Geneeskrachtige kruiden: geneeskrachtige kruiden en kruidentherapie een alternatieve geneeskunde

Geneeskrachtige kruiden dus kruidengeneeskunde met een ander woord ook wel fytotherapie genoemd is de oudste therapie in de wereld, en in landen als India en China ook de meest toegepaste therapie. 

Geneeskrachtige kruiden: geneeskrachtige kruiden en kruidentherapie een alternatieve geneeskunde

Geneeskrachtige kruiden dus kruidengeneeskunde met een ander woord ook wel fytotherapie genoemd is de oudste therapie in de wereld, en in landen als India en China ook de meest toegepaste therapie. Het doel van kruidengeneeskunde is het lichaam weer in balans te brengen zodat het herstelend vermogen van het lichaam in optimale conditie komt. Men wil niet alleen klachten vermindering bereiken maar ook een verbetering van de gehele gezondheidstoestand. Het werk van een kruidengeneeskundige bestaat niet alleen uit kruiden voorschrijven, maar hij zal adviezen geven over de gehele levenstijl. Het doel hiervan is om niet alleen de ziekten te genezen maar ook te voorkomen. Doordat wetenschappers door middel van laboratoriumonderzoek hebben aangetoond dat een aantal kruiden, waaronder sint-janskruid (hypericum perforatum) bij depressies , en knoflook bij hartkwalen belangrijke medicinale eigenschappen hebben. Mede door dit feit heeft de farmaceutische industrie meer interesse gekregen, nu is er onderzoek naar honderdduizenden stoffen die in de plantenwereld voorkomen. Geneeskrachtige kruiden dus zeker een goed alternatief !!

Geneeskrachtige kruiden en de eigenschappen van kruiden  

Ieder kruid heeft zijn eigen geneeskrachtige eigenschappen daarom is deskundig advies wel van belang. Iedere patiënt behandeld men individueel, twee patiënten met dezelfde klachten krijgen waarschijnlijk niet de zelfde middelen voor geschreven, men betrekt de gehele mens bij de behandeling. Kruiden kunnen heel veel nut doen bij een groot aantal klachten. Zoals gynaecologische klachten bv. Het premenstrueel syndroom en de menopauze, ook bij stress, nerveuze spanningen en depressie zijn de resultaten goed. Geneeskrachtige kruiden versterken tevens het immuunsysteem, wat succesvol is bij ontstekingen en maag – en darmstoornissen. Voor de behandeling van een slechte bloedcirculatie in de handen en voeten en voor gewrichtsaandoeningen zoals artrose werken kruiden ook zeer goed. Bij huidaandoeningen is het resultaat wisselend.

Geneeskrachtige kruiden en de veiligheid 

De meeste geneeskrachtige kruiden zijn veilig, en te vergelijken met voedingsupplementen. Paardenbloem en kamille worden al heel lang gebruikt, en anderen zoals knoflook, gember en rode peper ziet men meer als voeding. Denk alleen niet dat iets wat natuurlijk is ook altijd onschadelijk is. Er zijn voorbeelden van kruiden die heel sterk zijn en bijwerkingen geven bij onjuist gebruik, voorbeelden hiervan zijn de Epherdra sinica en de Lobelia inflata. Een paar kruiden kunnen als ze niet goed worden gebruikt giftig zijn.

Geneeskrachtige kruiden en de Chinese geneeskunde 

Bij de traditionele Chinese geneeskunde spelen kruiden een heel grote rol, Yin Yang zijn elkaar aanvullende tegenstellingen zoals nat en droog, warm en koud en dag en nacht, bij ziekte is er sprake van een verstoorde balans tussen Yin en Yang. Bij koorts kan sprake zijn van te veel Yang en bij kouwelijkheid en rillerigheid teveel Yin. De diagnose wordt gesteld door langdurig polsslag te nemen en te bestuderen en ook de tong wordt nauwkeurig onderzocht. Na vele jaren zijn er veel goede kruidenrecepten ontwikkeld, dit is de basis en deze worden aangevuld met kruiden die zijn toegespitst op de persoon. Viersoortensoep is hier een bekend voorbeeld van, dit wordt voorgeschreven voor vrouwen met hormonale klachten.

De geneesmiddelen worden gekookt van wortels, schors en gedroogde kruiden, na plus minus 20 minuten koken word er een geneeskundig aftreksel van gemaakt.

Verschillen tussen de kruidengeneeskunde en de regulieregeneeskunde 

Bij koorts schrijven reguliere dokters vaak aspirine of paracetamol voor om de koorts te verlagen. Kruidengeneeskundigen zullen daarentegen de koorts vooral eerst niet bestrijden omdat deze zeer nuttig kan zijn, koorts is 1 van de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam. Door de hoger lichaamstemperatuur worden veel kwalijke virussen en bacteriën bestreden of gedood, de koorts wordt pas behandeld als hij te hoog dreigt te worden.

Ook diarree en braken worden als nuttig gezien bij voedselvergiftiging, op deze manier raakt men snel schadelijke organismen uit het maag- darmkanaal kwijt. In de reguliere geneeskunde kiest men er sneller voor om medicijnen voor te schrijven. Beide vormen van geneeskunde adviseren wel om veel te drinken omdat er gevaar voor uitdroging kan zijn. In de reguliere geneeskunde gebruikt men het “werkzame”bestanddeel van de plant en op een synthetische manier word dit verwerkt tot medicijn. In de kruidengeneeskunde vind men het echter belangrijk om de hele plant te gebruiken, men gelooft dat de bestanddelen elkaar aanvullen en in evenwicht houden.

Geneesmiddelen van plantenwereld 

aspirine bevat salicylzuur in synthetische vorm, in zijn natuurlijke vorm werd deze stof het eerst ontdekt in de knotwilg (salix alba). Morfine, het verdovende middel hierin (narcoticum) is een extract van de slaapbol (papaver somniferum).

Kinine, een geneesmiddel tegen malaria, kinine vind men in de bast van de kinaboom

Twee veel gebruikte middelen tegen kanker werden ontwikkeld door stoffen uit de wilde Yamswortel (dioscorea villosa).

En zo zijn er nog meer medicijnen op te noemen met stoffen die oorspronkelijk van planten komen die in de kruidengeneeskunde vaak worden gebruikt.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/geneeskrachtige-kruiden/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: