Rijstpannenkoekjes bakken: rijstpannenkoeken recept en rijst pannenkoek de bereiding

Heerlijk rijstpannenkoekjes voor lunchgerecht of dessert, de rijst pannenkoek is eenvoudig te bakken. Compleet met recept en de bereiding. Bak ze groot of wat kleiner.

Rijstpannenkoekjes bakken: rijstpannenkoeken recept en rijst pannenkoek de bereiding

Rijstpannenkoekjes heerlijk !! Rijst behoort tot de grassen familie. De zaadkorrels zijn een belangrijk graan. De meeste volkeren in Azie, hebben rijst als hoofdvoedsel. De wereld rijstproductie is meer dan 300 miljoen ton per jaar. Rijst heb je in verschillende gewas soorten zoals kort korrelige, middellang korrelige en lang korrelige. Rijst kun je met combines oogsten, maar de meeste rijst word nog steeds met de hand geoogst. Aan rijstplanten heb je veel verzorging en daarom brengen met de hand beplante en geoogste rijstvelden een grotere opbrengst op dan de gemechaniseerde rijstvelden.

Rijstpannenkoekjes en een succesvol recept 

Negentien jaar geleden bij de geboorte van onze oudste zoon kwam er zoals gebruikelijk een kraamverzorgster. We troffen het, het was een vriendelijke zuster met al 15 jaar ervaring en we hadden met elkaar een gezellige kraamtijd. Elly zoals de zuster heette werkte heel zelfstandig en had in ons driepersoons huishoudentje tijd over. Ze had zelf een gezin met kinderen en kwam met ideeën voor wat we zouden eten. Ze was een goede kokkin en de hele week hebben we lekker gegeten. Op een van de eerste dagen wilden we gepaneerde schnitzels eten, en ze kwam aan mijn bed om te vragen of we paneermeel in huis hadden. Natuurlijk zeg ik, dat staat in die kast en zit in een blauwe tupperware doos.

Toen de schnitzels eenmaal op tafel stonden,zagen ze er wat vreemd uit en Elly zag rood van schaamte. Wat bleek het geval te zijn, er waren twee blauwe tupperware dozen, en ze had de schnitzels gepaneerd met griesmeel in plaats van met paneermeel. We hebben er hartelijk om gelachen en ze smaakten nog niet eens zo gek. We hebben er haar de hele week wel geducht mee geplaagd, en ook thuis hadden ze er wel om gelachen vertelde ze. Op een andere keer wou ze rijst eten met kip-kerrie,nou dit was super,we hebben heerlijk gegeten. Er was nog rijst over, en de volgende dag vroeg ze of ze er rijstpannenkoekjes van mocht bakken. Dit deed ze thuis ook vaak, dit vond ik prima. En nu na bijna twintig jaar is dit nog steeds onze manier om een restantje rijst op te maken. Het is heel eenvoudig maar wij eten het graag, het is voor ons echt een succes-recept.

Rijstpannenkoekjes heerlijk

In het begin, dat weet ik nog wel, heb ik wel even moeten zoeken naar de goede verhoudingen, mede ook omdat de hoeveelheid rijst die is overgebleven niet altijd precies gelijk is. Maar na een paar missers, gaat het daarna wel lukken. Is het beslag te dun dan vallen de pannenkoekjes uit elkaar en is het beslag te dik, dan word het te brieachtig en krijg je ook geen mooi resultaat. Maar drie keer is scheepsrecht en levert lekkere goudbruine rijstpannenkoekjes op.

Rijstpannenkoekjes en de ingredienten 

De overgebleven rijst, melk, bloem, vanillesuiker, ei en zout. Bij niet zoveel rijst gebruik ik 1 zakje vanillesuiker en 1 ei , bij een grotere hoeveelheid rijst gebruik ik 2 zakjes vanillesuiker en 2 eieren. Met bloem en melk moet je experimenteren, het beslag moet net nog van de lepel afgaan. Door de rijst krijg je natuurlijk wel een dikker beslag dan als je normaal pannenkoeken bakt. Je maakt het beslag klaar, voeg aan de rijst de vanillesuiker en het zout toe. Giet er wat melk en het ei bij. Even roeren en dan voeg je bloem toe tot je beslag goed is.

Zet een koekenpan met olie op het gas, en als de olie voldoende verhit is dan schep je met een lepel het beslag in de pan. Zelf bak ik 3 of 4 rijstpannekoekjes tegelijk, afhankelijk van de grote van de pan. Zorg dat het beslag niet ineenvloeid tot een grote koek, want deze is veel moeilijker om te draaien en breekt snel. Als je een hoopje beslag in de pan hebt gedaan, dan doe ik het met de lepel een beetje plat, en zo tot ze er alle 3 of 4 inliggen. Op matig vuur bak ik ze dan goudbruin, dan draai ik ze om en bak ook de andere kant mooi bruin. Dan haal ik ze uit de pan met een spatel en bewaar ze op een bord. En bak dan eventueel de volgende.

Rijstpannenkoekjes lunchgerecht of dessert 

Deze pannekoekjes vinden wij lekker met roomboter en poedersuiker, en wij eten ze vaak tussen de middag samen met boterhammen als lekker extra’tje erbij. Je kunt ze warm en koud eten, en ook als dessert.

Deze rijstpannenkoekjes is een absolute aanrader, geen restantjes kook dan gewoon express rijst, deze mag je niet missen !!

Bron : http://websiteverhalen.nl/websiteverhalen/2012/rijstpannenkoekjes/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: