Steenuil ransuil velduil

Steenuil ransuil velduil

Steenuil ransuil velduil drie onderscheiden soorten uilen. Uilen bijzonder interessante dieren om meer van te weten. Steenuil ransuil velduil wat zijn hun kenmerken en welke bijzonderheden zijn er.

Steenuil ransuil velduil

Steenuil ransuil velduil / de steenuil

De steenuil is een uilensoort die evenals de kerkuil een beschermde status heeft, de steenuil kan zelf geen nestholte maken en is daardoor afhankelijk van de omstandigheden. Geschikte broedplaatsen zijn er in de tegenwoordige tijd niet zoveel en dat was de voornaamste reden waardoor het aantal broedparen van steenuilen de laatste tientallen jaren drastisch afnam. De plaatsen die een steenuil uitkiest om te broeden zijn bijvoorbeeld konijnenholen, knotwilgen en schuren. Zuid – Limburg is een provincie waarin we steenuilen vinden evenals bij de grote rivieren en in beekdalen. Het territorium van een steenuil is ongeveer 12 hectare groot als het territorium een goede plaats heeft om te broeden blijven zowel het mannetje als het vrouwtje hier soms levenslang. Het mannetje en het vrouwtje hebben vriendschap aan elkaar, hebben stemcontact en verzorgen elkaars veren. De mannetjes markeren het territorium door in het voorjaar en in de nazomer te zingen en demonstratievluchten uit te voeren. De steenuil gebruikt vele verschillende geluiden zoals alarmgeluiden, opwindingsgeluiden en de territoriumroep. De steenuil zoekt als hij op jacht gaat naar kleine zoogdieren, amfibieën, vogels en regenwormen. Kleine zoogdieren zoals muizen zijn favoriet, van de vogelsoorten eet een steenuil niet alleen de kleinere soorten zoals een mus of een merel maar af en toe vangt de steenuil ook een grotere vogel zoals bijvoorbeeld een houtduif. Regenwormen maken regelmatig de helft van het voedsel van een steenuil uit afhankelijk van het seizoen, het weer en de omstandigheden.

Steenuil ransuil velduil

Steenuil ransuil velduil / de ransuil

De ransuil is een onopvallende uil met schorskleurige veren die nauwelijks opvalt als hij op een boomtak dicht tegen de stam aanzit. Overdag kunnen we de ransuil hier dan ook vinden terwijl hij zit te slapen, als de schemering valt begint hij met de jacht. De ransuil jaagt het liefst op open terrein. Het menu van de ransuil bestaat net als bij vele andere uilensoorten uit wormen en kleine vogels maar de ransuil is een soort die eveneens vis, krab en weekdieren vangt om deze lekker op te eten. De ransuil brengt de meeste tijd van het jaar door in zijn broedgebied, wel zoekt hij ieder seizoen een nieuwe partner. De ransuil maakt een eigen nest in het nest van een andere vogel of van een eekhoorn. De steenuil houdt van gezelschap in de koudere jaargetijden leeft deze vogel vaak in groepen bij elkaar. Als er gevaar nadert drukt de ransuil zich tegen de boomstam aan en wordt daarmee zo goed als onzichtbaar, zelf kan hij de boel goed in de gaten houden omdat de ransuil de mogelijkheid heeft om zijn nek 180 graden te draaien. Een ransuil is moeilijk te ontdekken maar kan zich verraden door zijn braakballen. Liggen er onder een boom veel braakballen dan is de kans groot dat dit de slaapboom van een ransuil is. De ransuil produceert maar bescheiden geluid alleen als de jongen uitvliegen kunnen rauwe kreten en angstaanjagende gillen ons om de oren vliegen. Als men hier niet op berekend is schrikt men hier vaak van. Steenuil ransuil velduil fascinerende vogels.

Steenuil ransuil velduil

Steenuil ransuil velduil / de velduil

Steenuil ransuil velduil de velduil is een soort uil die in tegenstelling tot vele anderen overdag actief jaagt. Hij scheert daarbij vlak over de grond om dan ineens met zijn poten strak vooruit naar de grond te schieten en na een klein gevecht behoort de veldmuis tot zijn buit. Naast muizen eet de velduil ook kleine vogels en lemmingen, voor de jacht gebruikt de velduil zowel zijn gezichtsvermogen als zijn gehoor. Zijn oren zitten aan de buitenkant van zijn kop en zijn bedekt met kleine veertjes, de velduil is heel goed instaat om hiermee het kleinste geritsel te horen en het dier te localiseren. De velduil is zelfs in staat om muizen die onder een sneeuwlaag zitten te vangen. Komt in Noord – Europa de winter dan trekt de velduil naar het zuiden naar plaatsen waar voldoende voedsel is, de velduil is een goede vlieger die gemakkelijk grote afstanden voor zijn rekening neemt. Komen de vogels terug uit het zuiden dan kunnen we dat zien omdat de mannetjes vanaf die tijd baltsvluchten uitvoeren om hun territorium aan te geven. Ze stijgen dan tot op grote hoogte en cirkelen daar op de luchtthermiek en zingen hun territoriumzang. Ieder seizoen zoekt de velduil een nieuwe partner, de velduil is uniek door het feit dat hij van de Europese uilensoorten de enigste is die zelf een nest bouwt. Dit nest is vaak een kuil die bekleed is met gras en twijgjes. Het vrouwtje legt hierin meestal 4 tot 8 eieren die ze in 3 a 4 weken uitbroed, zijn de jongen geboren dan blijven deze de eerste twee weken in het nest. Steenuil ransuil velduil.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/steenuil-ransuil-velduil/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: