Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling, hooikoorts ( rhinitus allergica ) is de meest voorkomende vorm van allergie, de neusslijmvliezen worden bij deze aandoening aangetast. Hooikoorts symptomen behandeling, bij hooikoorts is behandeling mogelijk maar vaak hebben de medicijnen langere tijd ( soms wel enkele jaren ) nodig voordat ze echt beginnen aan te slaan en mensen zich beter gaan voelen.

Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling wat is hooikoorts

Hooikoorts is de meest voorkomende vorm van allergie waarbij een allergie op één of verschillende soorten pollen een allergische reactie veroorzaakt. De naam hooikoorts die als sinds jaren ingeburgerd is is wat misleidend omdat niet het hooi maar de pollen de allergie veroorzaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan de helft van kinderen met hooikoorts ook last heeft van andere allergieën waaronder eczeem. We noemen mensen die een erfelijke aanleg voor hooikoorts, eczeem en bronchitus hebben ook wel atopische mensen, vaak zijn zij allergisch voor dingen die ingeademd worden zoals pollen, huisstofmijt en haren van huisdieren. Deze ingeademde stoffen leiden vaak tot problemen van de luchtwegen, ook gevoeligheid voor irriterende stoffen komt veel voor en dit kan eczeem tot gevolg hebben. De laatse twee decennia zijn de mensen die last hebben van een allergie veroorzaakt door pollen, huisdierharen en huisstofmijt gigantisch toegenomen pas de laatse paar jaren treedt hierin een stabiliteit op. De leeftijden waarbij men last krijgt van deze aandoening is erg gevarieerd sommigen komen al op jonge leeftijd bij de dokter terecht anderen echter zijn al ruim op middelbare leeftijd. Het is goed om in een vroeg stadium naar de huisarts te gaan zijn de klachten al in een verder stadium dan duurt het des te langer voor de behandeling aan zal slaan.

Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling de symptomen

Bij hooikoorts worden de slijmvliezen van de neus aangetast, in het pollenseizoen raken zowel neus, keel en ogen jeukerig door irritatie van stuifmeel van gras, bomen en onkruid. Men krijgt een loopneus, verstopte neus en rode, pijnlijke ogen. De ingeademde graspollen blijven aan het neusslijmvlies kleven, de huls van de pollen wordt door een enzym van het neusslijmvlies verteerd en de inhoud van de pollen die bestaat uit eiwitten komt vrij en raakt witte bloedcellen die zich in het neusslijmvlies bevinden. Door de bloedcellen worden antilichamen gevormd, komt er een volgende ontmoeting dan koppelen de antilichamen zich aan de eiwitten uit de pollen en ontstaat de allergische reactie. Ook allerlei klachten aan de luchtwegen kunnen het gevolg zijn van hooikoorts. Hooikoorts symptomen behandeling.

Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling de oorzaken

Waarom is hooikoorts de laatste twintig jaar zo toegenomen? Men weet dat het iets met onze westerse levensstijl te maken heeft maar hoe het precies zit weet men niet. Men basseerd dit onder andere op het feit dat men in landen met een niet westerse levensstijl de aandoening niet of nauwelijks tegenkomt. Men dacht aan verschillen in hygiëne en milieuvervuiling maar onderzoek heeft deze feiten niet aan kunnen tonen, er lijkt sprake te zijn van verschillende factoren die moeilijk te achterhalen zijn. Hooikoorts symptomen behandeling de oorzaken zijn moeilijk te bepalen.

Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling de behandeling

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen van bomen en grassen, in Nederland vaak pollen van de els, berk en hazelaar en natuurlijk de pollen van de grassen. De bomen bloeien van Januari tot begin Mei, de grassen bloeien van Mei tot aan het einde van Juli.

Vaak is het moeilijk om vast te stellen waarvoor men precies allergisch is omdat men vaak ziet dat er ook sprake is van allergie voor huisstofmijt en voor dierenharen. Hooikoorts kan men goed behandelen bij allergie voor huisstofmijt of haren is dit vaak moeilijker. Bij de behandeling van hooikoorts zal men gebruik maken van neussprays, oogdruppels en antihistamine – tabletten. Veel mensen kiezen het liefst voor doeltreffende anti – ontstekingsmiddels met histaminica of met corticosteroïden die lokaal werken en die geen invloed hebben op het gehele lichaam. Ook heeft men injecties en tabletten ontwikkeld die het probleem meer in zijn oorsprong aanpakken, deze bevatten graspollen waarbij men wil bereiken door steeds oplopende hoeveelheden toe te dienen dat het afweersysteem niet of minder op deze onschuldige stoffen gaat reageren.

Hooikoorts symptomen behandeling

Hooikoorts symptomen behandeling hooikoortsaanvallen voorkomen

Verschillende tips om de kans op een hooikoortsaanval te verkleinen:

  • Ga in een vroeg stadium naar de huisarts, hoe langer de klachten duren en hoe erger ze worden hoe langer het ook duurt om door middel van de medicijnen te proberen de klachten te laten verminderen of deze te laten verdwijnen.
  • Bescherm de ogen door het dragen van een zonnebril die goed om de ogen sluit. Wrijf niet in de ogen, ook de huid rond de ogen inwrijven met vaseline kan helpen om directe prikkeling van de pollen op de ogen te voorkomen.
  • Hooikoorts symptomen behandeling was steeds goed de handen zodat de pollen niet via de handen in ogen of neus terechtkomen.
  • Let op het weer en op de dagelijkse hooikoortsverwachting, en stem hierop zoveel mogelijk de bezigheden en activiteiten af. Bij zonnig, droog weer is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht heel hoog, na regen is dit veel minder de lucht is dan lekker schoongespoeld.
  • Houd ramen en deuren tijdens het hooikoortsseizoen zoveel mogelijk dicht. Ook in de auto komen pollen makkelijk binnen door ramen maar ook door de ventilatiesystemen.
  • Last van jeukende ogen wrijf dan niet met de handen hierin maar probeer de jeuk weg te nemen door er een vochtig washandje op te leggen. Ook oogdruppels kunnen helpen.
  • Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen stoffen die de hooikoortsklachten kunnen verergeren beter vermijden, deze stoffen kunnen onder andere chloor, ammoniak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen – en plantenluchten zijn. Ook verf, huisstof en tabaksrook kunnen stoffen zijn de de hooikoortsklachten verergeren.
  • Richt de tuin zo in dat pollen waarvoor men allergisch is hierin niet voorkomen.
  • Probeer persoonlijk en in huis een goede hygiëne aan te houden zeker de slaapkamer is in dit geval van belang. Verschoon regelmatig het beddengoed, stofzuig de kamer met grote regelmaat en zet de ramen alleen open buiten het pollenseizoen en als de wind er niet op staat. Neem een douche voor je naar bed gaat en borstel het haar uit en was dit zodat eventueel aanwezige pollen verwijderd zijn. Verwissel ook van kleding als men in aanraking is geweest met pollen en was deze uit voor men ze weer draagt.

Hooikoorts symptomen behandeling een vervelende aandoening die veel invloed kan hebben op de kwaliteit van leven probeer in een vroeg stadium doktershulp te zoeken en neem de voorzorgsmaatregelen in acht.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/hooikoorts-symptomen-behandeling/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: