Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn de wijnbouw in Nederland is de laatste vijftien jaar procentueel sterk toegenomen, momenteel wordt ongeveer 0,2 procent van de totale Nederlandse wijnconsumptie in het binnenland geproduceerd. De wijnbouw in Nederland produceerd kwaliteitswijn die veel in de eigen regio wordt afgezet. Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn interessant om hier meer van te weten.

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn wijnbouw in Nederland

Al in vroeger jaren we spreken dan van de late Middeleeuwen kweekte men langs de gehele Maasoever druiven. Hier kwam door twee redenen een einde aan de kleine ijstijd in de 16e eeuw gaf de druiventeelt een sterk negatief impuls en Napoleon maakte er definitief een einde aan ter bescherming van de economische belangen van de wijnboeren in Frankrijk. Vanaf de zeventiger jaren is de wijnbouw weer meer in opkomst ook in gebieden boven de grote rivieren. Twee zaken die hier een positieve invloed op hebben zijn de langzame temperatuurstijging die een gevolg is van klimaatveranderingen en de door kruisingen ontstane nieuwe druivenrassen die sneller rijpen en minder gevoelig zijn voor meeldauw een beruchte schimmelziekte. In het jaar 1997 waren er in Nederland 7 wijngaarden die allen gelegen waren ten zuiden van de grote rivieren. In het jaar 2003 werd een cursus ontwikkeld om beginnende wijngaardeniers te onderwijzen. In 2011 telt Nederland ongeveer 100 wijngaarden verspreid over heel ons land, Zuid – Limburg en de Achterhoek zijn regio’s waar een flink aantal van deze 100 wijngaarden te vinden zijn. De Nederlandse wijnbouw produceert 0,2 procent van de totale Nederlandse wijnconsumptie op 240 hectare wijnareaal, op het totale geheel dus slechts een zeer klein gedeelte. Om in Nederland te starten met wijnbouw vraagt een grote investering van plusminus 400.000 euro, terwijl men pas inkomsten uit zijn wijngaarden haalt vanaf het vierde jaar. De wijnbouw is erg arbeidsintensief en heeft in ons land enkel kans van slagen als men inzet op hoge kwaliteit en de wijnbouw combineert met andere activiteiten.

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn wijnbouw in de Achterhoek

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn in de Achterhoek bebouwd men een wijnareaal van ongeveer 50 hectare, 12 wijnbouwbedrijven hebben zich hier verenigd in de coöperatie Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers. Naast deze twaalf georganiseerde wijnbedrijven kent de streek nog tien zelfstandige wijnboeren. In de Achterhoek werden door de coöperatie samen met de VVV drie fietsroutes langs wijnbedrijven in de streek georganiseerd. Toeristen komen nu dikwijls speciaal voor de wijnbouw wat een impuls is voor het toerisme in de Achterhoek en wat meer en beter contact tussen de horeca en de wijnboeren bewerkstelligd. Natuurlijk was ook voor de wijnbouw in de Achterhoek het eerste begin moeilijk, de coöperatie huurde voor de eerste vier jaar de hulp in van twee buitenlanders met ervaring die de teelt begeleiden en hulp gaven bij de wijnbereiding tevens werden een paar mensen van de coöperatie opgeleid zodat men in het bezit kwam van de nodige kennis. Een ander moeilijk punt is de afzet van de wijn, Nederland produceert kwaliteitswijn die doordat de arbeidskosten in ons land hoog zijn relatief duur is. Op dit gebied werkt de tijd mee er komt meer vraag naar eerlijke streekproducten en men is ook bereid de hogere prijs hiervoor te betalen. De wijnbouwcoöperatie uit de Achterhoek produceert ieder jaar tussen de 75.000 en 100.000 flessen wijn. De vraag naar Nederlandse wijn verdubbeld bijna ieder jaar. Kwalitatief is de Achterhoekse wijn prima er zijn al verschillende internationale prijzen mee gewonnen, en vliegt men business class met KLM dan kan men genieten van een glas Achterhoekse wijn daar de vliegmaatschappij deze in zijn assortiment heeft opgenomen. Ook in veel restaurants in de streek staat het regionale product op de kaart.

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn de Wijnacademie

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn het begin van de Wijnacademie voert ons terug naar 1974 toen de Stichting Slijtersopleidingen de eerste officiële vinologencursus organiseerde, niet veel later gevolgd door een liquoristenopleiding. Momenteel biedt de Wijnacademie een vinologenopleiding aan in Maarn, ieder jaar worden maximaal 140 studenten aangenomen. Waarvan de meesten werkzaam zijn in de groothandel, de wereld van de slijterij of de horeca, een klein gedeelte zijn particulieren met interesse voor wijn. Wijn moet nu eenmaal niet alleen gemaakt worden maar ook verkocht. In 19 lesdagen worden de benodigde vaardigheden aangeleerd, de 1e lesdag is men te gast in de wijngaard Wageningse Berg . De volgende lesdagen oefent men voor de middag het wijnproeven en wordt na de middag de verschillende wijngebieden door gastdocenten behandeld. Tussentijds oefenen de studenten in proefgroepen, na een jaar moet men instaat zijn om blind twaalf wijnen te kunnen proeven. Als kroon op de cursus wordt vaak de reis naar een wijngebied ervaren waar men uitgebreid kennis kan maken met het leven van de wijnbouw.

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn

Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn tips en wetenswaardigheden

  • De Nederlandse wijnbouw moet het van kwaliteit hebben, samenwerking en kennisbundeling is daardoor van groot belang. De naam van de Nederlandse wijnbouw hoog houden vraagt de volledige inzet en medewerking van alle betrokkenen.
  • Nederlandse wijn is een specialistisch streekproduct en zal dit in de toekomst ook wel blijven. Verdubbeling van het wijnareaal lijkt nog wel mogelijk van de huidige 240 hectare naar zo’n 500 hectare maar op den duur is de grens bereikt.
  • Voor de consument is het interessant om het verhaal achter de wijn te kennen, hoe wordt de wijn gemaakt, wijn heeft naast smaak ook alles te maken met sfeer.
  • Snoeit men druiven op een bepaalde manier dan kan men bereiken dat de trossen hoger boven de grond komen te hangen en daardoor minder gevoelig zijn voor nachtvorst, meer in de zon hangen en sneller opdrogen na een regenbui. Zeker biologische wijnboeren zullen hier profijt van hebben.
  • In Nederland werkt ongeveer 30 procent van de wijnboeren biologisch.
  • De beste wijn maakt men van druiven die goed rijp zijn.
  • Laat men minder trossen aan een wijnstok hangen dan levert een hectare minder liter wijn op maar de wijn is van veel betere kwaliteit en dit proeft men aan de nasmaak. Om de aroma’s die bij de afdronk vrijkomen goed te kunnen proeven is het van belang om de wijn minstens 6 seconden in de mond te houden.
  • Verjus, sap van onrijpe druiven gebruiken topkoks in de keuken in plaats van azijn.
  • Grappa van gestookte druivenschillen bevat plusminus 38 procent alcohol en rijpt drie jaar in oude wijnvaten van eikenhout.
  • Wijnbouw Nederland Nederlandse wijn een hardwerkende bedrijfstak die een lekker, kwalitief goed streekproduct produceert, Nederlandse wijn de moeite waard.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/wijnbouw-nederland-nederlandse-wijn/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: