Landgoed Enzerinck: landhuis Enzerinck Vorden in Neoclassistische stijl flora en fauna

Landgoed Enzerinck Vorden, een landhuis wat werd gebouwd in 1835-1836 in neoclassistische stijl en een parkbos met vele wandelmogelijkheden. Dit geheel is een lust en straalt twee dingen uit rust en volop groen. Vorden Landgoed Enzerinck genieten van de flora en fauna, van de uitstraling van het huis en van de rust en de stilte die dit alles omringen.

Landgoed het Enzerinck

Landgoed Enzerinck: landhuis Enzerinck Vorden in Neoclassistische stijl flora en fauna 

We naderen Vorden en hebben onderweg genoten van de plattelandsnatuur met mooie boerderijen, weilanden vol paarden en koeien en mooie bomen. We komen aan vanaf de Heyendaalseweg waar mogelijkheid is om de auto te parkeren. We lopen naar de toegangspoort die bestaat uit twee stenen zuilen waarvan er één het familiewapen bevat en op de andere zuil laat men ons weten dat we werkelijk bij Landgoed het Enzerinck zijn, naast de toegangspoort staan twee grote eiken. Door de toegangspoort lopen we een eikenlaan in waar we tevens kunnen genieten van heel mooie roze rodondendron, groene varens en lijsterbessen. Aan de rechterkant ligt weidegrond waar men zeker bij tijden herten zal kunnen waarnemen.  De eikenlaan veranderd in een beukenlaan als we verder wandelen en we zien rechts boerderijen, akkergrond en weilanden, het zicht naar de linkerkant wordt belemmerd door hoge rododendrons.

We vervolgen onze weg en zien een strak gemaaid gazon met daarop een mooi landhuis in neoclassicistische stijl dat dateert uit 1835/1836. Deze bouwstijl heeft Griekse en Romeinse invloeden wat we terug kunnen zien aan de witte zuilen die deel uitmaken van het huis, het huis maakt een statige indruk. De gevel is in een milde roomgele kleur en bevat hoge, smalle ramen met een ruitpatroon, doordat het huis particulier wordt bewoond is het niet te bezichtigen en ook een stuk eromheen is ingericht als privétuin. Maar alleen het huis bezien met de omgeving eromheen is al de moeite waard.

Landgoed het Enzerinck het bos met de flora en fauna 

Als men het bos in wandelt loopt men heerlijk in de schaduw, naast het bospad zien we de paarden lopen. Als we een klein paadje naar links inslaan kunnen we genieten van de flora van het bos ( dit gedeelte bestaat uit gemengd bos ), de flora bestaat hier onder andere uit salomonszegel, lelietjes van dalen, mooie zeer groene varens, bramenstruiken, en dalkruid een oase van groen. Het bos heeft leuke hoogteverschillen en het gebied waar we nu doorkomen is vochtiger dit is mede terug te zien aan de mossen die hier steeds meer verschijnen ook kan men ruiken dat het bos hier natter is.  We genieten erg van het vogelgezang, het kloppen van een specht en van de geluiden die de wind maakt verder heerst hier een totale stilte. Een muis steekt het bospad over, in het bos leven herten en reeën die men op opene gedeeltes kan zien grazen als men geluk heeft. We komen via een klein graspaadje aan de achterkant van het huis uit, hier zien we veel laurierstruiken, boterbloemen en kamille. We komen bij een klein huisje dat zo rond 1920 speciaal is gebouwd voor de kleinkinderen van de toenmalige eigenaar.

Heerlijk wandelen rond landgoed Enzerinck in Vorden 

Onze route is ten einde, wil men echter nog verder wandelen dan zijn hier zeker mogelijkheden voor in deze prachtige streek van ons land. In Vorden en omgeving kunnen we acht kastelen bekijken wat zeer de moeite waard is. Vorden Landgoed Enzerinck heerlijk om te wandelen en te genieten van de groene natuur, de flora, de fauna de rust en de stilte, het Enzerinck een mooie groene oase in druk, gehaast Nederland.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2013/landgoed-enzerinck/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: