Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis wat is Borderline, welke oorzaken kunnen een rol spelen, welke behandelingen zijn er mogelijk en hoe gaan we om met mensen die te kampen hebben met een Bordeline persoonlijkheidsstoornis. Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis ontstaat in de vroege volwassenheid en klachten nemen in de loop der jaren meestal af.

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis wat is Borderline

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis die gepaard gaat met zeer veel moeite om goed de emoties te regelen en hier mee om te gaan men kan het ook een emotieregulatiestoornis noemen. Mensen met borderline kunnen zichzelf zeer moeilijk intern corrigeren als er sprake is van emoties, is men boos dan is men ook helemaal boos en is men verdrietig dan is men één hoopje ellende. Men heeft er moeite mee om na te denken over wat zijzelf of anderen voelen. Door deze zeer moeizame emotieregulatie denkt men vaak zeer negatief over zichzelf dit brengt zelfmoordgevaar met zich mee en ook geeft het moeilijke problemen in de relaties die men heeft. De diagnose Borderline stelt men als dit patroon diepgaand in het leven van de betrokken persoon speelt en veel leed en beperkingen tot gevolg heeft.

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis Borderline symptomen

Borderline ontstaat in de vroege volwassenheid en veroorzaakt een instabiliteit die diep ingrijpt in het leven zeker betreffende relaties, zelfbeeld en emoties. De symptomen die op kunnen treden als er sprake is van een Borderline Persoonlijkheidsstoornis :

  • Men ervaart een chronisch gevoel van leegte.
  • Men ervaart onrelevante heftige woede die kan ontaarden in vechten, intense driftbuien en aanhoudende woedeaanvallen.
  • Als reactie op gebeurtenissen waar men bij betrokken is periodes van ernstige somberheid, heftige angst en prikkelbaarheid. Vaak duren deze verschijnselen enkele uren soms iets langer maar meestal zeker niet langer dan twee dagen.
  • Men verwond zichzelf met regelmatig, men onderneemt regelmatig zelfmoordpogingen.
  • Men vertoont impulsief gedrag wat een negatieve uitwerking voor zichzelf heeft en dit op minimaal twee fronten bijvoorbeeld roekeloos rijgedrag, overmatige uitgave van geld, vreetbuien en zo zijn er nog meer voorbeelden te geven.
  • Een sterk wisselend zelfbeeld.
  • Extreem zwart – wit denken in relaties wat tot gevolg heeft dat deze relaties zeer instabiel zijn.
  • Op een krampachtige wijze probeert men te voorkomen om werkelijk in de steek te worden gelaten of enkel maar het gevoel te hebben dat dit gebeurd. Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis en zijn mogelijke oorzaken

Bij Borderline speelt erfelijkheid zeker een rol in aanleg is er sprake van een bepaalde gevoeligheid. Tevens is het eveneens zo dat mensen die een borderlinestoornis hebben vaak traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt zoals bijvoorbeeld het verlies van een ouder of andere geliefde persoon, lichamelijke of emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik en zo zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden te noemen. Natuurlijk uit de stoornis zich bij iedere persoon anders.

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis de behandeling

Behandeling van personen die te maken hebben met Borderline is zeer goed mogelijk belangrijk is om veel informatie te geven zodat men begrip van en kennis over zijn ziekte en klachten heeft. Vaak schrikt men erg van de diagnose Borderline mede ook omdat men met vooroordelen rondloopt. De therapie kan jaren in beslag nemen maar vaak is het wel zo dat klachten minder worden naarmate men ouder wordt. Therapie kan helpen om dit proces gematigder en sneller te laten verlopen. Men leert in de therapie voornamelijk om om te gaan met emoties, een gestructureerd leven kan hierbij een steun in de rug zijn. Ongeveer 75 procent heeft in meer of mindere mate duidelijk baat bij deze vorm van hulp.

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis omgaan met Borderline

Het zal duidelijk zijn dat ook voor de omgeving van de persoon met de Borderline persoonlijkheidsstoornis veel onduidelijkheid heerst en men vaak niet weet hoe men met de sterk geuitte emoties om moet gaan. Het is belangrijk om relaties die een belangrijke rol spelen in het leven van de persoon met Borderline te betrekken in de behandeltherapie. Als men meer begrijpt kan men beter reageren op het gedrag van de ander, ook mensen met Borderline hebben aandacht, begrip en liefde vanuit hun omgeving nodig. In de omgang met mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis is het van belang om duidelijk grenzen aan te geven.

Borderline emotionele persoonlijkheidsstoornis, wees duidelijk maar geef aandacht en liefde.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/borderline-emotionele-persoonlijkheidsstoornis/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: