De haas: Het leven van de haas het leger van hazen en de rammeltijd

De haas leeft in het grootste deel van Europa, uitgezonderd in het uiterste zuiden en helemaal in het noorden. Ook in Israël en nog meer Europese landen in het midden oosten kunnen we de haas aantreffen. Het leefgebied van de haas is plus minus 300 hectare groot. In dit leefgebied zie je meerdere hazen. Vooral in open weide gebieden leeft de haas. De hazen die we aantreffen op de wadden eilanden zijn hazen die daar zijn uit gezet.

Het leven van de haas

De haas: Het leven van de haas het leger van hazen en de rammeltijd

Het leven van de haas, de haas leeft in het grootste deel van Europa, uitgezonderd in het uiterste zuiden en helemaal in het noorden. Ook in Israël en nog meer Europese landen in het midden oosten kunnen we de haas aantreffen. Het leefgebied van de haas is plus minus 300 hectare groot. In dit leefgebied zie je meerdere hazen. Vooral in open weide gebieden leeft de haas. De hazen die we aantreffen op de wadden eilanden zijn hazen die daar zijn uit gezet.

Het leven van de haas en de rammel tijd 

de vruchtbare periode in het leven van een haas loopt van januari tot de zomer. Deze tijd word ook wel de rammel tijd genoemd. In zijn normale doen is de haas een vrij schuw dier in de rammel tijd zijn we ook andere dingen. Mannetjes die met elkaar vechten, ze staan dan op hun achter poten en delen rake klappen uit, om een vrouwtje het mannetje die gewonnen heeft achter volgt het vrouwtje (de moer) . Door de weiden en velden net zolang tot zij de paring toelaat.

Het leven van de haas en het leger 

Zowel in de vroege ochtenduren als ´s avonds en ´s nachts zijn de hazen erg actief. Hun nest, dat men een leger noemt, is een simpel kuiltje in het gras. Wanneer ze hierin zijn om te rusten of te slapen zie je meestal alleen hun rug en kop een beetje. De haas heeft leen heel lichte slaap, van daar het woord hazen slaapjes bij de lichtste trilling van de boden word het dier wakker. De haas eet voornamelijk landbouwgewassen, gras en kruiden. Om de nodige vitamines en eiwit achtige stoffen binnen te krijgen eet de haas soms zijn eigen uitwerpsels op.

De gevaren die de haas bedreigen 

Voor jonge hazen is de vos een gevaar. Als er gevaar dreigt kan de haas het beste vluchten. Tijdens de vlucht slaat de haas haken, dit wil zeggen dat tijdens de vlucht de haas plotseling een scherpe bocht maakt om zijn achtervolger op een dwaal spoor te brengen en de afstand groter te maken. Stropers gebruiken graag stroppen of strikken om hazen te vangen. Bij de legale hazenjacht gebruikt men meestal een geweer.

Hazen weetjes: 

 • Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen eet de haas regelmatig zijn eigen uitwerpselen op.
 • Het nest van de haas is een simpel kuiltje in het gras wat men ook wel leger noemt.
 • Het leefgebied van de haas is plus minus 300 hectare groot.
 • De haas heeft een lichte slaap, word snel wakker bij trillingen van de bodem.
 • Bij een gevecht kunnen hazen rake klappen uitdelen.

Gezegdes en woorden over het leven van de haas 

 • Een hazenhart hebben.
 • Hazenslaapjes.
 • Hij kiest het hazenpad.
 • Hij gaat er als een haas vandoor.
 • Oude hazen kennen de stroppen.

  En tenslotte je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/het-leven-van-de-haas/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: