Antibiotica: een veel voorgeschreven medicijn maar wat is antibiotica

Antibiotica is wereldwijd één van de meest voorgeschreven medicijnen, we kunnen bij het zoveel en zovaak gebruiken van antibiotica echter wel enkele vraagtekens zetten. Antibioticaresistentie komt steeds meer voor, bijwerkingen van antibiotica kunnen zeer heftig en langdurig zijn, antibiotica kan invloed hebben op andere medicijnen. Vele vragen spelen rond het gebruik van antibiotica lees hieronder meer hierover. 

antibiotica

Antibiotica: een veel voorgeschreven medicijn maar wat is antibiotica

Hoe meer antibiotica er voorgeschreven en gebruikt wordt hoe groter de kans wordt dat deze niet meer of niet meer voldoende werkt. De laatste jaren horen we steeds meer verhalen over ziekenhuisbacteriën die moeilijk te bestrijden zijn en regelmatig dodelijke slachtoffers tot gevolg hebben. De normale gang van zaken is om deze bacteriën te bestrijden met antibiotica dan blijkt echter de keerzijde van het vaak onnodig gebruiken van antibiotica het helpt niet meer bacteriën worden steeds meer ongevoelig ( resistent ) voor hun bestrijder de antibiotica. Een resistente bacterie bestrijden is vaak lastig en kost meer tijd wat jammer is omdat hoe langer de bacterie woedt hoe meer slachtoffers er kunnen vallen. Ook het niet afmaken van een voorgeschreven kuur werkt resistentie in de hand. De nog niet gedode bacteriën worden ongevoelig voor de gebruikte antibiotica, worden moeilijker te bestrijden en breidden zich nog steeds uit.

Antibioticaresistentie 

Hoe komt het toch dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Naast de bovengenoemde zaken van te vaak antibiotica gebruiken, en voorgeschreven kuren niet afmaken is het natuurlijk zo dat ook een bacterie zo lang mogelijk wil leven. Wordt hij bestreden door een antibioticum dan binden ze de strijd aan en volgt er een tegenaanval. Deze tegenaanval kan bestaan door het medicijn uit de cel te verwijderen, het af te breken of onschadelijk te maken. Ook heeft de bacterie vaak de mogelijkheid om zichzelf zo te veranderen dat het antibioticum niet eens binnen kan komen, ze reageren niet op het antibioticum en zijn dus resistent hiervoor. Restistente bacteriën zijn zeer lastig te bestrijden.

Voor welke ziektes zijn antibiotica als medicijn geschikt 

Antibiotica zijn zeer geschikt om bacteriële infecties te bestrijden zoals bij:

  • Longontsteking
  • Tuberculose
  • Bacteriële blaasontsteking
  • Bacteriële hersenvliesontsteking
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen

Antibiotica zijn echter niet geschikt bij aandoeningen veroorzaakt door een virus omdat ze hierop geen enkele invloed hebben en in deze gevallen dus nutteloos zijn. Voorbeelden van ziektes die meestal door een virus worden veroorzaakt zijn:

Verkoudheid, waterpokken, een zere keel, mazelen, bof, hoesten of gordelroos ook gebruik bij diarree en overgeven is meestal nutteloos.

Ieder mens draagt van nature vele bacteriën bij zich die een zeer nuttig werk doen bijvoorbeeld voor de vertering van het voedsel in de darmen en op de huid voor het tegenhouden van schadelijke indringers. In sommige gevallen veroorzaken bacteriën echter infecties, zijn deze vrij onschuldig dat ziet het lichaam vaak kans deze zelf te overwinnen is dit niet het geval dan kan antibiotica helpen. Antibiotica remt de bacteriegroei af zodat het lichaam er weer zelf baas over kan of ze doden de bacteriën. Bij levensbedreigende bacteriële infecties zoals bijvoorbeeld een zware longontsteking, een bacteriële hersenvliesontsteking  of een ernstige bloedvergiftiging is antibiotica onmisbaar en kan levensreddend zijn.

Het ontstaan van resistente bacteriën 

Hoe komt het dat er steeds meer resistente bacteriën komen?  Het antibioticagebruik heeft de laatste jaren een geweldige groei doorgemaakt, persoonlijk ben ik er van overtuigd dat er te vaak en te makkelijk antibiotica wordt voorgeschreven ook in Nederland al suggereerd men dat de problemen voornamelijk in andere werelddelen hun oorzaak vinden. Mijn overtuiging en persoonlijke ervaring is dat problemen vaak ook op een andere manier op te lossen zijn, zelf hebben we heel goede ervaringen met het gebruik van zelfgemaakte vitamine – c zalf en het gebruik van vitamine – c poeder. In Azië, Zuid – en Oost – Europa moet antibiotica nog eenvoudiger te verkrijgen zijn soms zelfs zonder recept. Hoe meer een bepaald antibioticum wordt gebruikt hoe meer mogelijkheden de bacterie krijgt om zich te verweren, het gevolg hiervan is dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor bepaalde antibiotica en tenslotte voor alle antibiotica. Voorbeelden van bacteriën die multiresistent zijn: de zogenaamde ziekenhuisbacterie MRSA, en de E. colli – bacterie.

Resistentie antibiotica een gevaarlijke ontwikkeling 

Het gevaar van resistente bacteriën zit hem in het feit dat als deze ontwikkelingen doorzetten er een tijd kan komen dat bacteriële infecties medisch gezien onbehandelbaar worden. Gelukkig wordt dit gevaar zowel in ons land als over de gehele wereld wel ingezien en stimuleerd men op alle mogelijke manieren het terugdringen van antibioticagebruik. Ook wordt er veel tijd, geld en kennis geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe antibiotica waar bacteriën nog niet mee bekend zijn. Tevens stelde men regels op om het gebruik van antibiotica in de veeteelt te verminderen omdat ook dit invloed heeft.

Tips om resistentie tegen te gaan 

Wat kunnen we zelf doen om resistentie tegen te gaan?

  • Maak een antibioticakuur altijd af ook als men zich beter voelt.
  • Gebruik enkel antibiotica als deze door een arts is voorgeschreven, en koop deze nooit zonder recept ook niet in het buitenland.
  • Wees attent op de juiste dosering en de juiste wijze van inname. Verander deze alleen in overleg met de huisarts.
  • Bewaar geen restanten, lever deze in op plaatsen waar dit mogelijk is en gooi ze ook niet bij het vuil of spoel ze door zodat ze in het grondwater komen.

Antibiotica bijwerkingen 

Een groot nadeel van het gebruiken van antibiotica heeft er mee te maken dat het medicijn niet alleen ziekmakende maar ook goede bacteriën aanvalt. Tijdens een antibioticumkuur kan de balans die er normaal gesproken is tussen schimmels en goede bacteriën verstoort raken en kunnen de schimmels de overhand krijgen wat schimmelinfecties tot gevolg kan hebben. Een bekende veel voorkomende, zeer hardnekkige,langdurige vervelende schimmelinfectie is Candida albicans. Ook het evenwicht in de darmen is gevoelig voor verstoring wat diarree tot gevolg kan hebben.

De invloed van antibiotica op andere medicijnen 

Lang werd gedacht dat antibiotica invloed had op de werking van de anti – conceptiepil dit blijkt echter niet zo te zijn, wel kan er een versterkende of verminderde werking zijn bij bepaalde andere medicijnen overleg dus altijd met de dokter. Medicijnen waarop antibiotica invloed kan hebben zijn onder andere op bepaalde middelen tegen maagzuur of op medicijnen tegen hoog cholesterol. Wees kritisch bij het gebruik van antibiotica voor het welzijn van het eigen lichaam nu en in de toekomst en tevens voor het welzijn van de volgende generaties.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2013/antibiotica/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: