De Niagara watervallen

De Niagara watervallen 

De Niagara watervallen hebben hun naam van de indianen gekregen die als eersten deze watervallen ontdekten. Niagara heeft als betekenis “donderend water “ en dit is ook de werkelijkheid als het water neerstort dreunen zowel de aarde als de rotsen. De Canadese hoefijzerwaterval, de Amerikaanse waterval en de kleinere Bridal Veil waterval vormen met zijn drieën de Niagara watervallen. De Canadese hoefijzerwaterval heeft zijn naam te danken aan zijn halfronde vorm. Deze waterval is de grootste, de mooiste en de bekendste van de drie. Hij neemt 90 procent van het Niagarawater voor zijn rekening. Bij de waterval is de rivier minder als een meter diep, je kunt de bodem zien door het prachtige blauwe water heen, de rivier is echter breed en de aanvoer van water is gigantisch. In de zomer passeert hier 154 miljoen liter water per minuut, in de winter is dit ruim de helft hiervan 86 miljoen liter water per minuut. De Niagara watervallen vindt je op de Amerikaans – Canadese grens tussen New York State en Ontario, de landen worden met elkaar verbonden door de “Rainbow – Bridge”{ de Regenboog brug}. 

Het ontstaan van de Niagara watervallen 

Lang geleden toen het water dat overtollig was in het Eriemeer zich verplaatste naar het Ontariomeer stortte dit onderweg over een rots van kalkstenen en zo ontstonden deze watervallen. Zij verplaatsten zich in de loop der jaren al ongeveer 11 kilometer stroomopwaarts. Momenteel ruim een meter per jaar, dit is een heel hoog tempo het kapot vriezen van het gesteente is hier mede oorzaak van. De waterval is plusminus 55 meter hoog, de Canadese hoefijzerwaterval heeft een breedte van 670 meter, zijn Amerikaanse broertje telt een breedte van 260 meter en de Breidal Veil waterval is slechts 15 meter breed. De combinatie tussen de hoogte en de volume maken deze watervallen heel bijzonder. 

De Niagara watervallen en het toerisme 

Het toerisme is hier gigantisch met ieder jaar twaalf miljoen bezoekers, de Niagara watervallen zijn wereldwijd de beroemdste. Je kunt deze watervallen met een boot bezoeken, sinds 1846 zijn miljoenen mensen je voorgegaan bij deze spannende, natte boottocht. Kom je in de buurt van de waterval dan vliegen er constant flink druppels rond, regenkleding is wel noodzakelijk. 

Een bijzondere gebeurtenis 

Een bijzondere gebeurtenis, op 29 Maart 1848 hebben rond middernacht de watervallen stilgestaan. Dit werd veroorzaakt door een zeer harde storm die ijsvelden uit het Eriemeer voortduwde en zo zorgden vele miljoenen tonnen ijs voor blokkering van de Niagara rivier naar de watervallen toe. Het Eriemeer steeg in ruim een dag 70 centimeter, dit trok plusminus 5000 toeschouwers. Op de bodem van de Niagara rivier werden zwaarden, kanonlopen,bajonetten en andere dingen uit de oorlog van 1812 gevonden. Anderen gingen de rivier over te voet, met paarden of koetsen heel bijzonder allemaal. Dertig uur na de blokkering brak de dam en ging het water weer stromen. De Niagara watervallen, schitterend gewoon.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/de-niagara-watervallen/

Plaats een reactie