden, meng deze door elkaar. Maak de sla schoon en scheur deze in niet te grote stukken, meng er basilicum naar smaak door.

Maak de knoflook schoon en snij deze in zeer fijne stukjes, roer de fijne  knoflookstukjes door het sla-basilicummengsel. Verdeel de sla over 5 mooie saladebordjes en schep hierop het mengsel van ui-radijs-bleekselderij en paprika. Doe de tonijn met de olie uit het blik in een bord en maak deze los met een vork. Schep op ieder bordje wat vis. Snij de eieren in vier parten, was de tomaten en snij ook deze in vieren en leg op de rand van ieder saladebordje om en om een part ei en een part tomaat.

Verdeel de zwarte olijven zonder pit over de groenten en de vis.

De dressing voor de salade Nicoise

De dressing bepaalt mede de smaak van de salade. Gebruik voor de dressing een goede smaakvolle extra vierge olijfolie en kies voor wijnazijn of eventueel gewone azijn. Meng vier eetlepels olijfolie met twee eetlepels (wijn)azijn en proef dan breng eventueel op smaak met wat peper en zout of voeg wat extra olie of azijn toe.

Salade met tonijn salade Nicoise

Besprenkel ieder saladebordje met de dressing en zet peper en zout op tafel voor mensen die dit nog toe willen voegen. Salade Nicoise een heerlijk tradiotioneel Frans voorgerecht.

Salade Nicoise tips en suggesties

  • Voor de beste smaak gebruikt men zo vers mogelijke liefst seizoensgebonden ingrediënten.
  • Wanneer men van één van de gebruikte groenten een echte liefhebber is kan men hiervan gerust wat meer toevoegen.
  • Neem eens gemengde sla in plaats van gewone sla.
  • Maak de salade met sardientjes in plaats van met tonijn.
  • Gebruik ansjovisfilets in plaats van tonijn. Maak de ansjovisfilets niet klein maar leg deze in het geheel op de bordjes salade.
  • Vers stokbrood met roomboter smaakt erg lekker bij salade Nicoise.
  • Wanneer men de salade een kwartier in de koelkast zet kunnen de smaken goed op elkaar inwerken.
  • Eet smakelijk.

Aanvullende informatie salade Nicoise

Oorspronkelijk was de salade Nicoise een echte Franse boerensalade uit Nice die seizoensgebonden was. Tegenwoordig kan men salade Nicoise het hele jaar door eten door een betere beschikbaarheid van de benodigde ingredienten. Salade Nicoise is een simpele salade met verse, rauwe groentes en een eenvoudige dressing. Tegenwoordig zijn er koks die allerlei ingrediënten toevoegen die misschien wel lekker zijn maar die niet behoren tot een salade Nicoise. In Nice en omgeving  kan men in ongeveer 25 a 30 restaurants die allen het label ‘Cuisine nissarde’ dragen de salade Nicoise eten zoals hij behoort te zijn. Het label ‘Cuisine nissarde’ betekent dat men hier nog kookt zoals vroeger, vaak met recepten van moeder of grootmoeder.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/salade-nicoise/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: