Kersen: wetenswaardigheden over en recepten met deze heerlijke roodpaarse kers

In dit artikel leuke weetjes en heerlijke recepten over kersen, kersenjam maken, kersensoorten, het kweken ven kersen en nog vele andere wetenswaardigheden. 

kersen en recepten

Kersen: wetenswaardigheden over en recepten met deze heerlijke roodpaarse kers 

In Nederland kunnen we in de maanden Mei, Juni, Juli en Augustus genieten van heerlijke kersen van eigen bodem, onze kersenboom geeft vrucht in Juni. Wij wonen in het buitenland waar het meestal wat eerder voorjaar is en ook een wat warmer voorjaar. Het nadeel hiervan kan echter zijn dat de vroege bloesem te maken krijgt met nachtvorst zodat de bloesem bevriest en er dat jaar helemaal geen sprake is van eigen kersenoogst zoals in 2012 het geval was. Kersen een heerlijke vrucht waar allerlei lekkere recepten mee zijn te maken zoals: clafoutis, jam, kersentaart en smoothie.

Kersenjam maken

Ingrediënten kersenjam:

  • 1 kilo kersen
  • 650 gram kristalsuiker
  • sap van twee citroenen

Bereiding kersenjam

Was en ontpit de kersen, doe de vruchten in een gave, wijde, ondiepe pan. Kneus de vruchten met een vork, voeg de suiker en het sap van de twee citroenen toe en breng onder af en toe roeren aan de kook. Pas op voor aanbranden. Om de juiste dikte te bepalen schept men een beetje jam op een bord, laat het afkoelen zo kan men zien of de juiste smeerbare dikte is verkregen.

Jampotjes vullen met kersenjam 

Als de jam de juiste dikte heeft schept men met een schuimspaan het schuimlaagje ervan en vult de grondig schoongemaakte, schoongespoelde en gedroogde potjes met de kersenjam, laat deze afkoelen op een stofvrije plaats en sluit als ze zijn afgekoeld de potjes af. Bewaar de kersenjam op een droge plaats.

Zoete kersen de morel en de kriek en het kersenkweken 

Kersen kennen we in twee soorten de zoete soort (Prunus avium) en de zure soort (Prunus cerasus).  In België is kers de naam voor de zoete soort en noemt men de zure soort kriek. In Nederland kennen we de zure soort echter onder de naam morel en is de kriek een soort met zacht en zoet vruchtvlees. Ook in vroegere jaren werden in Nederland kersen gekweekt, helaas zijn na de Tweede Wereld oorlog vele kersenhoogstamboomgaarden verdwenen. De reden was voornamelijk de arbeidsintensiviteit waardoor het binnenhalen van de oogst te duur was. Bij hoogstambomen moet men plukken op ladders wat moeilijker gaat en veel meer tijd kost en dus geld. Gelukkig zien we vanaf de negentiger jaren weer een terugkeer van de kersenteelt in Nederland doordat er andere grootvruchtige rassen zijn ontwikkeld waarvam men de bomen meer in toom kan houden zodat het plukken eenvoudiger gaat dan bij de oorspronkelijke hoogstambomen. Gemiddeld eet de Nederlander 700 gram kersen per jaar waarvan jammer genoeg nog maar een tiende deel uit eigen land.

Recept kersensmoothie

Ingrediënten voor kersen smoothie voor 4 personen:

  • Ongeveer 80 stuks kersen
  • Een halve liter volle yoghurt
  • 8 eetlepels vers citroensap( van plusminus twee citroenen )
  • 2 eetlepels honing voor de liefhebbers

Bereiding kersensmoothie 

Ontpit de kersen, doe de ingrediënten in een blender en mix deze tot het mengsel schenkbaar is, laat het afkoelen in de koelkast en dien het koel op, heerlijk als tussendoortje of als ontbijt op een warme dag. In plaats van een blender kan men ook een staaf mixer gebruiken.

Het kweken van kersen 

Een kersenboom moet men planten van November tot eind Maart, de snoeitijd valt hiermee precies gelijk. De oogsttijd is afhankelijk van de soort en de plaats van Mei tot begin Augustus. De bloeitijd valt afhankelijk van de soort en het weer in Maart en April. De bloesem bevriest bij temperaturen lager dan -2, dus late nachtvorst kan er voor zorgen dat men dat jaar geen kersen eet uit eigen tuin.

Kersenvariëten bigarreau kriek morel en echte kers 

Bekende kersenvariëteiten zijn:

  • Bigarreau met zoet en stevig vruchtvlees
  • Kriek met zoet en zacht vruchtvlees
  • Echte kers met zoetzuur vruchtvlees
  • Morel zuur vruchtvlees met helder of gekleurd sap

Kersenbomen en het kersen plukken 

Kersenbomen doen het het best op doorlatende, kalkarme, kiezel- en klei rijke grond. Het plukken van de kersen doet men wanneer ze mooi rood zijn, het liefst bij droog weer. Als men voorzichtig aan het steeltje trekt zo dicht mogelijk bij de plaats waar het aan de boomtak vastzit laat dit makkelijk los. Te wild trekken kan beschadigingen veroorzaken.

Kersen een gezond tussendoortje 

Kersen bevatten veel gezonde voedingsstoffen en hebben een vochtafdrijvende werking.

De vitamines A, B1, B2, B6, B11 en C treffen we allen aan in deze heerlijke vrucht evenals de mineralen kalium, magnesium, fosfor, calcium, zink, koper en ijzer deze stoffen helpen om ontstekingen tegen te gaan. Kersen bevatten plusminus 55 caloriën per 100 gram en slechts 0,1 procent vet. De snelle suikers glucose en fructose worden snel door het lichaam opgenomen en daardoor is het lichaam in staat om snel energie te leveren. Het eten van kersen is goed voor de darmen doordat kersen veel vezels bevatten. Als men gevoelig is op de maag is het beter om niet direct na het kersen eten te drinken omdat het vocht de pectine bindt wat buikpijn kan veroorzaken. Kersen heerlijk als tussendoortje, als aanvulling bij het ontbijt of om heerlijke desserts, taarten of jam van te maken.

Clafoutis een heerlijk recept uit de Franse keuken met kers 

Ingrediënten clafoutis voor een lage ovenvorm met een doorsnede van circa 26 centimeter met eem geribbelde rand:

  • 650 gram kersen met pit ( het is mogelijk de steeltjes eraan te laten )
  • 2 grote eieren
  • 1 eetlepel kersenlikeur
  • 1 a 2 eetlepels bloem
  • 1 deciliter crème fraiche
  • 100 gram poedersuiker
  • 5 a 6 eetlepels melk

Bereiding clafoutis

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de kersen in de ovenschaal ( als men de steeltjes eraan laat met de steeltjes naar boven ), sprenkel de kersenlikeur erover en bestrooi de kersen met de poedersuiker. Laat de kersen in het midden van de oven warm worden in 5 minuten, haal de schaal uit de oven en zet de oven op 175 graden. Klop de eieren los en meng deze met de bloem, de crème fraiche en de melk, schenk dit eimengsel over de kersen en zet de schaal weer in de oven. Bak de clafoutis in ongeveer 40 minuten tot het eimengsel licht gestold is en de bovenkant mooi lichtbruin van kleur is. Laat de clafoutis iets afkoelen tot hij lauwwarm is en bestrooi deze naar keuze voor het opdienen met een beetje poedersuiker en geniet van dit heerlijke kersendessert.

Recepten met kersen: de kersentaart 

Gebruik voor deze lekkere chocoladekersentaart een rond taartblik met een doorsnede van plusminus 24 centimeter.

Ingrediënten chocoladekersentaart voor de cake:

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel of 250 gram bloem vermengd met een half zakje bakpoeder
  • 5 middelgrote eieren
  • 30 gram cacao

Ingrediënten kersentaart voor de vulling 

  • 500 gram ontpitte kersen
  • 250 milliliter slagroom die geklopt is met een zakje vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • naar keuze kersenlikeur of amarenesiroop

Ingrediënten kersenchocoladetaart voor de garnering:

  • Een halve reep pure chocolade
  • 100 gram poedersuiker
  • 10 tot 15 kersen met pit en steeltje

Bereiding kersentaart

Zet de oven aan op 175 graden zodat deze kan voorverwarmen. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en mix de zachte boter met de suiker doe één voor één de eieren erdoor en blijf mixen tot een glad mengsel ontstaat. Men kan dit ook met de hand roeren. Doe het zelfrijzend bakmeel of de bloem en de cacao er schep voor schep bij onder voortdurend roeren. Doe het mengsel in het bakblik en bak de cake in 50 minuten tot een uur gaar. Prik er met een sateprikker in als deze er droog uitkomt is de cake gaar, zitten er kruimels aan bak de cake dan nog 5 a 10 minuten langer en prik nogmaals. Als de cake gaar is doe dan de oven uit en laat de cake afkoelen. Meng de mascarpone en de geklopte slagroom met elkaar. Rasp de halve reep chocolade. Snij de cake in drie lagen en besprenkel de onderste twee lagen cake aan één kant met kersenlikeur of amarenensiroop. Op de onderste laag smeert men van het slagroom- mascarponemengsel en legt daarop een gedeelte van de ontpitte kersen. Leg de tweede laag er bovenop en doe hierop hetzelfde, leg de derde laag erop bestrooi deze met poedersuiker en geraspte chocolade en leg daarop mooi verdeeld de kersen met pit en steeltje. Het resultaat is een heerlijke chocoladekersentaart die er ook nog eens prachtig uitziet.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/kersen-wetenswaardigheden-over-en-recepten-met-deze-heerlijke-roodpaarse-kers/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: