Invasie Normandie: Landing en invasie bevrijding van Europa

Invasie Normandie landing Normandie 6 Juni 1944 de invasie was het begin van de bevrijding van Europa. Een belangrijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog die blijvend onze aandacht verdiend. Vele herdenkingen vinden plaats door geheel Europa om de invasie en de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog waarbij velen zijn gesneuveld in herinnering te houden ook voor de jongere generaties. Invasie Normandie landing Normandie feiten en weetjes. 

Invasie Normandie: Landing en invasie bevrijding van Europa

Invasie Normandie: Landing en invasie bevrijding van Europa

Invasie Normandie landing Normandie de invasie die plaatsvond op de kust van Normandie kunnen we zien als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en als het begin van de bevrijding van Europa. Vele soldaten, voertuigen en materieel worden aan land gezet om de oorlog in een nieuwe fase te brengen die moest leiden tot de bevrijding. Vanaf de nacht van 6 Juni 1944 tot in het eind van Augustus van dat jaar zijn in totaal 438.471 voertuigen aan land gebracht in Normandie de meesten van Amerikaanse herkomst en ook velen uit Canada en Engeland. Feiten over de invasie:

  • Men gebruikte bijna 6500 schepen om op 6 Juni 1944 alle troepen over het kanaal te zetten.
  • Tevens worden tijdens de invasie ruim 15.000 vliegtuigen gebruikt, deze vliegtuigen werden ingezet door zowel de Britse Royal Air Force als de Amerikaanse luchtmacht.
  • Ook bijna 24.000 parachutisten landen op de kust van Normandie in de nacht van 5 op 6 Juni 1944. Deze parachutisten zijn van Britse, Canadese of Amerikaanse afkomst en behoren voornamelijk tot de Amerikaanse 82nd en de 101st Airborne Devisions.
  • Op vijf verschillend stranden in Normandie worden mensen, materieel en voertuigen aan land gezet. Hieronder de bijzonderheden:
  • Sword Beach, hier brengt men 28.845 Britse soldaten aan land en eveneens 2603 voertuigen.
  • Juno Beach, hier landen 15.000 Canadese soldaten samen met 2500 ton materieel en 3200 voertuigen.
  • Utah Beach is een gedeelte van de Normandische kust waar men 20.000 Amerikaanse soldaten en 1700 voertuigen aan land brengt.
  • Gold Beach, hier landen 25.000 Britse militairen.
  • Omaha Beach, hier verwachte men 2400 ton materieel waarvan slechts 100 ton is aangekomen eveneens zijn hier 34.000 Amerikaanse soldaten aan land gekomen.
  • De invasie en landing op de kust van Normandie is een gebeuren van een geweldige omvang geweest waaraan zeer veel organisatie is vooraf gegaan.
Invasie Normandie: Landing en invasie bevrijding van Europa

Invasie Normandie landing Normandie: Nederland en de invasie

Bij de invasie van Normandie in Juni 1944 heeft Nederland geen rol gespeeld, de rol van Nederland in Normandie is van latere datum. Prins Bernhard komt op 19 Juni 1944 aan land bij Courselles – sur – Mer, en 1200 leden van de Prinses Irene Brigade komen aan wal in Normandie op 7 Augustus 1944. De manschappen van de Prinses Irene Brigade bestaan uit Engelandvaarders, marechaussees en allerlei militairen die worden ingezet om de grenzen van de geallieerde linies te verdedigen. Vinden er echter herdenkingen van de Normandische invasie plaats dan zijn de Nederlanders volop aanwezig.

Invasie Normandie: Landing en invasie bevrijding van Europa

Invasie Normandie landing Normandie vele herdenkingen.

Iedere vijf jaar herdenkt men in Normandie de invasie van 1944, de dag van 6 Juni 1944 staat eveneens bekend als D-Day wat de afkorting is van decision day ( beslissingsdag ). Ook op vele andere plaatsen in Europa worden herdenkingen gehouden en zijn er vereningen actief die de herinnering levend willen houden en willen overdragen aan de volgende generaties. Een voorbeeld hiervan is een Britse zeventiger die op de herdenking in Normandie is verkleed als de legendarische Amerikaanse generaal George S. Patton. Hij heeft een vereniging opgericht om het gedachtegoed van de generaal levend te houden de General George S. Patton Appreciation Society. Een vereniging die actief is in Nederland is bijvoorbeeld Keep Them Rolling genoemd naar een veelgenoemde kreet in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. Deze vereniging heeft plusminus 1400 leden en donateurs die samen in het bezit zijn van zo’n 4000 legervoertuigen uit de tijdsperiode 1939 – 1945. Ze bezitten allerlei voertuigen zoals jeeps, amfibievoertuigen, motors, ambulances en vrachtwagens. De leden vormen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking die zich allen in willen zitten om dit deel van de geschiedenis te behouden. Velen gaan naar de herdenkingen in Normandie, zelf rijdend met hun legervoertuig of het vervoerend op een trailer of aanhanger. Voor vele dorpen in Normandie is de herdenking van D – Day een commercieel gebeuren geworden waar men probeert allerlei zaken zoals t-shirts, jassen, riemen, mokken, stickers, veldflessen, gasmaskers,petten, wijn en nog allerhande spullen aan de man te brengen die vaak goed gekocht worden. Waarom worden deze herdenkingen gehouden en zo goed bezocht dit is toch voornamelijk om de herinnering levend te houden aan het feit dat de bevrijding van Europa hier begonnen is met de inzet van vele soldaten uit verschillende landen en als eerbetoon aan de velen die hierbij zijn gesneuveld.

Invasie Normandie: Landing en invasie bevrijding van Europa

Invasie Normandie landing Normandie hoog bezoek

In Amerika is het traditie dat de president minimaal éénmaal tijdens zijn presidentschap een bezoek brengt aan Normandie. President Obama bracht al vrij snel na zijn eerste aantreden een bezoek waarbij eveneens premier Harper van Canada, de toenmalige president van Frankrijk Sarkozy, kroonprins Charles en de Britse premier Brown aanwezig waren. Zij brachten gezamelijk een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats in Colleville – sur – Mer waar 9387 Amerikaanse soldaten begraven liggen. Een bijzonderheid die zeker de moeite van het vermelden waard is, onder een steen bij de ingang ligt een steenkoker waarin verslagen zitten van een journalist die ooggetuige is geweest bij de landingen. Deze steenkoker mag geopend worden op maandag 6 Juni 2044 precies honderd jaar na de invasie. De voorgangers van president Obama te weten Clinton en Bush zijn eveneens op bezoek geweest in Normandie, president Clinton in 1994 en president Bush in 2004.

Invasie Normandie landing Normandie een immens gebeuren dat het begin is geweest van de bevrijding.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/invasie-normandie-landing-en-invasie-bevrijding-van-europa/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: