Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo, de Hoog Buurlose heide een prachtig stukje natuurgebied waar twee schaapskooien zijn. De schapen grazen lekker op de heide en geven het gebied een extra schoonheid, het roept landelijke gevoelens op als men een herder met zijn schaapskudde over de heide ziet trekken. Wandelend is het heerlijk genieten van het landschap, de schapen en de overige hier levende dieren. Schaapskooi Hoog Buurlo zeker een bezoek waard.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo de Hoog Buurlose heide en zijn schapen

Landschapgebied Hoog Buurlo heeft een bijzondere cultuurgeschiedenis, hier kan men zien hoe de relatie vroeger was tussen de mens, de schapen en de heide. Hoog Buurlo vinden we op de Veluwe op zo’n tien kilometer ten zuidwesten van Apeldoorn. De redenen om schapen te houden kunnen verschillend zijn, voor 1500 hield men de schapen voornamelijk voor zowel het vlees als de wol. Toen de plaggenbemesting in opkomst kwam hield men schapen eveneens voor de mest, men vermengde de mest met zandhoudende heideplaggen en daar door kreeg men een vochtvasthoudende vruchtbare substantie waar de boeren hun akkers mee bewerkten. Men verbouwde in die tijd vooral aardappelen, rogge, knollen en haver en later ook maïs. Toen de kunstmest in opkomst was werd het gebruik van schapenmest na verloop van tijd minder, als gevolg van het kunstmestgebruik kwam er meer bebossing al is gelukkig de heide bij Hoog Buurlo blijven bestaan.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo de wildwal en het eikenhakhout

Om het gebied Hoog Buurlo lag oorspronkelijk een bijna 2000 meter lange wildwal heen waarvan nu nog 1600 meter is terug te zien. De functie van de wildwal is om zowel het wild als de schapen te verhinderen op de akkers aan de andere kant te komen. Deze wildwallen werden voornamelijk onderhouden door de buurtschappen of door verschillende samenwerkende boeren. Door gebruik van brandende fakkels en ketelmuziek werd het wild verjaagd. Het eikenhakhout verschafte extra inkomsten naast de opbrengst van de akkers omdat men de schors die men ook wel eek noemde gebruikte in de leerindustrie als looistof. De eekschillers leefden in de maanden Mei / Juni in eenvoudige houten hutten die men ook wel eekschillershutten noemden aan de rand van een eikenhakhoutperceel. Men kwam vaak met de gehele familie om de schors los te kloppen van de stam ook werden de stammetjes en de takkenbossen verkocht om als brandhout te worden gebruikt. Bakkers bijvoorbeeld kochten vaak de takkenbossen die men gebruikte om de bakovens mee warm te stoken, de armere bakkers de takken met loof en de rijkere bakkers de takken zonder loof die duurder waren maar ook beter branden. Van dit gebeuren kan men in Hoog Buurlo nog plusminus 65 hectare eikenhakhout terugvinden maar helaas geen eekschillershutten meer die hier vroeger toch wel hebben gestaan. Toen het eikenhakhout niet meer genoeg opbracht liet men de stobben uitgroeien tot spaartelgbossen, Staatsbosbeheer wil echter graag de eikenhakhoutcultuur terug in beeld brengen in het gebied.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo de bijzondere beukenlaan

Hoog Buurlo heeft naast de eikenboom nog een boomsoort die het gebied allure verleend, namelijk de beuk. Om het gebied Hoog Buurlo heen ligt een prachtige cirkelvormige beukenlaan die ruim 4000 beukenbomen bevat en die is aangelegd rond het jaar 1850 men vermoed door baron Verschuer die toen eigenaar was van het gebied.

De vermoedelijke reden voor de aanleg had te maken met de brandveiligheid van het gebied, ook zou het kunnen zijn dat de beukenlaan is aangelegd als statussymbool.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo de dierenwereld

In de genoemde beukenlaan zien we onder andere de boommarter en de spechten het gebied Hoog Buurlo kent een rijk veelzijdig vogelbestand. Naast vogels kan men in het gebied vossen, wilde zwijnen, reeën, edelherten, dassen en bunzingen aanschouwen als men geluk heeft. Door het eikenhakhout te stimuleren verwacht men een toename van het aantal vlinders en eveneens van de struweel liefhebbende vogels. Op een parkeerplaats aan het einde van de Hoog Buurlose weg is een informatiebord te vinden met door Staatsbosbeheer uitgezette wandelingen door het gebied, verschillende wandelingen met verschillende afstanden.

Schaapskooi Hoog Buurlo

Schaapskooi Hoog Buurlo de schapen

Het gebied Hoog Buurlo heeft twee schaapskooien, uitgezonderd op maandag en op zaterdag trekken de schapen met de herder over de heide van Hoog Buurlo zo tussen 9 en 15 uur en dat bijna het gehele jaar door. Het pad waardoor de schapen van de schaapskooi naar de heide lopen en terug noemt men de schapendrift. De herder heeft hulp van een Mechelse herdershond om de kudde te drijven waarheen hij wil. Om een uur of drie in de middag verlaat de herder met zijn kudde de heide om ze door de schapendrift terug te leiden naar de schaapskooi. De schapen zijn eigendom van Staatsbosbeheer. Schaapskooi Hoog Buurlo een mooi gebied waar het echt genieten is.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/schaapskooi-hoog-buurlo/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: