Posttraumatische dystrofie: CRPS symptomen en behandeling van type 1 en 2

Posttraumatische dystrofie (CRPS) kennen we in twee types, wat is posttraumatische dystrofie, oorzaken, symptomen en behandeling. 

complex regionaal pijnsyndroom

Posttraumatische dystrofie: CRPS symptomen en behandeling van type 1 en 2 

Posttraumatische dystrofie is een aandoening die kan optreden na letsel of operatie aan een arm of been. Tegenwoordig wordt posttraumatische dystrofie vaak aangeduid als het complex regionaal pijnsyndroom aangeduid door de afkorting CRPS. In dit artikel zullen de beide namen evenals de afkorting door elkaar worden gebruikt. We kennen posttraumatische dystrofie in twee types te weten type 1 ook wel koude posttraumatische dystrofie genaamd en type 2 ook wel warme posttraumatische dystrofie genaamd.

Posttraumatische dystrofie oorzaken 

Bij posttraumatische dystrofie treedt er een stoornis op in het regelmechanisme dat er voor moet zorgen dat het genezingsproces na een verwonding op gang komt. Deze stoornis zorgt voor dystrofie van de aangedane weefsels. De oorzaak van deze stoornis is tot op heden nog niet bekend. Wel is bekend dat bepaalde factoren de kans op het ontwikkelen van CRPS verhogen. Voorbeelden hiervan zijn: roken, suikerziekte en doorbloedingsstoornissen. Tevens kunnen schadelijke prikkels naar het zenuwstelsel worden gestuurd door irritatie van het weefsel door bijvoorbeeld een infectie of een botsplinter, deze schadelijke prikkels zorgen ervoor dat het regelmechanisme voor de genezing wordt verstoord.

CRPS type 1 symptomen 

Bij type 1 van CRPS kunnen onder andere de volgende symptomen zich voordoen: pijn, een gevoel of als het bloed wegtrekt uit het aangedane lichaamsdeel en een witte of paarse verkleuring van de huid.

CRPS type 2 symptomen 

Bij type 2 van CRPS kunnen onder andere de volgende symptomen zich voordoen: brandende pijn, meer zweten, rode verkleuring van de huid en dikker worden van het aangedane lichaamsdeel. Dit ziektebeeld vertoont sterke overeenkomsten met een ontsteking.

Complex regionaal pijnsyndroom behandeling 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk als men last heeft van het complex regionaal pijnsyndroom, zoals medicijnen, fysiotherapie en ergotherapie.

Medicijnen die de vorming van vrije radicalen in de weefsels tegengaan hebben bij sommige mensen die last hebben van het complex regionaal pijnsyndroom een goede uitwerking. Men krijgt deze medicijnen via een infuus of in de vorm van een smeerbare crème. Mensen met type 1 de koude vorm van het complex regionaal pijnsyndroom hebben vaatverwijderaars nodig om de doorbloeding te bevorderen.

Behandeling in vroeg stadium gewenst

Al in een vroeg stadium van het complex regionaal pijnsyndroom is fysiotherapie aan te raden. Wanneer men last heeft van het complex regionaal pijnsyndroom heeft men te maken met pijn en met een afnemende belastbaarheid van het aangedane lichaamsdeel. Het gevolg hiervan is dat de patiënt dit lichaamsdeel vaak vrijwillig rustig zal houden door bijvoorbeeld een arm in een mitella te gaan dragen of het been te laten rusten op een kussen. Anderen zullen daarentegen juist fanatiek gaan trainen en oefenen met het aangedane lichaamsdeel. Om deze beide zaken die beiden niet precies juist zijn te voorkomen is het belangrijk om al in een vroeg stadium van de aandoening middels fysiotherapie gedoseerd te gaan bewegen en te leren om de aangedane hand of voet weer te gaan gebruiken.

Het beroep ergotherapie

Ergotherapie is een paramedisch beroep waarbij men zich richt op het zo optimaal mogelijk kunnen functioneren van mensen bij de dagelijkse bezigheden in de woon- en werkomgeving. Voor mensen die te kampen hebben met de gevolgen van een ziekte zoals bij CRPS, mensen die te maken hebben met een psychische of verstandelijke aandoening die hen belemmerd in het uitvoeren van dagelijkse bezigheden al dezen kunnen voordeel hebben van ergotherapie. Ergotherapie heeft tot doel het leren omgaan met de klachten en het behouden en vergroten van de zelfstandigheid. Tevens werkt men aan het verbeteren van het tast- pijngevoel wat verstoord is.

Complex regionaal pijn syndroom spiegeltherapie 

Spiegeltherapie is een vorm van therapie waarbij mensen die last hebben van het complex regionaal pijn syndroom baat kunnen hebben. Men oefent het pijnlijke lichaamsdeel met behulp van een spiegel. Vanaf 1996 kennen wij deze therapie die op kleine schaal wordt toegepast door zowel fysio- als ergotherapeuten en als doel heeft de pijn te verminderen.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/posttraumatische-dystrofie/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: