Lac de Serre Poncon: grootste stuwmeer Europa in Franse Alpen de feiten

Lac de Serre Poncon gelegen in de Franse Alpen in Frankrijk is het grootste stuwmeer van Europa, feiten, wetenswaardigheden en bijzonderheden. 

Lac de Serre Poncon grootste stuwmeer in Europa

Lac de Serre Poncon: grootste stuwmeer Europa in Franse Alpen de feiten 

Lac de Serre Poncon is 20 kilometer lang, 29 kilometer groot en men rijdt ongeveer 100 kilometer om het meer rond te rijden. Het stuwmeer ligt op een hoogte van 750 meter in een prachtige omgeving.Het duurde zes jaar om de dam te bouwen, deze is 630 meter breed en 124 meter hoog.Vele mensen (plusminus 1500) moesten verhuizen om de bouw van het stuwmeer mogelijk te maken.Bij hoogwater bevat het meer ruim 1,2 miljard kubieke meter water.De stuwdam wekt 700 miljoen kilowattuur stroom op per jaar.

Grootste stuwmeer van Europa in de Franse Alpen 

Lac de Serre Poncon is het grootste stuwmeer van Europa. We vinden dit grote stuwmeer in de Franse Alpen. De rivieren Durance en Ubaye komen in het meer bij elkaar. De Durance stond bekend als een ruige, verwoestende rivier die regelmatig schade veroorzaakte. Het idee voor een stuwmeer dateert al uit 1856 maar de werkelijke bouw begint pas in 1955. Naast het opwekken van electriciteit doet het meer dienst als waterreservoir wat gebruikt wordt voor irrigatiedoeleinden. De dorpjes Savines, Ile de Rousset en Ubaye zouden onder water komen te staan zodat de bevolking( ongeveer 1500 mensen) gedwongen moest verhuizen.

Om veiligheids- en sentimentele redenen werden de huizen vernietigd. Als laatste vernietigde men in het jaar 1961 de kerk. Het kruis werd van de toren gehaald en kan men nu zien in de nieuwe kerk van Savines Le Lac. Het dorp Savines Le Lac is hoger op de helling teruggebouwd, de andere twee dorpjes zijn niet vervangen. Van Ubaye heeft men alleen het kerkhof steen voor steen hoger op de helling gebracht. De inwoners van deze drie dorpjes die hier soms al hun hele leven woonden vonden het vreselijk hun huis en dorp te moeten verlaten. In 1961 werden de werkzaamheden afgerond. De dam van het stuwmeer is gemaakt van aarde, door de ligging in een aardbevingszone was een betonnen dam geen optie.

Lac du Serre Poncon Kapel Saint-Michel 

Op een eiland midden in het grote stuwmeer ziet men het enige bouwwerk wat niet vernietigd is de Kapel Saint-Michel. Deze kapel dateert uit de twaalfde eeuw. In de maanden Februari en Maart staat het waterpeil zo laag dat men de kapel te voet kan bereiken en is bezichtiging mogelijk. In de zomer daarentegen kan men wel dicht bij de kapel komen bijvoorbeeld per boot of waterfiets maar is aanmeren en bezichtigen verboden.

Lac du Serre Poncon prachtige vakantiebestemming 

De omgeving van Lac du Serre Poncon is zeer geschikt voor een heerlijke vakantie, waar men tochten in de omliggende bergen kan combineren met heerlijk zwemmen in het meer. Het is een rustige omgeving met een mooie natuur en een heerlijk klimaat. Verblijft men aan het meer dan zijn de dagen over het algemeen lekker warm terwijl de nachten heel wat koeler zijn. Tevens kan men er vele watersporten beoefenen zoals onder andere: zwemmen, waterskiën, zeilen en surfen.

Lac Serre Poncon uitstapjes in de omgeving 

In de omgeving van Lac Serre Poncon zijn verschillende leuke uitstapjes te maken die de moeite waard zijn zoals het bezichtigen van de abdijkerk van Crots. De kerk dateert uit de elfde eeuw maar is meerdere keren gerestaureerd. Het is een sober gebouw zonder tierlantijnen. Eveneens de moeite van het bezoeken waard zijn het gezellige stadje Embrün, het dierenpark La Montagne aux Marmottes en het nationaal park van Écrins. Zondags wordt er een kerkdienst in de openlucht georganiseerd in de buurt. Deze diensten worden bezocht door tussen de 400 en 700 gasten, er wordt veel samen gezongen.

Lac de Serre Poncon het stadje Embrun 

Een leuk stadje in de buurt van Lac de Serre Poncon is Embrun. Men vindt hier vele winkels in smalle straatjes. Ook leuke eetgelegenheden en een kathedraal uit de twaalfde eeuw met mooie glas-in-loodramen, een orgel met prachtig houtsnijwerk en een groot doopvont. Bezoeken van dit gezellige stadje is zeker een aanrader.

Parc National des Ecrins naast Lac de Serre Poncon

In het mooie Parc National des Ecrins vinden we bergtoppen tot wel 3700 meter. Tevens kent het natuurpark twee gletsjers die de moeite waard zijn om te bezoeken namelijk: Le Glacier Noir en Le Glacier Blanc. Het natuurpark ligt op ongeveer een uur rijden van Embrun. Onderweg kan men genieten van een prachtige natuur met veel bloemen.

Frankrijk – Lac du Serre Poncon  en de regio dierentuin

Een leuke dierentuin /dierenpark in de buurt van Lac du Serre Poncon is La Montagne aux Marmottes, er leven hier veelal dieren uit de Alpen. Men kan kijken tijdens het voederen. Tevens zijn er roofvogelshows en een speeltuin. Deze dierentuin is leuk voor kinderen. La Montagne aux Marmottes in Le Sauze du Lac.

Franse Alpen Lac de Serre Poncon een stuwmeer in Frankrijk

Het Lac de Serre Poncon is een succes voor opwekking van energie en voor irrigatie van landbouwgronden. Tevens brengt het gebied geld op als populair toeristengebied waar men heerlijk kan varen met een kano of moterboot. Heeft men zelf een boot dan is het de moeite waard om deze mee te nemen daar het liggeld voor twee weken slechts evenveel kost als de huur van een moterboot voor een uur. Lac de Serre Poncon meer Frankrijk.

Lac du Serre Poncon mooie bergtochten in de Franse Alpen 

In de regio van het Lac du Serre Poncon vinden we twee interessante bergen voor mooie bergtochten namelijk de Pic de Morgon van 2327 meter. Men loopt door het bos en over een open vlakte naar de 2327 meter hoge top. De natuur is hier erg mooi met veel bloemen. Ook het uitzicht over het stuwmeer is heel mooi. De tweede berg geliefd bij bergwandelaars is de Mont Guillaume met zijn top op 2542 meter. Houd men niet zo van inspanning dan is een mooie autorit van plusminus 100 kilometer rondom het meer een goed alternatief. De route start in het gezellige stadje Embrun en komt langs verschillende mooie uitkijkpunten.

Bron : http://vakantie2014.com/lac-de-serre-poncon/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: