Kajakken: kajakken in Belgie op de Lesse

Kajakken een leuke en sportieve uitdaging, leuk voor een dagje uit. Lees meer over kajakken en over kajakken op de Lesse een echte aanrader voor een leuke dagtrip. 

Kajakken kajakken in Belgie op de Lesse 4

Kajakken: kajakken in Belgie op de Lesse

De definitie van kajakken is het zich voortbewegen door middel van een kajak. Een kajak lijkt op een soort kano die eskimo’s gebruiken. In tegenstelling tot bij een kano is een kajak dicht van boven. Bij het kajakken gebruikt men een dubbelbladige peddel. Men houdt de peddel met de handen vast, deze is niet aan de boot verbonden. Men trekt deze dubbelbladige peddel om de beurt links en rechts door het water om vooruit te komen. De peddelaar zit met zijn gezicht naar de vaarrichting.

Verschillende soorten kajakken 

Kajakken kennen we in verschillende soorten, de eenpersoons, de tweepersoons en de Canadese kajak die geschikt is voor drie personen. Er worden ook wedstrijden gehouden in kajak varen dan zijn de boten als volgt geklassificeerd:

  • K1 de eenpersoonskajak
  • K2 de tweepersoonskajak
  • K4 de vierpersoonskajak

Kajakken op de Lesse 

Kajakken op de Lesse is een heerlijke sportieve uitdaging die zeer geschikt is zowel voor jongeren als ouderen en ook voor gezinnen. Kinderen vanaf  12 jaar mogen hier zelfstandig varen en vanaf 5 jaar onder begeleiding van een volwassene. Zwemvesten zijn gratis te verkrijgen en verplicht voor kinderen tot 10 jaar. Het varen op de Lesse is veilig, het water is gemiddeld plusminus 60 centimeter diep alhoewel er verschillende zeer diepe plaatsen kunnen zijn vooral dicht bij de rotsen. Er zijn op de Lesse twee routes te bevaren, de lange route over 21 kilometer en de kortere route van 12 kilometer.

Kajakken op de Lesse een lange vaartocht 

Als men gaat kajakken op de Belgische rivier de Lesse en men kiest voor de lange vaartocht van 21 kilometer die ongeveer 5 uur duurt is het begin- en eindpunt het dorp Anseremme. Inschrijving voor deze tocht kan men ’s morgens tussen 9 en 11 uur, men wordt vanuit Anseremme met de bus naar het 21 kilometer verder gelegen dorp Houyet gebracht vanwaar men terugvaart naar het dorp Anseremme. Als men is ingestapt krijgt men een zetje en men glijdt via de rollerbaan het water in. Het eerste gedeelte van de tocht gaat door het natuurpark van Furfooz waar men verschillende vogelsoorten zoals waterspreeuwen en ijsvogels kan horen. Diep in het bos is de leefplek van everzwijnen en herten en tevens is het gebied  bekend om zijn geologische, insectkundige en plantkundige bezienswaardigheden. Men vaart tussen rotsen af en toe afgewisseld met een weiland, een zeer mooi gedeelte van de route. Na 9 kilometer en ongeveer 2 uur varen komt men bij het dorp Gendron wat de startplaats is voor de kortere vaarroute. Tevens vindt men hier een Belgisch frietkot waar men kan genieten van heerlijke Belgische frieten. We beginnen aan het tweede meer avontuurlijke gedeelte van de vaarroute. Op dit gedeelte van de route komt men twee watervallen tegen, de eerste waterval vindt men bij een korenmolen hiervandaan heeft men een mooi uitzicht op het kasteel van Walzin. Dit is een neogotisch bouwwerk wat privebezit is en helaas niet te bezichtigen. De tweede waterval noemt men de Pont a Lesse. Bij deze watervallen heeft men een hoogteverschil van zo’n 50 centimeter te overbruggen.

Kayakken op de Lesse de korte vaarroute 

De beginplaats en eindplaats voor de korte vaarroute is het dorp Anseremme van waar men met de bus naar het dorp Gendron wordt gebracht om vandaar de 12 kilometer en plusminus drie uur durende tocht terug te varen tot men weer bij Anseremme aankomt, dat dus zowel begin- als eindpunt is. Liefhebbers kunnen zich dagelijks inschrijven van negen uur ’s morgens tot drie uur ’s middags. Deze twaalf kilometer zijn het laatse gedeelte van de langere vaartocht, het meest avontuurlijke deel. Bij de aankomstplaats wordt men uit de kayak geholpen en is het mogelijk om gebruik te maken van een gratis warme douche.

Kayak Lesse tips voor de watervallen 

Bij de eerste waterval bij het kasteel van Walzin vaart men langs de stenen muur aan de rechteroever, neem de waterval rechts en vaar zoveel mogelijk recht aan.

Bij de tweede waterval Pont a Lesse is de tip om er links af te gaan ongeveer drie meter uit de kant.

Kajakken toestemming voor het varen op de Lesse 

Bij het varen op de Lesse spelen klimatologische factoren een rol, bij een te lage waterstand beslist de overheid dat er niet gevaren wordt. Ga dit na voor vertrek, iedere dag kan de situatie anders zijn.

Bron : http://vakantie2014.com/kajakken-kajakken-in-belgie-op-de-lesse/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: