Zalm: wilde zalmen of gekweekte zalm boordevol omega 3 vetzuren

Zalm een gezonde en zeer smakelijke vis die behoort tot de vette vissoorten. Deze vissoorten behoren deel uit te maken van een gezond eetpatroon. Vele wetenswaardigheden over deze heerlijke vis. 

zalm

Zalm: wilde zalmen of gekweekte zalm boordevol omega 3 vetzuren 

Zalmen paaien en planten zich voort in snelstromende, ondiepe rivieren. Jonge zalmen leven plusminus de eerste 6 weken van de dooierzak. De eerste paar jaren blijven de jonge zalmen in zoet water tot ze ongeveer 10 tot 20 centimeter lang zijn, ze zijn al die tijd blank van kleur. Dan zwemmen ze naar de monding van de rivier en raken daar gewend aan het zeewater en het andere voedsel. Hun volwassen leven wat 1 tot 3 jaar duurt brengen de zalmen in zee door om daarna terug te gaan naar hun geboorterivier om zich op hun beurt voort te planten. Deze rivieren zijn dikwijls honderden kilometers van de zee verwijderd, op deze tocht nemen de zalmen geen voedsel tot zich zodat ze verzwakt op de plaats van bestemming aankomen. Daar het paaien eveneens veel energie vraagt zijn de mannetjes daarna vaak zo uitgeput dat ze sterven. Een gedeelte van de vrouwelijke zalmen keert terug naar zee en komt daar weer vrij vlug op krachten.

Hoeveel zalmen en vis eten wij als Nederlanders 

De gemiddelde Nederlander eet per jaar ongeveer 600 gram zalmen, en in totaal 3,7 kilo vis per persoon jaarlijks. Wat inhoud dat men ongeveer 1 maal per 3 weken vis eet. In andere landen zijn die hoeveelheden soms heel anders, in België eet men bijvoorbeeld ongeveer 12 kilo vis jaarlijks per hoofd van de bevolking en in Italië zelfs wel 20 kilo.

Omega 3 vetzuren in zalm en andere vette vissoorten 

Vis bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten,vitaminen, mineralen en goede vetten. Zalmen behoren evenals onder andere haring en paling tot de vette vissoorten deze vissen bevatten omega 3 vetten die een goede invloed hebben op het hart en op de algehele gezondheidstoestand. Ook bevorderen deze vetzuren een gezonde ontwikkeling en groei van de hersenen. Minimaal één keer per week vette vis eten zorgt er voor dat men omega 3 vetten binnen krijgt.

Wilde zalm of gekweekte zalm 

De wilde zalmen die in Nederland gegeten wordt komt voornamelijk uit de Atlantische Ocean, wilde zalm heeft een beetje stevigere bite. Wilde zalmen kunnen wel 30 kilo wegen en 1 meter 50 worden. De meeste zalmen die in Nederland gegeten word is echter gekweekte zalm, deze komt onder andere uit Noorwegen en Schotland. Gekweekte zalm leeft eerst in zoetwaterbassins tot aan het natuurlijke moment van overgang naar de zee, men plaatst ze dan in grote bassins in zoute fjorden en baaien bijvoorbeeld in Noorwegen, zodra ze groot genoeg zijn voor consumptie slacht men ze, worden ze verwerkt en vervoerd. Gekweekte zalm heeft een iets frissere, zoetere smaak in vergelijking met wilde zalmen.

Zalm een bijzondere vis 

Zalm heeft als enige vissoort een vetvin deze vin is gelegen tussen rug- en staartvin en is een orgaan zonder vinstralen.

Het neusje van de zalm 

Als men in Nederland spreekt over het neusje van de zalm, dan bedoeld men etenswaren van een uitzonderlijk goede kwaliteit het beste gedeelte van een product. Hoe is dit bij de zalm? Praat men over het neusje van de zalm dan bedoeld men niet precies de neus maar het vlees van de onderkaak van de zalm wat het smakelijkste gedeelte van de vis is.

Wat is het geheim van de mooie roze kleur van de zalmen, hierboven kan men lezen dat de zalmen blank zijn als hij de rivier verlaat en naar zee gaat. De mooie roze kleur van de zalmen heeft bovenal te maken met zijn dagelijkse voeding in zee die voornamelijk bestaat uit (roze) garnalen. Garnalen bevatten veel caroteen, wat een rode kleurstof is die in het vlees van de zalmen wordt opgenomen en de vis zijn mooie roze kleur geeft. Een heerlijke gezonde vissoort eet smakelijk.

Bron : http://voedingssupplementenbestellen.nl/zalm-wilde-zalm-of-gekweekte-zalm-boordevol-omega-3-vetzuren/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: