Kinderarbeid: Kinderarbeid Negros Filipijnen suikerrietplantages

Kinderarbeid Negros Filipijnen, op het eiland Negros wat deel uitmaakt van de Filipijnse archipel werken vele kinderen al vanaf jonge leeftijd.

Kinderarbeid: Kinderarbeid Negros Filipijnen suikerrietplantages

Deze kinderarbeid is nodig om het gezinsinkomen aan te vullen. In het noordwestelijke deel van het eiland wat erg vruchtbaar is vinden we vele suikerrietplantages die aan meer dan honderdduizend mensen werk geven. Kinderarbeid Negros Filipijnen een trieste zaak als het inkomen van kinderen nodig is om een bestaan te kunnen hebben. Het eiland Negros is het vijfde grootste eiland van de Filipijnse archipel.

Het heeft een oppervlakte van 12.705 vierkante kilometer en in het noordwesten zien we zeer vele suikerrietplantages daar de grond daar zeer vruchtbaar is. Deze suikerrietplantages verschaffen aan veel Filipijnse gezinnen arbeid, meerdere generaties werken op het land om een inkomen bij elkaar te werken waar men met zijn allen van kan leven niemands bijdrage kan hierbij gemist worden. Dat is ook de reden dat kinderen van 6 of vanaf 8 jaar meegaan naar het land om te werken van de vroege morgen tot ’s avonds. Werk dat vaak hun kunnen en krachten te boven gaat. Het eiland heeft als bijnaam ‘suikerland’ gekregen omdat er zovele suikerrietplantages zijn. Kinderarbeid Negros Filipijnen het leven van kinderen staat hier in het teken van werken.

Kinderarbeid: Kinderarbeid Negros Filipijnen suikerrietplantages

Kinderarbeid Negros Filipijnen de suikerrietplantages

Kinderarbeid Negros Filipijnen de suikerrietplantages gedijen op het eiland Negros erg goed omdat de grond er heel vruchtbaar is. Deze vruchtbaarheid wordt mede veroorzaakt door de aanwezigheid van drie vulkanen die we vinden in het noordelijke deel van het eiland ook de natuur is hier indrukwekkend mooi. Twee van de drie aanwezige vulkanen zijn niet meer actief te weten de vulkanen Silay en Mandalagan. De vulkaan Kanloan is echter nog wel actief. Kinderarbeid: Kinderarbeid Negros Filipijnen suikerrietplantages

  • De suikerrietplantages werken gedurende ruim 8 maanden per jaar om de suikerrietoogst binnen te halen. In de overige tijd van het jaar, bijna 4 maanden, is er geen werk op de suikerrietplantages door de werknemers worden deze maanden wel de ‘doodmaanden’ genoemd men heeft dan geen werk en dus ook geen inkomen. Van eind Augustus tot begin Mei rijden vrachtwagens de oogst naar de raffinaderijen.

Deze raffinaderijen zijn ouderwets en werken te langzaam om de concurentie met modernere raffinaderijen aan te kunnen. Het land kent de laatste jaren crises op crises mede ook door de dalende wereldmarktprijzen, natuurlijk heeft deze situatie invloed op het inkomen van de werknemers die nog meer arbeid moeten verrichten voor nog minder geld. Terwijl het noodzaak is om in de ruim 8 maanden dat er werk is het nodige aan de kant te leggen voor de 4 ‘stille’ maanden die volgen. Buiten enkele rijke plantage – eigenaren verdient er niemand meer geld met suiker.

Kinderarbeid: Kinderarbeid Negros Filipijnen suikerrietplantages

Kinderarbeid Negros Filipijnen werkende kinderen

Het land de Filipijnen bestaat uit meer dan zevenduizend eilanden, het geloof dat de bewoners aanhangen is voor het grootste deel het rooms – katholieke geloof. Van de 86 miljoen inwoners is ruim de helft jonger dan 25 jaar, het land heeft dus te maken met een erg jonge bevolking. Volgens de wet is kinderarbeid verboden voor kinderen onder de 15 jaar en gevaarlijk werk is verboden tot 18 jaar de praktijk is hier echter totaal mee in tegenspraak. We zien in de praktijk kleine kinderen die sterk gebogen het gewicht van zo’n 15 kilo suikerriet een vrachtwagen binnen dragen, we zien kinderen van 8 jaar die zwaar kapwerk moeten doen dat verre boven hun krachten gaat. We zien jonge kinderen met de moedeloosheid op hun gezicht als de dag op zijn einde loopt.

  • De families kunnen ongeveer 12 euro verdienen als men een hectare grond van gras en onkruid ontdoet, daarom is iedere hulp nodig. De wet op kinderarbeid wordt niet gecontroleerd en zowel de plantage – eigenaren als de families willen dit ook niet omdat men dan goedkope werkkrachten kwijt raakt en omdat het voor families dan onmogelijk wordt om een inkomen bij elkaar te werken. Kinderarbeid Negros Filipijnen de situatie houd zich zelf in stand omdat als de kinderen niet meewerken er te weinig voedsel is voor allen en zij zelf hier natuurlijk mede de dupe van zijn. Vertrekt men naar de stad omdat men denkt dat de situatie daar beter is dan zal men vaak bedrogen uitkomen, ook de hoofdstad Bacolod heeft sterk te leiden gehad van de crises in de suikerindustrie op Negros. Men woont er in armoedige hutten die gemaakt zijn van afval en het is er zeer heet, de kinderen worden de straat opgestuurd om geld te verdienen.

Men doet dit door bloemen, snoep, sigaretten of kranten te verkopen en soms verkoopt men ook zichzelf. Sommige gaan ook de straat op om schoenen te poetsen, ze zijn dan vaak pas 4/5 jaar oud schrijnende situaties. Kan men aan het werk komen in een fabriek bijvoorbeeld een afvulfabriek voor suikerstroop dan kan men iets meer verdienen, het werk is wel zwaar en saai en dient soms ’s nachts te gebeuren maar velen vinden dit beter als het werk op het land en de verdiensten zijn ruim hoger dan het inkomen wat men op het land kan verdienen. In de fabriek van ons voorbeeld werken ongeveer 30 kinderen die allen tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Kinderarbeid Negros Filipijnen een schrijnend systeem dat zichzelf in stand houd en niet snel zal veranderen.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/kinderarbeid-kinderarbeid-negros-filipijnen-suikerrietplantages/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: