Vruchtgroenten: pompoen rode peper cherrytomaatjes romatomaat

Tot vruchtgroenten behoren alle groenten waarvan de vrucht eetbaar is. In dit artikel de eigenschappen en bijzonderheden van vier verschillende soorten vruchtgroenten te weten: pompoen, rode peper, cherrytomaatjes en de romatomaat. Als aanvulling enkele heerlijke recepten om te genieten van lekkere verse vruchtgroenten. 

vruchtgroenten

Vruchtgroenten: pompoen rode peper cherrytomaatjes romatomaat 

Vruchtgroenten en recepten van vruchtgroenten, eerst de groenten per soort, vervolgens de recepten met deze vruchtgroenten.

De vruchtgroente pompoen 

Pompoen is niet alleen geschikt ter decoratie maar is eveneens heel lekker en gezond. Het enigszins zoete vruchtvlees bevat vele voedingsstoffen zoals vezels, zetmeel en bètacaroteen. Bij de kleine oranje pompoen is een fijne bijkomstigheid dat men deze soort met schil kan gebruiken wat leuk is voor het kleureffect. De pompoen wast men natuurlijk eerst goed schoon met warm water. Pompoenvlees is lekker in soep, geroosterd uit de oven of als chili. Men kan een pompoen twee tot zes maanden in een koele ruimte bewaren zorg er dan wel voor dat het steeltje aan de pompoen zit als je hem koopt.

De vruchtgroente rode peper 

De scherpte van rode peper wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine dat zowel in het vruchtvlees als in de pitjes zit. Voor een minder pittig resultaat kan men de pitjes verwijderen. Let op als men de rode peper snijdt deze pittige stof trekt in je handen en kan irritatie veroorzaken bij contact met de ogen en slijmvliezen. In rode peper treft men ook de verslavende stof endorfine aan. Om de scherpte van de rode peper te blussen kan men het beste melk of yoghurt gebruiken.

De vruchtgroente cherrytomaatjes 

Cherrytomaatjes zijn een zoete tomaatsoort en daarom ook erg geschikt als tussendoortje. De zoetheid wordt veroorzaakt door een hoog suikergehalte. Naast veel smaak bevatten de tomaatjes ook veel antioxidanten. Deze stof houdt de bloeddruk mooi op peil. Tomaten zijn heel veelzijdig in het gebruik en het lekkerst als ze goed rijp zijn.

De vruchtgroente romatomaat 

Het eten van tomaten is erg populair in Nederland en de tomaat met een gemiddelde van ruim vier kilo per persoon per jaar staat riant op de eerste plaats op de lijst van de meest gegeten groenten. Tomaten kennen we in veel soorten en maten, de romatomaat is van Italiaanse oorsprong. Deze tomatensoort heeft droog en stevig vruchtvlees en erg goed te gebruiken in stoofvlees en pastasauzen. Ook rauw is deze zoete, kruidige tomaat heerlijk in een salade. Bewaar de romatomaat op een koele plaats om de smaak te behouden en voor een langere houdbaarheid.

Gemarineerde tomaten 

Ingrediënten:

  • 6 romatomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 2 theelepels verse of gedroogde Italiaanse kruiden
  • plusminus 8 gram verse basilicum

Bereiding:

Was de romatomaten, verwijder de kroontjes en snij de tomaten met een scherp mes in dunne schijfjes. Verwarm de azijn en pers het teentje knoflook hierboven uit, neem de pan van het vuur en roer de Italiaanse kruiden door het azijnmengsel. Klop de olijfolie erdoor en schenk het mengsel over de tomaten. Laat dit ongeveer een uur intrekken bij kamertemperatuur. Snij vlak voor het serveren de basilicumblaadjes fijn en schep ze door de tomaten. Deze gemarineerde tomaten zijn bij deze hoeveelheden een heerlijk bijgerecht bij gebakken vis of geroosterd vlees voor 4 personen. Eet smakelijk.

Pastasaus met ui 

Ingrediënten:

  • Plusminus 250 gram uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kilo romatomaten
  • Blikje tomatenpuree van 70 gram
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels droge rode wijn
  • zout en peper
  • Als kruiden marjolein en bieslook

Bereiding:

Maak de uien en de knoflook schoon en snij ze fijn. Snij de romatomaten kruiselings in en leg ze even in kokend water. Spoel ze daarna af onder koud water zodat ze schrikken, pel daarna de tomaten, verwijder zonodig de steelaanzet en snij de tomaten fijn.

Doe de olijfolie in een pan en verwarm deze fruit hierin de uien en knoflook enkele minuten voeg dan de tomatenpuree en de tomatenblokjes toe en laat ze 10 minuten meestoven. Voeg de eetlepels rode wijn en enkele marjoleinblaadjes toe en laat alles onder af en toe roeren nog 10 minuten door pruttelen. Breng de saus zonodig op smaak met peper en zout en roer de bieslook erdoor. Lekker met fusilli of spirelli.

Bak 300 gram rundgehakt als men vlees in de saus wil.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/vruchtgroenten-2/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: