De Elfstedentocht: bijzonderheden van de elfstedentocht de elfsteden de elftochten en de winnaars elfstedentocht

De elfstedentocht is een schaatstocht die gereden wordt in Friesland, de tocht der tochten gaat langs 11 steden, en word alleen gereden als de omstandigheden voldoen.

De Elfstedentocht: bijzonderheden van de elfstedentocht de elfsteden de elftochten en de winnaars elfstedentocht

De Elfstedentocht bijzonderheden !! Pim Mulier en de Friese ijsbond worden het na stevig en langdurig overleg eens over het organiseren van de Elfstedentocht in koude winters wanneer het rijden van de tocht mogelijk is. In 1909 is het zover en op 2 januari word de eerste Elfstedentocht gereden, de eerste van de vijftien die tot nu toe zijn gereden. Er wordt gestart in Leeuwarden voor de 200 kilometer lange tocht over natuurijs, tegenwoordig word deze georganiseerd door de vereniging De Friese Elfsteden, de opvolger van de Friese IJsbond.

De tocht voert langs elf plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben ontvangen, en het eindpunt is even als beginpunt in Leeuwarden. Wanneer de deelnemers de hele tocht hebben uitgereden ontvangen ze een kruisje dat begin 1900 al door Pim Mulier werd ontworpen.

De Elfstedentocht bijzonderheden en de gereden Elfstedentochten

De eerste Elfstedentocht op 2 januari 1909 winnaar Minne Hoekstra

De tweede Elfstedentocht op 7 februari 1912 winnaar C.C.J. de Koning

De derde Elfstedentocht op 27 januari 1917 winnaar C.C.J. de Koning

De vierde Elfstedentocht op 12 februari1929 winnaar K. Leemburg

De vijfde Elfstedentocht op 16 december 1933 winnaar A. de Vries  S. Castelein

De zesde Elfstedentocht op 30 januari 1940 winnaar A. Adema D. van der Duim C. Jongert P. Keizer S. Westra

De zevende Elfstedentocht op 6 februari 1941 winnaar A. Adema

De achtste Elfstedentocht op 22 januari 1942 winnaar S. de Groot

De negende Elfstedentocht op 8 februari 1947 winnaar J. van der Hoorn

De tiende Elfstedentocht op 3 februari 1954 winnaar J. van der Berg

De elfde Elfstedentocht op 14 februari1956 winnaar geen prijs uitgereikt

De twaalfde Elfstedentocht op 18 januari 1963 winnaar R. Paping

De dertiende Elfstedentocht op 21 februari 1985 winnaar E. van Benthem

De veertiende Elfstedentocht op 26 februari 1986 winnaar E. van Benthem

De vijftiende Elfstedentocht op 4 januari 1997 winnaar H. Angenent

Het opvallende aan dit lijstje is dat de Elfstedentochten zelfs werden georganiseerd in de eerste wereldoorlog zowel als in de tweede wereldoorlog.

De Elfstedentocht bijzonderheden en bijzonderheden over de te passeren steden

Leeuwarden start en eindpunt, de stadskern van onze Friese hoofdstad is zeker de moeite waard met zijn grachten, oude gevels en monumenten. De jacobijner kerk vind men hier ook met het Oranjepoortje waardoor de vroegere Oranjes de kerk in of uit konden gaan zonder tussen het gewone kerkvolk te hoeven lopen. Boven in het oranjepoortje kan men het oranjeboompje vinden, dit symbool staat voor de familie Van Oranje Nassau. Verder vind men in Leeuwarden, De Oldehove waarvan men vroeger een hogere toren wilde maken dan die van de Utrechtse Dom. Maar tijdens de bouw verzakte de toren en doordat men probeerde op de verzakte muren loodrecht omhoog te metselen staat de toren niet alleen scheef maar is hij ook krom. Na Leeuwarden voert de tocht naar Sneek, Ijlst, Sloten om dan aan te komen in Stavoren.

De Elfstedentocht bijzonderheden en Stavoren

Stavoren was vroeger een bloeiend handelsstadje maar na de dertiende eeuw nam de rijkdom af, het bekende verhaal van het vrouwtje van Stavoren beeld de teruggang van het stadje treffend uit. Een rijke koopmansweduwe gaf in haar overmoed één van de kapiteins de wereld om voor haar het kostbaarste ter wereld mee te nemen. De kapitein zocht lange tijd en bracht tenslotte mooie tarwe mee voor de weduwe. Deze werd echter zeer boos en liet alle tarwe in de zee storten. Een oude man die hiervan getuige was voorspelde haar de bedelstaf om deze verkwisting. Ze gooide overmoedig haar gouden ring in de zee en zei deze ring zal niet uit de zee wederkeren, net zo zal ik niet tot de bedelstaf vervallen. Na enige tijd vond haar dienstbode haar ring terug in de ingewanden van een schelvis, en tevens ontving de weduwe bericht dat al haar schepen waren vergaan. En zij verviel tot de bedelstaf. Na Stavoren schaatsen we naar Hindelopen, dat bekend is om haar klederdracht en haar schilderkunst voornamelijk op kasten, stoelen en tafels. Een wandeling door het stadje is zeker de moeite waard, tevens kan men een bezoek brengen aan het schaatsmuseum. Verder maar weer, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en dan de laatste 25 kilometer nog om in Leeuwarden over de eindstreep te kunnen gaan, en een kruisje in ontvangst te kunnen nemen.

De Elfstedentocht bijzonderheden en andere mogelijkheden

Deze prachtige tocht is in eerste instantie een schaatstocht, maar men kan deze ook op veel andere manieren volbrengen. Met de fiets, auto, per boot of te voet. Mogelijkheden te over om te genieten van onze mooie Friese provincie en zijn gezellige plaatsen

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/de-elfstedentocht-bijzonderheden/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: