Salade recepten: makkelijke recepten met salade en maaltijd salades

Salade recepten die makkelijk zijn klaar te maken voor iedereen. Rijstsalades, courgettesalade, pastasalade, wortelsalade en Hollandse aardappelsalade, lees meer in dit artikel.

salade recepten

Salade recepten: makkelijke recepten met salade en maaltijd salades

  • Vegetarische salade: verse rijstsalade met mozzarella
  • Hollandse aardappelsalade
  • Wortelsalade geroosterd en met geitenkaas dip

Vegetarische salade: verse rijstsalade met mozzarella

Dit vegetarisch hoofdgerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 30 minuten

Ingrediënten:

  • 275 g notenrijst
  • 250 g peultjes, schoongemaakt
  • 250 g tuinerwten (diepvries)
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 zakje basilicum (15 g), blaadjes gescheurd
  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • 3 bollen mozzarella, in blokjes

Bereiding van de verse rijstsalade met mozzarella 

De rijst volgens de gebruiksaanwijzing koken. In 2 minuten de peultjes beetgaar koken en met koud water afspoelen. De tuinerwten in een zeef doen en onder lauwwarm water spoelen totdat de erwten net ontdooid zijn, hierdoor behouden de erwten hun knapperige beet en hun frisgroene kleur. De gele schil van de citroen raspen en de citroen uitpersen. Van het citroenrasp, het citroensap en de olie een dressing kloppen, de basilicum erdoor mengen en peper en zout naar smaak toevoegen. De tuinerwten, de basilicumdressing, de ui, de mozzarella en de peultjes door de rijst scheppen. De rijst lauwwarm serveren of even laten afkoelen om de smaken beter te laten intrekken.

Kindertip

De mozzarella door jonge kaas, de notenrijst door gewone rijst vervangen en de ui apart serveren.

Hollandse aardappelsalade

Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 20 minuten

Ingrediënten:

  • 600 g krieltjes in schil, schoongeboend
  • 150 g magere spekreepjes
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 125 ml bekertje zure room
  • 100 botersla koelvers
  • 1 half bosje radijsjes, in plakjes
  • 1 grote rode ui, in halve ringen
  • 150 g extra belegen kaas, in blokjes
  • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt

Bereiding van de Hollandse aardappelsalade

De krieltjes in 10 minuten in water met zout gaar koken. De krieltjes afgieten en onder koud water afspoelen. De spekreepjes in een droge koekenpan in het eigen vet uitbakken. De mayonaise met de zure room en peper en zout naar smaak vermengen en de krieltjes erdoor scheppen. De botersla op een schaal strooien en de krieltjes op de sla scheppen. De radijs, de ui en de spekreepjes hierover verdelen, met de peterselie, de kaasblokjes bestrooien, met peper op smaak brengen en omscheppen.

Tip:

De krieltjes door vastkokende aardappelen vervangen, De aardappelen in de schil gaar koken en in stukken snijden.

Botersla:

Botersla is een andere naam voor kropsla. De malse en knapperige blaadjes, die vooral uit het midden van de krop komen, hebben een boterzachte, heerlijk romige smaak. Een zakje botersla is heel lekker voor lentestamppot met ringetjes lente-ui en gerookte zalmblokjes.

Wortelsalade geroosterd en met geitenkaas dip

Dit gerecht voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 50 minuten

Ingrediënten:

  • 3 paarse worteltjes of 2 gekookte bietjes
  • 3 gele worteltjes
  • 0,5 bos bospeen
  • ½ pijpkaneel
  • ½ eetlepel kardemompeulen
  • ongeveer 25 ml olijfolie
  • ½ bosje platte, grootbladerige peterselie

Voor de geitenkaasdip:

  • 2-3 eetlepels melk
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 4 blaadjes munt, fijngesneden
  • 10 ml sinaasappelolijfolie
  • versgemalen peper

Voor de dressing:

  • 25 ml extra vierge olijfolie
  • 12 ml citroensap
  • 1- 1½ eetlepels dadelstroop
  • (zee)zout

Bereiding van de wortelsalade geroosterd en met geitenkaas dip

De oven op 200 °C voorverwarmen. De worteltjes schillen maar een stukje groen laten zitten. De worteltjes per kleur gesorteerd in een braadslede leggen en flink met olijfolie besprenkelen. Met de platte kant van een mes op de kardemompeulen en de kaneel slaan en over de worteltjes verdelen. De worteltjes ongeveer 30 minuten in het midden van de oven zetten. Draai de worteltjes 1-2 keer om zodat ze niet zwart worden, maar zorg dat ze per kleur gesorteert blijven. Voor de geitenkaasdip zoveel melk door de geitenkaas roeren dat er een sappige substantie voortkomt. De munt erdoor roeren, de dip in een kommetje scheppen, met sinaasappelolijfolie besprenkelen en peper erboven malen. De worteltjes laten afkoelen tot ze lauwwarm zijn, kaneel en kardemom verwijderen en de worteltjes op een schaal leggen. De peterselie hierover verdelen. De ingrediënten van de dressing door elkaar kloppen, op smaak brengen met zout en peper en over de worteltjes scheppen.

Pastasalade met kwarkdressing

Dit gerecht is voor 4 personen en klaar te maken in ongeveer 25 minuten.

Ingrediënten:

  • 400 g penne
  • 2½ eetlepels pijnboompitten
  • ¾ komkommer, in halve plakjes
  • 1 grote rode ui, in halve ringen
  • 225 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eieren, hardgekookt in plakjes
  • 160 g kwark
  • 2 eetlepels citroenmayonaise
  • 1 bosje basilicum, alleen de blaadjes

Bereiding van de pastasalade met kwarkdressing

In ruim water met zout de penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar koken. De pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin roosteren en op een bord schudden. De pasta in een vergiet doen en onder stromend water koud spoelen. De penne met de ui, de plakjes ei, de komkommer en de kerstomaatjes over 4 borden of een schaal verdelen. De kwark met de mayonaise losroeren en peper en zout naar smaak toevoegen. De kwarkdressing over de pastasalade lepelen en met de basilicumblaadjes en de pijnboompitten bestrooien.

Tip:

Ook aanbevolen als lunch- of picknicksalade voor 4-6 personen.

Vegetarische salade: courgettesalade met aardappelomelet

Dit vegetarisch hoofdgerecht is voor 4 personen en klaar te maken in  ongeveer 25 minuten

Ingrediënten:

  • 7 eetlepels olijfolie
  • 450 g kleine krieltjes
  • 6 eieren, losgeklopt
  • 2 courgettes, in dunne plakjes
  • 100 g feta
  • 50 g zwarte olijven, in stukjes
  • 1 eetlepel peterselie (zakje 30 g), fijngesneden

Bereiding van de courgettesalade met aardappelomelet

In een grote koekenpan met antiaanbaklaag 3 eetlepels olijfolie verhitten, de krieltjes rondom in 8 minuten goudbruin bakken en peper en zout naar smaak toevoegen. Het ei voorzichtig bij de krieltjes schenken, het vuur laag draaien en het ei laten stollen (met een deksel op de pan stolt het sneller). De plakjes courgette over 4 platte borden verdelen en met de overgebleven 4 eetlepels olijfolie besprenkelen. De feta erover verkruimelen en met de peterselie, de olijven en peper en zout naar smaak bestrooien. Met de aardappelomelet serveren.

 

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/salade-recepten/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: