Decubitus: doorliggen en doorligwonden beter voorkomen dan genezen

Decubitus, doorlig- of doorzitwonden hoe ontstaan ze, wat kunnen we er preventief aan doen, hoe kunnen we ze behandelen en genezen en enkele kleine hulpmiddelen die kunnen helpen bij doorliggen worden vernoemd. 

Decubitus 2

Decubitus: doorliggen en doorligwonden beter voorkomen dan genezen 

Men spreekt van decubitus of doorliggen als de huid door druk- en schuifkracht op de weefsels beschadigd raakt. Doordat de huid bekneld raakt op plaatsen waar men er op rust raken ook kleine bloedvaatjes afgekneld wat de doorbloeding ontregeld met als gevolg dat cellen te weinig zuurstof krijgen. Door dit tekort aan zuurstof gaat de kwaliteit van het weefsel achteruit en kunnen wonden ontstaan. Men noemt dit wel decubitus, doorliggen of doorlig- doorzitwonden.

Het ontstaan van decubitus 

Decubitus met al zijn vervelende gevolgen ontstaat vaak bij mensen die lang in dezelfde houding liggen of zitten, zoals bijvoorbeeld zieken, gehandicapten of ouderen. Door dat de kwaliteit van het huidweefsel verminderd ontstaan lichtrode plekken die later roder worden en kunnen overgaan in blaren. Als de huid opengaat ontstaan wonden die dieper gaan zo dat onderliggende weefsels ook beschadigd kunnen raken en afsterven. Jonge en oudere mensen kunnen hier last van krijgen maar door dat de weerstand en veerkracht van de huid bij ouderen minder is is de kans op doorligwonden groter naarmate men ouder wordt. Roken, slechte voeding, doorbloedingsstoornissen, verminderde bewegelijkheid en te weinig vocht zijn allen zaken die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de weefsels.

Decubitus voorkomen 

Decubitus geeft veel hinder en ongemak en het duurt meestal lang voor de wonden genezen zijn daarom kan men deze problemen beter zien te voorkomen. Hieronder tips om decubitus te voorkomen:

 • Wissel zeer regelmatig van houding, ook ’s nachts.
 • Neem een goede zithouding aan.
 • Een gezond en stabiel gewicht helpt decubitus voorkomen.
 • De voedingsstof eiwit is belangrijk voor het herstel van beschadigd weefsel.
 • Drink voldoende een goede vochtbalans is belangrijk voor de elasticiteit van de huid.
 • Draag kleding met een goede pasvorm om onnodige plooien en kreukels te voorkomen.
 • Draag geen knellend schoeisel.
 • Sokken in bed helpen niet alleen voor koude voeten maar badstofsokken beschermen ook de hielen tijdens het liggen.
 • Was de huid met lauw/warm water, gebruik enkel uiterst zachte washandjes en ongeparfumeerde zeep. Dep de huid na het wassen voorzichtig goed droog, wrijf of schuur niet.
 • Zorg voor een droge en schone onderlaag van bed of stoel, vermijd kruimels en kreukels.
 • Gebruik zonodig goed incontinentiemateriaal om verdere narigheid te voorkomen.
 • Draag liever geen sieraden.
 • Verdeel het gewicht over een zo groot mogelijk oppervlak.

Decubites behandeling 

Als men de tips goed heeft gelezen kan men hier aanknopingspunten uithalen voor de behandeling van decubites. Er zijn drie dingen erg belangrijk bij de behandeling van doorliggen en dat zijn: de houding, de hygiëne en de voeding. Op deze drie punten kan men hulpverleners inschakelen die advies geven, schakel in eerste instantie de huisarts in. Ergotherapie kan advies en tips geven op bijvoorbeeld het gebied van houding ook praktische zoals bijvoorbeeld het aanraden van een rolstoel waarvan de rugleuning kan kantelen zodat meer variatie in houdingen mogelijk is. Soms heeft dit ook invloed op andere zaken zoals bijvoorbeeld de voeding. Mevrouw Jansen kreeg op aanraden van een ergotherapeute een rolstoel met een kantelbare rugleuning, met deze rolstoel kon mevrouw rechter zitten aan tafel tijdens de maaltijd wat haar eetlust ten goede kwam. Tevens zit mevrouw nu meerdere keren per dag een poosje in de nieuwe rugstoel waar door bepaalde gevoelige plaatsen ontzien worden en beter kunnen genezen. De verpleegkundige komt voor het verzorgen van de doorligwonden en zij geeft tevens advies op het gebied van hygiëne en lichamelijke verzorging. Als derde wordt de hulp ingeroepen van een diëtiste die een dieet voorschrijft waardoor mevrouw Jansen meer vocht binnen krijgt voor de elasticiteit van de weefsels en voldoende voedingsstoffen. Bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten hebben een helende werking op het herstel van de aangedane weefsels. Langzamerhand helen de doorligwonden.

Hulpmiddelen bij doorliggen 

Zoals in het voorgaande benoemd kan bijvoorbeeld een nieuwe of aangepaste rolstoel verbetering geven bij decubitus. Maar ook eenvoudigere middelen kunnen helpen zoals bijvoorbeeld een klein kussentje in bed om knieën en enkels te ontzien. Om steun te geven aan het zitvlak kan een antidecubituskussen helpen, gebruik liever geen gelkussen. Vraag de huisarts welke mogelijkheden er zijn.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/decubitus/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: