Koortsstuipen: stuipen bij jonge kinderen en de kans op epilepsie

Koortsstuipen een verschijnsel dat voor kan komen bij jonge kinderen als ze koorts hebben. Wat zijn koortsstuipen, wat kan er tegen gedaan worden, wat zijn atypische stuipen, wat is epilepsie en hoe is de relatie tussen stuipen en epilepsie. 

koortsstuipen 2

Koortsstuipen: stuipen bij jonge kinderen en de kans op epilepsie 

Snelle stijging van de temperatuur leidt bij 1 op de 20 kinderen tussen de 6 maanden en de 4 jaar tot koortsstuipen. Door de snelle stijging van de temperatuur kan overprikkeling van de hersencellen ontstaan doordat de hersenen van het kind nog in ontwikkeling zijn.

Bij jongens is de gevoeligheid hier voor groter dan bij meisjes, de oorzaak hier voor moeten we zoeken in de ontwikkeling van het afweersysteem die bij meisjes iets vlugger gaat. De duur van een koortsstuip is gemiddeld vijf minuten en in de meeste gevallen houdt het kind er geen blijvend hersenletsel aan over. Wel is het zo dat als een kind eenmaal een koortsstuip heeft gehad de kans op herhaling tijdens een volgende koortsperiode groter is geworden. Probeer dan ook een volgende maal een sterke stijging van de temperatuur te verminderen door het kind met lauw water te deppen of te wassen en door in een wat vroeger stadium paracetamol te geven om de koorts lager te houden.

Koortsstuip symptomen 

Een kind dat een koortsstuip heeft maakt schokkende bewegingen met zijn of haar armen en benen, het rolt met de ogen, kwijlt, ziet er wit uit en is niet aanspreekbaar. Wanneer de stuip ernstig is valt het kind op de grond, blijft daar even verstard liggen waarna de volgende bijkomende verschijnselen voor kunnen komen: schuim op de mond, vaak plast het kind op dat moment en het hele lichaam gaat schokken. Een kind zo te zien is een akelige aanblik waar toeschouwers vaak erg van schrikken zeker als men niet weet wat de oorzaak is.

Wat zijn atypische stuipen en wat is de relatie tussen stuipen en epilepsie 

Stuipen kunnen veroorzaakt worden door koorts door de lichaamstemperatuur te meten kan men dit controleren. Stuipen kunnen echter ook wijzen op epilepsie wat men vroeger ook wel ‘vallende ziekte’ noemde. Twee procent van de kinderen die last gehad hebben van koortsstuipen toen ze klein waren krijgt op latere leeftijd last van epilepsie. De kans hierop is het grootst als er sprake was van atypische stuipen. Kenmerken van atypische stuipen zijn:

  • Deze stuipen treden vaak al op voor het kind 6 maanden is en ook nog nadat het vier jaar is geworden.
  • De duur van de stuip is vijftien minuten of langer.
  • De schokkende bewegingen die het kind maakt zijn niet symmetrisch.
  • Bij atypische stuipen is de lichaamtemperatuur onder de 38,7 graden.
  • Er kan eveneens sprake zijn van atypische stuipen als er epilepsie in de familie voorkomt, als het kind meer dan één koortsstuip per koortsperiode krijgt of als het kind in totaal meer dan vier koortsstuipen heeft gehad.
  • Atypische stuipen kunnen spontaan ontstaan maar ook uitgelokt worden door factoren zoals lichtflitsen, te weinig nachtrust, of plotselinge hevige schrik.

Epilepsie wat is epilepsie

Epilepsie wat ook wel ‘vallende ziekte’ wordt genoemd is een veel voorkomende stoornis van de hersenen met steeds terugkerende toevallen waarbij men voor een geringe tijd het bewustzijn verliest. Vaak gaat dit gepaard met spierschokken en verkramping en nog meerdere andere symptomen. Tegenwoordig kan met epilepsie goed reguleren door medicijnen.

Stuipen bij jonge kinderen eerste hulp 

  • Zorg dat het kind zich niet kan bezeren.
  • Laat het kind uit zichzelf tot bewustzijn komen en verhinder de schokkende bewegingen niet.
  • Zorg ervoor dat het kind na de stuip vrij adem kan halen leg het hier voor eventueel in de stabiele zijligging.
  • Roep zo nodig direct professionele hulp in. Is dit niet nodig laat het kind dan wel nadat het zijn eerste koortstuip heeft gehad onderzoeken door een arts.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/koortsstuipen-stuipen-bij-jonge-kinderen-en-de-kans-op-epilepsie/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: