Breda beste binnenstad

Breda beste binnenstad

Breda beste binnenstad, Breda westelijk gelegen in de provincie Noord – Brabant is een gezellige stad die is gekozen tot beste binnenstad van Nederland. De stad wat een echte Oranjestad is heeft een rijke geschiedenis en vele monumentale gebouwen. Breda beste binnenstad zeer de moeite waard voor een dagje uit.

Breda beste binnenstad

Breda beste binnenstad Breda Oranjestad

Breda met zijn 142.000 inwoners heeft een rijke geschiedenis en er is een sterke band met het geslacht van Nassau, Breda is een echte Oranjestad. Vroeger nam de stad een belangrijke plaats in als vesting – en garnizoensstad. Breda is nog steeds belangrijk voor het leger van Nederland omdat de Koninklijke Militaire Acedemie hier gevestigd is. In Breda vinden we het Nassaumonument wat tot uitdrukking brengt hoe sterk de band is met het geslacht van Nassau. Breda beste binnenstad van Nederland. Breda beste binnenstad.

Breda beste binnenstad

Breda beste binnenstad Kasteel van Breda

De historische kern van de stad heeft zich in de loop der jaren gevormd rond dit kasteel, wat rond het jaar 1900 gedeeltelijk is gerenoveerd. Momenteel is de Koninklijke Militaire Academie in het gebouw gevestigd en is dit gebouw dus niet vrij toegankelijk. Wel is het onder leiding van een gids te bezichtigen men kan dit regelen via de VVV van de stad, ook op de jaarlijkse Brabantse Kastelendag is er de mogelijkheid om het kasteel te bekijken. Men kan rond het kasteel lopen wat op een soort eiland staat dit geeft een goed beeld van het geheel. In de tuin staan nog oude kanonnen die ons een beeld geven van hoe het vroeger was. Men kan nog twee torens zien die in het begin van de zestiende eeuw in opdracht van Hendrik III van Nassau werden gebouwd toen de vestingwerken van de stad werden uitgebreid. Het zijn zevenhoekige torens die de namen granaattoren en duiventoren kregen, we vinden deze twee torens aan de waterpoort het Spanjaardsgat. Men kan deze poort die tussen de twee torens in ligt enkel van de buitenkant zien, het Spanjaardsgat dankt zijn naam aan het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging lieten vallen in het jaar 1590. Prins Maurits slaagde er toen in om door de list van het turfschip de stad terug te veroveren uit Spaanse handen. Op een turfschip werden soldaten ongezien de stad binnen gesmokkeld die ’s nachts een geslaagde verassende poging deden om de stad terug in bezit te krijgen.

Breda beste binnenstad

Breda beste binnenstad Grote Kerk van Breda

In de Bredase binnenstad vinden we de Grote Kerk van Breda die we ook wel Onze – Lieve – Vrouwekerk noemen en die in 1410 in Brabantse gotische stijl werd gebouwd. De toren vormt met zijn hoogte van 97 meter een echt herkenningspunt van de stad. De kerk wordt zowel door haar bouw als door de prachtige ligging één van de mooiste kerken van Nederland genoemd. In de Prinsenkapel die ten noorden van het koor in de kerk ligt en werd gebouwd in opdracht van Hendrik III van Nassua – Breda liggen zeventien leden van de Nassau familie begraven. Het was de bedoeling dat ook Willem Van Oranje hier zou worden begraven maar omdat tijdens zijn dood de stad nog in Spaanse handen was is de ‘Vader des Vaderlands’ bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

Vanaf 1637 is de kerk protestants, helaas vinden er in deze prachtige kerk maar weinig kerkdiensten meer plaats. Men kan de kerk bezoeken en binnen informatie verkrijgen die een heleboel zaken verduidelijkt.

Breda beste binnenstad

Breda beste binnenstad van Nederland

Breda is officieel uitgeroepen tot ‘beste grote binnenstad van Nederland’, kernwoorden om in aanmerking te kunnen komen voor deze titel zijn cultuur, natuur, evenementen, gezelligheid en geschiedenis. Breda heeft ons al deze zaken in ruime mate te bieden en is een waardige drager van deze eretitel. In de stad zijn de straten goed onderhouden en deze roepen een sfeer op uit het verleden, men vindt hier vele gezellige terrasjes, eetgelegenheden en restaurants. Ook musea en exposities kan men in de stad bezoeken. Men kan de binnenstad leren kennen onder leiding van een gids om te genieten van de cultuur en de geschiedenis van de stad, dit kan lopend gebeuren maar ook rijdend op een paardenkar. In de stad zijn verschillende parken waaronder het Valkenbergpark wat te vinden is achter het Kasteel van Breda, vroeger was dit de kasteeltuin. Men vind in het park een fontein, beelden, een speeltuin voor kinderen en restanten van verdedigingstorens. Ieder jaar vind hier op Koninginnedag een kindervrijmarkt plaats ook in de rest van het jaar zijn er activiteiten in het park zoals bijvoorbeeld concerten. Ten zuiden van de stad is een bosrijkgebied en ten westen van de stad vinden we tuinbouw bijvoorbeeld glastuinbouw voor het telen van aardbeien. Dus ook op gebied van het kernwoord natuur heeft de stad Breda heel wat te bieden. Wat de stad extra sfeer en gezelligheid geeft is de kade met zijn schepen en zijn bedrijvigheid. Een ontspannen vaartochtje door de haven en de singels is een leuk gebeuren wat er zeker bijhoort. Ook mensen die komen om te winkelen kunnen in Breda hun hart ophalen er zijn heerlijke straatjes met winkeltjes rondom de Grote Markt men vind er winkelplein ’t Sas en winkelcentrum De Barones. Breda beste binnenstad van Nederland een gezellige, gastvrije stad waar men echt kan genieten van al het moois wat de stad te bieden heeft.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/breda-beste-binnenstad/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: