Jongeren en alcohol: alcoholgebruik en jeugd invloed alcohol op hersenen

Jongeren en alcohol een belangrijk onderwerp, hoe is het alcoholgebruik van onze jeugd, welke invloed heeft alcohol op de hersenen, welke gevolgen kan alcohol hebben, wat is de ziekte van Korsakov en welke rol kunnen ouders spelen in het alcoholgebruik van hun kinderen. 

jongeren en alcohol en jeugd

Jongeren en alcohol: alcoholgebruik en jeugd invloed alcohol op hersenen 

Jongeren en alcohol is een onderwerp wat de laatste jaren sterker in de belangstelling komt te staan. Ouders onderschatten vaak het drankgebruik van hun kind(eren). Jongeren zijn vaak niet helemaal eerlijk over hoeveel ze drinken en het blijkt voor jongeren onder de 18 jaar vrij gemakkelijk om aan sterke drank te komen ongeacht de wettelijke regels. Onderzoek wijst steeds duidelijker uit dat alcohol schadelijk is voor kinderen en dat de beste regel is om zeker tot 16 jaar geen alcohol te drinken.

Alcoholgebruik jeugd 

Het alcoholgebruik onder onze jeugd is hoger dan door de ouders wordt gedacht en beperkt zich vaak niet alleen tot in het weekend of bij feestjes maar sluipt ook in het leefgedrag van iedere dag. Voor de ouders is een grote rol weggelegd in het maken van duidelijke afspraken, het voorbeeldgedrag en het zo mogelijk controleren van afspraken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren waarvan de ouders alcohol verbieden onder de 16 jaar minder drinken. Hoe langer men het drinken van alcohol uit kan stellen hoe weerbaarder jongeren vaak worden en hoe meer tijd men krijgt om een eigen mening te ontwikkelen en te beseffen dat het leven, uitgaan of feestjes ook zonder (overmatig) drankgebruik gezellig kunnen zijn. Het is beangstigend om te zien dat black-outs, comazuipen en andere uitspattingen vaak voorkomt bij jonge drinkers. Drie op de tien veertienjarigen drinkt regelmatig op een avond vijf glazen alcohol of meer, schokkende aantallen vind ik dat. Zeker omdat het jonge lichaam nog niet zo duidelijk zijn grenzen aangeeft en er tegen lijkt te kunnen om dan ineens zijn grens te hebben bereikt. Jongeren en alcoholische dranken is dus een extra gevaarlijke combinatie omdat een jong lichaam de normale waarschuwingssignalen bij teveel drank niet doorgeven. Bij volwassenen daarentegen hoort men het duidelijk aan hun spraak, ziet men het vaak aan hun lopen of aan hun gedrag dat de grens is bereikt of wordt overschreden.

Invloed van alcohol op de hersenen 

Tot we ongeveer 24 jaar zijn ontwikkelen onze hersenen zich nog en heeft alcoholgebruik hier invloed op. Het voorste gedeelte van de hersenen, de prefrontale cortex komt tussen het 12de en 18de levensjaar tot rijping. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor het karakter, de persoonlijkheid, het rekening houden met anderen, het kunnen plannen van gedrag, het organiseren en zelfcontrole. Tijdens het rijpingsproces van dit gedeelte van de hersenen worden overbodige hersencellen opgeruimd, alcohol versterkt dit opruimproces zodat er mogelijk teveel hersencellen verdwijnen. Het gevolg van teveel opgeruimde hersencellen kan zijn dat er veranderingen in iemands persoonlijkheid optreden doordat de prefrontale cortex zich niet normaal kan ontwikkelen.

Alcohol en jongeren groeiachterstand en leerproblemen 

Tevens kan het cognitief functioneren te leiden hebben als jongeren op jonge leeftijd alcohol gebruiken. Aandachts- en concentratiestoornissen kunnen hier het gevolg van zijn omdat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het plannen van taken en het geheugen zich minder goed ontwikkelen. Leerproblemen zijn hier vaak het gevolg van.

Alcohol en jongeren is hersenschade door alcoholgebruik nog te herstellen 

Hersencellen die kapot zijn komen niet terug. Schade aan hersenvezels kan zich redelijk herstellen, als men langere tijd geen alcohol drinkt( minimaal een half jaar ) zal dit veel verbeteringen geven. Het probleem is echter om langere tijd geen alcohol te drinken. Bij jongeren die al op jonge leeftijd alcohol drinken ondermijnt dit hun zelfcontrole, wat vaak op die leeftijd toch al moeilijk is. Omdat ze moeite hebben om zichzelf in de hand te houden en te corrigeren blijft het alcoholgebruik doorgaan en vind de mogelijke verbetering niet plaats.

Gevolgen alcoholgebruik 

Alcoholgebruik kan vervelende gevolgen hebben onder andere:

  • Hersenschade.
  • Moeite met leren en concentreren wat als resultaat verminderde schoolresultaten heeft.
  • Kans op alcoholverslaving op latere leeftijd.
  • Ongevallen en ongelukken.
  • Agressief gedrag en de gevolgen daarvan.
  • Hogere kans op het ontwikkelen van het syndroom van Korsakov.

Alcoholverslaving en de ziekte van Korsakov 

Als men al jong begint met het drinken van alcohol is de kans om op latere leeftijd alcohol verslaafd te raken groter. En eveneens heeft men een flink groter kans op het ontstaan van de ziekte van Korsakov wat een blijvende geheugenstoornis is die veel voorkomt onder alcoholverslaafden. Artsen stelden vroeger de diagnose ziekte van Korsakov veelal bij mensen van middelbare leeftijd tegenwoordig komt deze ziekte echter ook al voor bij jongere mensen soms zelfs al bij twintigers.

Meisjes en alcohol 

Meisjes en alcohol, de invloed van alcohol ligt bij meisjes vaak wat anders als bij jongens twee zaken hebben daar voornamelijk invloed op:

Meisjes en vrouwen zijn over het algemeen kleiner en lichter, het promillage alcohol in hun bloed is daardoor na het drinken van een glas alcoholische drank hoger. Een andere factor die zorgt voor een hoger alcoholprommilage in het bloed is het feit dat een vrouwelijk lichaam minder vocht bevat als een mannelijk lichaam. Het gevolg hiervan is dat meisjes en vrouwen minder alcohol kunnen verdragen als jongens en mannen en dat kinderen nog kwetsbaarder zijn. Ondanks het feit dat het rijpingsproces van de hersenen bij meisjes eerder is afgesloten blijven meisjes een kwetsbare groep. In de cijfers zien we dit op de volgende manier terug: Tegenover 3,5 verslaafde mannen staat 1 verslaafde vrouw. Bij het syndroom van Korsakov liggen de cijfers anders daar staat tegenover 1,7 verslaafde mannen 1 verslaafde vrouw, hieruit kunnen we de conclusie trekken dat vrouwen sneller het syndroom van Korsakov ontwikkelen.

Alcohol jongeren en de rol van de ouders/opvoeders 

Uit onderzoek blijkt dat de houding van ouders een grote invloed heeft op het drinkgedrag van hun kinderen. De laatste jaren is een steeds tolerantere houding ontstaan en ook steeds meer overmatig drinkgedrag bij jongeren. Tot voor kort heerste zowel bij ouders als bij deskundigen het idee dat een kind het beste kon drinken in de veilige thuisomgeving, recente ontdekkingen over hoe slecht alcohol is voor hersenen die nog in ontwikkeling zijn vragen echter een andere koers. Laat kinderen geen alcohol drinken onder de zestien jaar, probeer het eerste alcoholdrinkmoment zo lang mogelijk uit te stellen en geef als ouder een goed voorbeeld over het omgaan met alcohol. Maak duidelijke afspraken met het kind. Probeer als ouders van bijvoorbeeld een vrienden- of vriendinnenkring een zelfde boodschap uit te dragen zodat niemand buiten de boot valt. Als je de afspraak maakt met je kind om geen alcohol te drinken onder de zestien jaar kan dit andere ouders stimuleren om dit eveneens af te spreken.

Praat op jonge leeftijd met je kinderen over alcoholgebruik en bereid ze voor op situaties die ze in het dagelijks leven tegen kunnen komen en over groepsdruk en hoe men hier mee om kan gaan. Blijf onderlinge afspraken maken over alcoholgebruik ook als kinderen de leeftijdsgrens van 16 zijn gepasseerd.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/jongeren-en-alcohol/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: