Medicijngebruik ouderen polyfarmacie

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie ouderen gebruiken over het algemeen heel wat medicijnen wanneer men 5 of meer verschillende medicijnen per dag slikt spreken we in Nederland van polyfarmacie. Ouderen hebben vaak last van chronische klachten daardoor is het medicijngebruik ook vaak langdurig. Medicijngebruik ouderen polyfarmacie bijna de helft van onze oudere mensen heeft hier mee te maken.

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie wat is polyfarmacie

Polyfarmacie is als men 5 of meer verschillende medicijnen slikt per dag. De mensen waarbij dit het meest voorkomt zijn de ouderen. Veertig procent van de mensen van 65 tot 75 jaar gebruikt 5 of meer verschillende medicijnen per dag. Bij de groep ouderen van 75 jaar en ouder loopt dit percentage zelfs op tot meer dan vijftig. En plusminus twintig procent van deze laatste groep mensen gebruikt 10 of meer verschillende medicijnen per dag. Alarmerende cijfers waar we zeker aandacht aan moeten geven.

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie ouderen en chronische ziekten

Omdat chronische ziekten bij ouderen zoveel voorkomen is ook het medicijngebruik onder deze groep hoog. Bij chronische ziekten kan men dan denken aan bijvoorbeeld suikerziekte, reuma, aderverkalking, hoge bloeddruk, maagpijn of vernauwing van de kransslagader. Deze chronische ziekten zorgen vaak voor een veelvuldig en langdurig medicijngebruik. Ook andere klachten zoals incontinentie, moeilijke stoelgang, depressiviteit en slapeloosheid komen vaak meer voor naarmate men ouder wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat zestig procent van onze ouderen medicijnen slikt voor bloedverdunning, twintig procent gebruikt medicijnen voor suikerziekte, bijna de helft van onze ouderen gebruikt een medicijn wat als doel heeft om de cholesterol te verlagen.

Neemt men daarnaast medicijnen in zoals maagzuurremmers, laxeermiddelen, slaaptabletten en kalmeringstabletten dan komt men al snel aan vijf of meer verschillende medicijnen die iedere dag in genomen moeten worden. Tevens blijkt dat meerdere verschillende medicijnen de situatie voor een oudere onoverzichtelijker maakt zodat men minder correct en trouw de medicijnen gebruikt.

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie problemen waar men mee te maken kan krijgen

Als men meerdere verschillende medicijnen slikt dan is de kans op bijwerking aanwezig en ook kunnen de medicijnen elkaar onderling beïnvloeden, we noemen dit interactie. Als voorbeeld hiervan nemen we mevrouw Janssen die naast bloedverdunners ook chronisch pijnstillers slikt en zo last heeft gekregen van maagklachten. Om dit te voorkomen kunnen artsen hiervoor een maagbeschermend middel voorschrijven, wat echter weer een extra medicijn aan het lijstje toevoegd. Als door onderlinge werking van de medicijnen de nieren ontregeld raken, de suikerspiegel van slag raakt of als men een heup breekt als gevolg van broze botten heeft dit dikwijls een ziekenhuisopname tot gevolg.

Medicijngebruik ouderen en polyfarmacie medicijnoverdracht

Komt een oudere in het ziekenhuis of verpleegtehuis terecht dan komen er nogal eens fouten voor bij de medicijnoverdracht. Landelijk heeft men hier aandacht aan besteed en is er een richtlijst opgericht die heet ‘Overdracht medicatiegegevens in de keten’. Een regel uit deze richtlijst is bijvoorbeeld dat artsen eerst een duidelijk beeld moet hebben van het medicijngebruik voor hij hier veranderingen in aan kan brengen, deze duidelijkheid moet binnen vierentwintig uur aanwezig zijn. Het is belangrijk dat men een duidelijke lijst heeft van alle medicijnen die men gebruikt met de hoeveelheden, de sterkte en het tijdstip van inname. Moet men dan onverwachts opgenomen worden dan is de kans op misverstanden en fouten kleiner.

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie adviezen en tips

  • Maak een duidelijke medicijnlijst waarop de naam van de medicijnen, de sterkte, de hoeveelheden en het moment van inname overzichtelijk staat.
  • Lees de bijsluiters en besef van welke bijwerkingen men last kan krijgen ook in combinatie met eventuele andere tabletten.
  • Vraag advies aan de huisarts en geef duidelijk aan dat men de medicijnen zo weinig mogelijk wil houden, zijn alle medicijnen noodzakelijk?
  • Heeft men last van klachten raadpleeg dan de huisarts.
  • Probeer onschuldige problemen op te lossen zonder medicatie.

Medicijngebruik ouderen polyfarmacie onze zorg.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/medicijngebruik-ouderen-polyfarmacie/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: