Blauwe Kamer Wageningen

Blauwe Kamer Wageningen

Blauwe Kamer Wageningen een rivieroeverreservaat wat ligt in de driehoek Wageningen, Rhenen, Opheusden tussen de Grebbeberg en de Nederrijn. Blauwe Kamer Wageningen een dynamisch landschap en een zeer goed leefgebied voor dieren en bijzondere planten.

Blauwe Kamer Wageningen

Blauwe Kamer Wageningen een rivieroeverreservaat

In het rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer zorgt een open verbinding met de Nederrijn voor een dynamisch landschap wat een heel goed leefgebied vormt voor verschillende diersoorten en voor bijzondere planten. Een deel van de zomerdijk die tussen de Nederrijn en de uiterwaarden aan de voet van de Grebbeberg ligt is in 1992 afgegraven. Het gevolg hiervan is dat bij een hoog waterpeil van de Rijn de Blauwe Kamer regelmatig onderloopt, dit zorgt voor een bijzonder landschap en oefent veel invloed uit op de vegetatie van het gebied. Het gebied bevat moerassen met wilgenbos en mooie weilanden met veel kleurrijke bloemen.

Blauwe Kamer Wageningen

Blauwe Kamer Wageningen de dierenwereld

Het natuurgebied de Blauwe Kamer is een uitstekend leefgebied voor vele vogelsoorten. We bekijken vanuit een vogelkijkhut een kolonie aalscholvers, deze viseters met hun zwarte kop krijgen in het voorjaar witte veren op hun kop en bij de poten. Als we de vogel van dichtbij bekijken zien we dat de aalscholver een prachtige vleugeltekening heeft. Een vogelsoort die we ook kunnen bekijken vanuit de schuilhut is de ijsvogel, de ijsvogel dankt zijn naam aan het feit dat men ze dikwijls bij een wak in het ijs kan zien alhoewel de vogel bij strenge winters een moeilijke tijd doormaakt doordat ze dan moeilijk aan voedsel kunnen komen en vlugger verhongeren. De hoeveelheid ijsvogels in Nederland wordt dus sterk beïnvloed door de zachtheid of strengheid van de winters.

In de Blauwe Kamer komen we de laatste jaren steeds meer lepelaars tegen, een bijzondere vogel met een lepelvormige snavel. Met deze lepelvormige snavel zeeft de lepelaar voedsel uit ondiep water. In de Blauwe Kamer komen ook enkele broedpaartjes voor van de lepelaar wat een verheugend verschijnsel is. De lepelaar treffen we enkel in het voorjaar en de zomer in ons land aan in de koudere jaargetijden trekt de vogel naar het zuiden om te overwinteren. Er zijn ook vogelsoorten die slechts enkele weken in de Blauwe Kamer Wageningen verblijven als ze op doorreis naar het zuiden zijn een voorbeeld van zo’n vogelsoort is de visarend.

Blauwe Kamer Wageningen

Blauwe Kamer Wageningen het verleden

In het verleden bakte men in de Blauwe Kamer in een steenfabriek vele stenen, men gebruikte hiervoor ringovens. In het zuiden van het huidige natuurgebied vinden we nog de resten van steenfabriek de Blauwe Kamer. Deze fabriek heeft dienst gedaan van plusminus 1900 tot 1975 waarna hij net als veel andere steenfabrieken langs de rivier is gesloten. In de restanten van de steenfabriek, de ringoven, de overblijfselen van de machinekamer, de pompkamer en de helft van een vroegere schoorsteen die 65 meter hoog was krijgt men een indruk van vroegere tijden. De restanten dienen nu als onderdak voor bijen en vleermuizen die een wat schimmige sfeer aan het geheel geven. Ook kunnen we er tijdens warme dagen konikpaarden aantreffen die op zoek zijn gegaan naar een koele plek. Het natuurgebied de Blauwe Kamer wordt begraasd door zowel de genoemde konikpaarden als door Galloway- runderen de dieren hebben een uitvluchtshaven op de Grebbeberg als het hoge water het natuurgebied overspoelt.

Blauwe Kamer Wageningen

Natuurgebied Blauwe Kamer

Als men natuurgebied Blauwe Kamer wilt bezoeken dan ligt de ingang bij het veer van Opheusden, men treft hier ook een interessant bezoekerscentrum aan. In het bezoekerscentrum is een wisselende tentoonstelling en tevens kan men hier diaklankbeelden van het rivieroevergebied bekijken. Het is ook mogelijk wandelroutes door het gebied te volgen het is dan wel raadzaam om laarzen aan te trekken. In het gebied vinden we twee uitgezette wandelroutes de eerste is 2,5 kilometer lang en de tweede is 6 kilometer lang, in het bezoekerscentrum kan men een wandelboekje verkrijgen waarin de beide routes zijn beschreven. Men heeft ook aan de kinderen gedacht en een leuk opdrachtenboekje ontworpen met de titel ‘ Op avontuur in de Blauwe Kamer ‘. Blauwe Kamer Wageningen een interessant natuurgebied voor iedereen.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/blauwe-kamer-wageningen/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: