RS virus symptomen behandeling

RS virus symptomen behandeling

RS virus symptomen behandeling het RS virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen waarbij cellen samensmelten. Bijna ieder kind krijgt te maken met zo’n infectie tijdens de eerste twee jaren van zijn leven. Als de infectie zich uitbreidt naar de lage luchtwegen kan er sprake zijn van RSV – bronchiolitis, zorgt de benauwdheid voor voedingsproblemen dus zullen baby’s vaak opgenomen moeten worden in verband met uitdrogingsgevaar. RS virus symptomen behandeling komt zijn piek in de wintermaanden.

RS virus symptomen behandeling

RS virus symptomen behandeling het RS virus

Het RS virus is de belangrijkste veroorzaker van luchtweginfecties bij zuigelingen en jonge kinderen. Ieder jaar komen 1500 tot 2000 jonge kinderen in het ziekenhuis terecht omdat ze last hebben van een RSV – bronchiolitus. Meestal zijn de kinderen jonger dan twee jaar, bij oudere kinderen zijn de luchtwegen al wat wijder en zorgt de infectie meestal voor minder problemen. RSV betekend Respiratoir Syncitieel Virus, respiratoir houd in dat het virus zich in de luchtwegen bevind, syncitieel betekend dat het virus ervoor zorgt dat cellen samensmelten. Het vatbaarste voor dit virus zijn kinderen tussen de 2 en 6 maanden, kinderen die te vroeg geboren zijn, kinderen die aan de beademing gelegen hebben en kinderen met een hartaandoening. Kinderen kunnen meerdere keren een infectie door het RS virus oplopen, besmetting kan men krijgen door grotere druppels bij hoesten en niezen, tevens kan het RS virus doorgegeven worden door voorwerpen en door handcontact. Vaak uit een infectie zich in eerste instantie in een gewone verkoudheid waarbij de kinderen last hebben van een verstopte neus en waarbij ze veel helder snot produceren. Al snel kunnen voor baby’s dan problemen met drinken optreden, ook flinke hoestbuien kunnen voorkomen die zeer moeilijk en vervelend voor de jonge kinderen zijn.

RS virus symptomen behandeling

RS virus symptomen behandeling complicaties

Als de infectie zich uitbreid naar de lagere luchtwegen (de bronchioli ) dan worden ook daar cellen kapotgemaakt waarbij deze kapotte cellen achterblijven in de luchtwegen. Omdat ook het slijmvlies is opgezet raken de luchtwegen verstopt waardoor ademhalingsmoeilijkheden ontstaan die gepaard gaan met een snelle, zagende en piepende ademhaling, men noemt dit RSV – bronchiolitis. Deze complicatie zorgt er meestal voor dat de kinderen te weinig vocht binnen krijgen. Zowel borst – als flesvoeding vraagt een grote inspanning zodat het kind alleen nog maar kleine hoeveelheden drinkt en hiervan soms ook nog uitspuugt tijdens heftige hoestbuien. Meestal is uitdrogingsgevaar de reden om deze kinderen in het ziekenhuis op te nemen.

RS virus symptomen behandeling

RS virus symptomen behandeling de behandeling

Zoals eerder vernoemd is uitdrogingsgevaar een reden om het kleine kind in het ziekenhuis op te nemen tevens kan bij risicogroepen het verloop van de infectie zo ernstig zijn dat ook bij deze kinderen een ziekenhuisopname nodig is. Het kan zijn dat men deze kinderen moet beademen omdat dit voor henzelf op dat moment te zwaar is. Ook kinderen met apnoe worden beademd, apnoe betekend het kort stoppen van de ademhaling. Men behandeld bij infecties van het RS virus de klachten, de oorzaken kan men niet behandelen omdat er nog geen medicijnen voor het RS virus zijn. Men kan de neus druppelen of spoelen met een fysiologische zoutoplossing zodat de kinderen iets makkelijker kunnen drinken omdat er in de neus iets meer doorgang is gekomen.

RS virus symptomen behandeling

Meerdere keren kleine hoeveelheden laten drinken kan helpen om meer vocht binnen te krijgen, is dit toch te weinig dan krijgt men kunstmatig voeding toegediend door een sonde en / of vocht door een infuus. Als het kind het ziekenhuis binnenkomt wordt het aan de monitor gelegd zodat men het zuurstofgehalte in het bloed kan controleren en dit zonodig extra kan toedienen, tevens kan men via de monitor zien of het kind korte periodes van ademhalingstilstand heeft of niet (apnoes). Men verondersteld dat het virus prikkelbaarheid van de luchtwegen veroorzaakt ook noch na de infectie, zodat een volgende verkoudheid vaak gepaard gaat met astma -achtige klachten zoals een piepende ademhaling en flink hoesten zonder dat er sprake is van astma of van een werkelijke infectie van het RS virus. Meestal is er geen nieuwe ziekenhuisopname nodig en de meeste kinderen overgroeien het probleem binnen de drie tot zes jaar. RS virus symptomen behandeling jonge kinderen maken tijdens een infectie een vervelende tijd door.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/rs-virus-symptomen-behandeling/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: