Grenspark de Zoom Kalmthoutse heide

Grenspark de Zoom Kalmthoutse heide 

Grenspark de Zoom Kalmthoutse heide vinden we aan beide kanten van de Nederlandse – Belgische grens in het zuidwesten van Noord – Brabant. Aan de Belgische kant is de Kalmthoutse heide het bekendst, aan de Nederlandse kant bestaat het grenspark de Zoom Kalmthoutse heide uit meerdere landgoederen die voornamelijk uit bos bestaan.

 

Grenspark de Zoom Kalmthoutse heide het bezoekerscentrum 

Grenspark de Zoom Kalmthouts heide het bezoekerscentrum is een goed beginpunt om het gebied te verkennen, dit bezoekerscentrum ligt in Kalmthout. Hier geeft men op een leuke manier informatie over de geschiedenis, de natuur en het landschap van dit gebied. Het interessante bijenteeltmuseum kun je hier ook bezoeken. De Vlaamse overheid stimuleert natuureducatie bij schoolkinderen zodat je deze hier regelmatig kunt tegenkomen. 

Het landschap van grenspark de Zoom Kalmthoutse heide 

Het landschap van grenspark de Zoom Kalmthoutse heide bestaat voor een groot deel uit grote heidevelden afwisselend natte en droge stukken, een gevarieerdheid in hoogte en omtuind door bos. In de overgang tussen open landschap en het bos leven veel kleine hagedisjes die het beste waar te nemen zijn in het voorjaar. Na hun winterslaap hebben ze behoefte om opgewarmd te worden door de zonnestralen hieruit doen ze energie op zoals alle koudbloedige dieren. Deze moeten hun energie uit zonnewarmte krijgen. 

De flora en fauna van grenspark de Zoom Kalmthoutse heide  

De flora en fauna van grenspark de Zoom Kalmthoutse heide, de flora bestaat hier uit onder andere zonnedauw, witte – en bruine snavelbies en het blaasjeskruid deze laatste soort is een vleesetend waterplantje. Als de heide in de nazomer bloeit is deze prachtig, op de droge heide kom je geen plantengroei tegen maar daarentegen wel veel verschillende soorten korstmossen zoals de heidelucifer. In de natte gebieden bestaat de heide vooral uit dopheide deze heeft mooie urnvormige bloemetjes die zachtroze van kleur zijn. Ook de klokjesgentiaan met zijn paarsblauwe kleur en de beenbreek in mooi felgeel steken hier mooi bij af. Als dieren zie je bij de heide veel vogels en insecten zoals onder andere de roodborsttapuit, een boompieper, een veld – en boomleeuwerik en een wulp. Als insecten veel libellen met hun prachtige kleuren. Boven het ven kun je dan ook af en toe een boomvalk zien in zijn jacht op libellen. In het heidegebied komt ook de gladde slang voor die er gevaarlijk uitziet maar gelukkig niet giftig is. Het Belgische deel van het grenspark de Zoom Kalmthoutse heide erg mooi en zeer de moeite waard om te bezoeken. 

Het Nederlandse deel van het grenspark 

Het Nederlandse deel van het grenspark is wat meer versnipperd. In de naaldbossen kun je heerlijk ronddwalen en bijzonderheden tegenkomen zoals zeldzame vogels de bonte specht bijvoorbeeld. Wil je reeën of vossen tegenkomen dan is de beste tijd in de ochtendschemering, de rest van de dag verschuilen ze zich veelal in het bos. Roofvogels zoals de sperwer en de buizerd broeden hier, de ransuil kun je herkennen aan zijn zachte oe – hoeoe geroep en het luide hoeoeoew. De bosuil maakt zich kenbaar met oe – oe – eo – oe – oe -oe en nog veel meer andere vogels leven in de bossen en de omringende gebieden. Het bos is er voornamelijk voor de houtwinning. Een erg afwisselend gebied met saaie dennenakkers afgewisseld door bloeiende rododendrons en heide. Mooi rustig natuurgebied in grenspark de Zoom Kalmthoutse heide.

Grenspark de Zoom Kalmthoutse heide zowel in België als in Nederland prachtig voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/grenspark-de-zoom-kalmthoutse-heide/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: