Guido de Bres: Leven reformatie en Doornik

Guido de Bres Doornik Guido de Bres die ook wel de hervormer van de Nederlanden genoemd word is verbonden met de stad Doornik die gelegen is in het Franstalige gedeelte van België en als Franse naam Tournai heeft. Doornik was ooit een middelpunt van de Reformatie wat is hier in de stad nog van terug te vinden en hoe verloopt het leven van Guido de Bres.

Guido de Bres: Leven reformatie en Doornik

Guido de Bres: Leven reformatie en Doornik

Guido de Bres Doornik van zijn hand verscheen de Nederlandse Geloofsbelijdenis die van grote betekenis is voor de kerk. In vroeger jaren noemde men Doornik wat een centrum van de reformatie was ‘het Genève van het noorden’. Ondanks vele verschrikkelijke vervolgingen groeide en bloeide de kerk volop, in de Zuidelijke Nederlanden waren de geschriften van Calvijn en in mindere mate die van Luther erg in trek. Doornik telde rond het jaar 1566 ongeveer 25.000 inwoners waarvan er 18.000 protestant waren. De band die Guido de Bres heeft met Doornik is gelegen in het feit dat de hervormer van de Nederlanden hier een paar jaar predikant is geweest, zijn geloofsbelijdenis van hier uit door de wereld werd verspreid en aan het eind van zijn leven heeft de Bres gevangen gezeten in het kasteel van Doornik. Guido de Bres Doornik een interessante combinatie.

Guido de Bres: Leven reformatie en Doornik

Guido de Bres Doornik een wandeling door de stad

We maken een wandeling door de stad Doornik om te zien of er nog overblijfsels te vinden zijn van de reformatie en van het leven van Guido de Bres. Vele protestanten werden in de tijd van de Reformatie ter dood veroordeeld mannen werden veroordeeld tot het schavot, vrouwen begroef men terwijl ze nog leefden en anderen die men ‘half’ protestantan noemden werden gebrandmerkt met het wapen van Doornik. Op het marktplein van Doornik zien we het huis waarvan men vanaf het balkon de namen van deze mensen aflas. Eveneens zien we een herenhuis waarin de eerste vergaderingen van de gereformeerde kerkenraad werden gehouden. We gaan een eindje verder en komen bij een bronzen standbeeld van een vrouw, deze vrouw was de vrouw van de gouverneur van Doornik ze heette Christine de Lalaing, prinses van Epinoy. Ze behoorde tot een familie die sympathiek stond tegenover de protestanten en hun denkbeelden. In 1581 organiseerde Christine de Lalaing het verzet tegen de Spanjaarden die de stad wilden belegeren, haar man de gouverneur vocht in die tijd elders in Vlaanderen. Het beleg van de stad Doornik duurde twee maanden en toen moest de stad zich overgeven, de prinses van Epinoy verliet de stad eervol, lopend aan het hoofd van het garnizoen. We bezoeken het wapenmuseum van de stad waar velerlei wapens te zien zijn maar helaas geen wapens uit de 15e en 16e eeuw zodat we het wapen dat Christine de Lalaing in haar hand houd als ze in brons is nagemaakt niet terug kunnen vinden. Het wapen lijkt op een strijdbijl. Al van ver zien we de torens van de kathedraal van Doornik wat een majestueus gebouw is, de kathedraal heeft vijf torens en men heeft er altijd naar gestreefd dat de kathedraal vanaf de gehele stad zichtbaar zou zijn. Dat is ook de reden dat we in Doornik geen hoogbouw tegenkomen. De sporen die de protestanten hebben nagelaten kunnen we zien aan de kathedraal van Doornik het beeldhouwwerk van de voorgevel is beschadigd tijdens de beeldenstorm, de beelden missen verschillende onderdelen zoals armen, neusen of hoofden. Van de reformatie is in Doornik maar weinig meer terug te vinden Doornik is echt een Roomse stad die ieder jaar een grote processie heeft. Ook Guido de Bres is vrij onbekend in de stad die hij eens heeft gediend als predikant. Guido de Bres Doornik.

Guido de Bres: Leven reformatie en Doornik

Guido de Bres Doornik zijn leven kort samengevat

 • Guido de Bres werd geboren te Mons in het jaar 1522.
 • Guido de Bres Doornik het jaar 1547 staat bekend als zijn bekeringsjaar.
 • In 1548 vlucht Guido de Bres naar Engeland.
 • In 1552 word de Bres aangesteld als prediker van de Franse stad Lille.
 • In 1555 verschijnt van zijn hand het boek ‘de stok des geloofs’, hij schreef het boek als reactie op het eerder verschenen ‘schild des geloofs’ uit Roomse kring.
 • In 1556 begon hij rondtrekkingen langs Frankfurt am Main, Lausanne en Geneve.
 • 1559 is een belangrijk jaar voor Guido de Bres in dit jaar word hij bevestigd als predikant van de stad Doornik en eveneens treed hij in dit jaar in het huwelijk. In zijn huwelijk met Catharina Ramon worden 5 kinderen geboren.
 • In 1561 verschijnt ‘Confession de foy’. Dit belijdenisgeschrift heeft Guido de Bres geschreven met als doel om koning Philips II er van te overtuigen dat de calvinisten geen radicale doperse stroming waren maar dat ze als doel hadden de Roomse Kerk te hervormen.
 • In het jaar 1562 komt er een Nederlandse vertaling van ‘Confession de foy’ die de naam ‘Nederlandse Geloofsbelijdenis’ krijgt. Dit belijdenisgeschrift word vanuit Doornik de wereld in gezonden en heeft een belangrijke betekenis voor de kerk.
 • In 1563 komt Guido de Bres in betrekking bij graaf de la Marck en wordt hij hofprediker te Sedan.
 • In 1564 en 1565 verschijnen nog verschillende geschriften van de Bres en eveneens praat hij in de Nederlanden een keer over de godsdienst met prins Willem van Oranje ‘de vader des vaderlands’ wiens inspanningen van grote betekenis zijn geweest voor ons land en voor de kerk.
 • Guido de Bres Doornik in 1566 wordt Guido de Bres dominee in Valenciennes.
 • In 1567 wordt Guido de Bres gearresteerd en gevangen genomen. Men sluit hem in eerste instantie op in het kasteel van Doornik wat in 1515 in opdracht van Hendrik VIII van Engeland werd gebouwd. Rond het kasteel wat een hele wijk was lag een gracht en een muur wat het kasteel afscheidde van de rest van de stad. Later werd het kasteel afgebroken door de Franse Lodewijk XIV, één toren is bewaard gebleven. Deze toren noemt men ook wel de ‘Grosse Tour’, het is zeer waarschijnlijk dat Guido de Bres in deze toren gevangen heeft gezeten. De muren van deze toren waren wel zes meter dik. Op 31 Mei werd de Bres overgebracht naar Valenciennes om daar op 31 Mei te worden terechtgesteld.
 • Guido de Bres Doornik het leven van Guido de Bres is mede door het verschijnen van de Nederlandse Geloofsbelijdenis van grote betekenis geweest voor de kerk.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/guido-de-bres-leven-reformatie-en-doornik/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: