Texelaar: texelse schaap en als slowfood product texelse schapenkaas

Van het beroemde schapenras Texelaar kan heerlijk lamsvlees worden gegeten en van de rauwe schapenmelk maakt men op Texel op ambachtelijke wijze heerlijke schapenkaas naar traditioneel recept. Lees meer over het Texelse schaap en de lekkere kaas. 

texelaar texelse schaap

Texelaar: texelse schaap en als slowfood product texelse schapenkaas

Het schapenras Texelaar is op het waddeneiland Texel ontstaan en het ras is in de loop der jaren steeds veredeld. De schapen leveren heerlijk vlees en van de rauwe schapenmelk maakt men al eeuwenlang heerlijke schapenkaas. Op boerderij

‘ De Waddel ‘ woonden verschillende generaties na elkaar de familie Dijt die het ras van de Texelaar sterk hebben verbeterd en veredeld op hun speciaal voor de schapenhouderij gebouwde boerderij. Ook nu is boerderij ‘ De Waddel ‘ nog een echte schapenboerderij met een andere eigenaar waar men zo’n 600 schapen houdt en waar jaarlijks ongeveer 1000 lammetjes worden geboren. De lammetjes worden gebruikt om de veestapel op peil te houden of verkocht voor het lamsvlees. Het gebit van schapen is na 5 tot 7 jaar versleten de schapen worden dan vervangen.

Texelse schaap Texelaar 

Momenteel zijn er op Texel zo’n 15.000 schapen, voor de oorlog lag dit aantal aanmerkelijk hoger tussen de 30.000 en 40.000. Vroeger hield men schapen voor de wol, in onze tijd kost het schaapscheren meer dan dat de wol opbrengt en is dit niet meer interessant. Nu houdt men de schapen voor het vlees en de melk waar men kaas van maakt. Zeker lamsvlees is geliefd.Texel heeft als enige van de Waddeneilanden een schrale, arme grond. Deze grondsoort heeft zijn eigen zoutbestendige planten waar de schapen van houden en die een speciale smaak aan de kaas geeft. Voor de schapenteelt voegt men enkel kalk en chilisalpeter aan de grond toe, natuurproducten die de grond op peil houden en zorgen dat de klaver goede stoffen heeft om te groeien. Ook de zilte wind speelt een rol in het geheel.

Texelse schapenkaas 

Texelse schapenkaas is een echt streekproduct en wordt al eeuwenlang naar het zelfde recept gemaakt. Men gebruikt hiervoor rauwe schapenmelk. Voor het verwerken van rauwe schapenmelk worden zware hygiënische regels gehandhaafd omdat anders de mogelijkheid aanwezig is dat de listeriabacterie in de kaas komt. De smaak van de kaas wordt bepaald door zowel de manier van bereiden als door de grond waar de schapen op grazen. Op Texel groeit veel witte weideklaver, kamgras en melkgras. Schapen eten heel graag kruiden en deze zorgen mede voor de speciale smaak van de heerlijke schapenkaas van Texel. Erg geliefd is de meikaas, die als delicatesse bekend staat. De voorjaarsweide is dan op zijn best en de kaas op zijn lekkerst. De kazen van ‘ De Waddel’ worden gemaakt naar Goudse modellen en in zeer schone ruimtes gepekeld. Het zouten is voornamelijk nodig om de houdbaarheid te vergroten. Liggen de kazen eenmaal op de planken te rijpen dan worden ze regelmatig gekeerd.

Texelse schapenkaas Slow Food 

De schapenkaas gemaakt op schapenhouderij ‘ De Waddel ‘ kreeg het Slow Food Presidium. Men let bij Slow Food voornamelijk op de manier van bereiden, of deze authentiek en ambachtelijk is. De schapenkaas van  deze schapenhouderij is een biologisch product wat ook om die reden aan strenge kwaliteitseisen behoort te voldoen. Een lekker glas rode wijn en een stukje stokbrood met roomboter en een heerlijk stukje schapenkaas is een echte aanrader.

Vlees van het texelse schaap 

Ouder schapenvlees kan men prima gebruiken om shoarmavlees van te maken. Lamsvlees heeft een bijzondere smaak maar is voor velen echt genieten. Het is belangrijk dat als een dier geslacht wordt het geen stress heeft, men zegt dat dit te proeven is aan het vlees. Het texelaar schapenras is een prima ras zowel voor het vlees als voor de melk waar kaas van wordt gemaakt.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/texelaar/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: