Prostaat: prostaatklachten prostaatvergroting prostaatontsteking prostaatpijn en prostaatkanker

Een groot deel van de mannen krijgt op oudere leeftijd te maken met prostaatklachten vaak begint dit met plasklachten. In dit artikel veel informatie over de prostaat, wat is een prostaat, prostaatklachten, prostaatvergroting, prostaatontsteking prostaatpijn en prostaatkanker. 

prostaat

Prostaat: prostaatklachten prostaatvergroting prostaatontsteking prostaatpijn en prostaatkanker 

Eerst wat algemene uitleg over de prostaat omdat velen vaak zijn functie en werking niet kennen. De prostaat is een mannelijk orgaan, een kastanjevormige klier die gelegen is onder de blaas en een functie heeft bij de voortplanting. Deze klier maakt zaadvocht aan wat tezamen met de zaadcellen die in de zaadballen worden aangemaakt het sperma vormt. Dit zaadvocht is nodig om de zaadcellen in leven te houden en te vervoeren. De prostaat heeft geen rol bij de seksualiteit maar is belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man. Het bijzondere van de prostaat is dat deze vanaf de puberteit onder invloed van mannelijke hormonen groter wordt. Bij jongens van 12 jaar weegt de prostaat ongeveer 4 gram, wanneer zij 25 jaar zijn is de prostaat gemiddeld vijf keer zo groot geworden en weegt hij 20 gram. De prostaat blijft doorgroeien en op oudere leeftijd kan dit problemen gaan veroorzaken. Bij mannen van 70 jaar is de klier anderhalf tot drie keer zo groot als toen men 25 was en hij weegt dan tussen de 30 en 60 gram.

Prostaatklachten en de mogelijke gevolgen 

Als de prostaat te groot wordt kan dit problemen opleveren omdat de urinebuis dwars door de prostaat heenloopt en deze kan verdrukken. Doordat de urinebuis nauwer wordt onstaan er plasklachten. Uit angst en schaamte blijft men hier vaak veel te lang mee doorlopen. Door de vernauwing van de urinebuis moet de blaasspier harder werken om de urine naar buiten te krijgen het gevolg hiervan is dat de blaaswand zwakker wordt en uitrekt. Na enige tijd blijft er urine in de blaas achter omdat de blaasspier niet meer in staat is om alle urine naar buiten te werken. Hierdoor wordt de kans op blaasontsteking en nierklachten groter.

Vergrote prostaat en de belangrijkste prostaatklachten 

Hoe ouder men wordt hoe groter de prostaat gegroeid kan zijn en hoe meer kans men heeft op prostaatklachten ten gevolge van een vergrote prostaat. Bij mannen tussen de 60 en 70 jaar heeft 10/20 procent last van prostaatklachten bij mensen van 80 jaar en ouder is dat percentage opgelopen tot 50/75 procent. De belangrijkste en meest voorkomende klachten zijn:

 • Veel aandrang om te plassen en als men dan gaat komt er slechts een klein beetje.
 • Het ophouden van de plas wordt steeds moeilijker.
 • Het opgang komen van de plas duurt langer dan eerst.
 • De urinestraal wordt minder krachtig en druppelt meer.
 • Het plassen kan gepaard gaan met een branderig gevoel.
 • Men heeft last van nadruppelen.
 • Als men klaar met plassen is blijft het gevoel dat er nog moet komen en de blaas nog niet leeg is.
 • Als men last heeft van één of meer van bovenstaande klachten ga dan naar de huisarts.

Prostaat problemen door prostaatvergroting 

Prostaatvergroting kan zorgen voor lastige, vervelende problemen maar het probleem zelf is goedaardig. Prostaatvergroting noemt men in het latijn Beninge Prostaat Hyperplase (BPH). Benige vertaald men als goedaardig en hyperplase betekent vergroting. Ga met klachten altijd naar de huisarts het is niets waar voor men zich hoeft te schamen. Sommigen hebben ook angst dat de klachten duiden op prostaatkanker, dit wil ik tegenspreken prostaatklachten hebben in bijna alle gevallen niets te maken met prostaatkanker. Mannen zonder plasproblemen hebben evenveel kans op prostaatkanker dan mannen met plasklachten. Het komt slecht zelden voor dat bij plasklachten prostaatkanker wordt geconstateerd, in het overgrote deel van de gevallen van prostaatkanker geeft deze geen klachten omdat de kanker in het buitenste deel van de prostaat zit een eind weg van de urinebuis.

Prostaatklachten wat kan men hier zelf tegen doen 

 • Ga regelmatig naar het toilet.
 • Plas bijvoorkeur zittend en neem de tijd hiervoor.
 • Plas zo goed mogelijk klaar.
 • Ontspan tijdens het plassen en probeer persen te vermijden.
 • Drink veel, zeker water. Veel drinken voorkomt dat er bacteriën in de blaas achterblijven.
 • Beweging stimuleert de doorbloeding van de prostaat.

Prostaat klachten en de mogelijke behandelingen 

Bij een vierde deel van de mannen met prostaat klachten volgt geen behandeling maar is afwachten het advies. Ook spontaan kunnen er veranderingen in het plasgedrag plaats vinden. Bij ergere klachten kan de arts twee verschillende soorten medicijnen voorschrijven namelijk: ruimtescheppers en prostaatverkleiners. Door de ruimtescheppers (de selectieve alpha-1-blokkers) ontspannen zowel de spieren van blaas als prostaat zodat de doorgang voor de urine minder moeilijk gaat. De prostaatverkleiners (de 5-alpha-reductase-remmers) de naam zegt het al kunnen er voor zorgen dat de prostaat kleiner wordt (maximaal 30 procent). De ruimtescheppers werken dus symptoombestrijdend en de prostaatverkleiners proberen de kern van het probleem aan te pakken. Wordt de prostaat door gebruik van de medicijnen inderdaad kleiner dan zorgt dit ervoor dat een eventuele operatie niet meer nodig is of op een later tijdstip kan plaats vinden. Als bij zeer ernstige klachten toch een operatie nodig is dan wordt door middel van laser, chirurgie of thermotherapie (microgolven) prostaatweefsel verwijderd.

Prostatitis prostaatontsteking 

Prostaatontsteking noemt men met een moeilijk woord ook wel prostatitis, verschillende aandoeningen vallen hier onder. Prostatitis komt regelmatig voor bij jongere mannen in de leeftijdscategorie tussen 30 en 50 jaar, men verondersteld dat ruim 30 procent van de genoemde groep mannen hier daadwerkelijk last van heeft. De prostaatontsteking kan ontstaan wanneer bacteriën vanuit de darmen door de urinebuis in de prostaat komen.

Prostaatontsteking symptomen 

Symptomen van een prostaatontsteking kunnen onder andere: vaak plassen zijn, pijn ervaren tijdens het plassen, pijn in de onderrug, opzwelling van de zaadballen, pijn in de prostaat, pijn in de geslachtsorganen, pijn in de endeldarm, pijn bij een zaadlozing, een waterige afscheiding uit de penis, vroegtijdige zaadlozingen en bloed in het sperma.

Door rectaal onderzoek kan de arts bepalen of de prostaat vergroot is, door onderzoek van de urine en eventuele afscheiding wordt de soort infectie vastgesteld. De dokter zal antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Vaak duurt het behoorlijk lang voor de infectie is bestreden en bestaat er een redelijke kans op herhaling.

Prostaat prostaatpijn 

Als er sprake is van prostaatpijn is de prostaat niet ontstoken maar enkel opgezwollen en geïrriteerd. De symptomen die bij prostaatpijn voor kunnen komen zijn onder andere: plasproblemen en een zeurderige, branderige, trekkende of bijtende pijn tussen de anus en de balzak die een uitstralend effect kan hebben naar de geslachtsorganen en de liezen. Kou, spanning, langdurig zitten, alcoholgebruik en scherp gekruid eten kunnen voor verergering van de klachten zorgen. Ook prostaatpijn heeft niets te maken met prostaatkanker, het is niet gevaarlijk maar wel heel vervelend.  Slecht functionerende spieren van de bekkenbodem kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan van prostaatpijn, het wegnemen van spanning en stress kan een gunstige invloed hebben bij prostaatpijn. Soms zijn de pijnen van blijvende aard en moet men aanvaarden dat er weinig aan te doen is.

Prostaatklachten prostaatkanker 

Prostaatkanker is na longkanker de tweede dodelijke vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks sterven hier wereldwijd bijna 150.000 mensen aan voornamelijk mannen boven de 55 jaar. De symptomen van prostaatkanker komen overeen met de symptomen zoals beschreven onder prostaatvergroting. Door bloedonderzoek kan men de eerste tekenen die duiden op prostaatkanker aantonen.

Prostaatkanker behandeling 

Bij jongere mannen zal men de prostaat operatief wegnemen of bestralen als er sprake is van prostaatkanker. Bij oudere mannen ziet men de zaak vaak langer aan.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/prostaat/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: